Varkenshouderij

Nieuws

Meer biggen na detectie genmutatie

Onderzoekers van Wageningen UR en fokkerijorganisatie Topigs Norsvin bestudeerden afwijkende genen die verantwoordelijk zijn voor embryonale sterfte van biggen. Het onderzoek wordt gebruikt om het aantal keren dat deze afwijking bij varkens opduikt te verlagen, zodat de productie groeit.

In de studie zijn 5 dodelijke, genetische afwijkingen gevonden. Als varkens met hetzelfde afwijkende gen paren, neemt de worpgrootte met ongeveer 20% af. Met nieuwe technieken is het mogelijk nauwkeurig de afwijking op het gen aan te wijzen.

Het gemuteerde gen beïnvloedt zo’n 3% van de worpen. Van de 200 embryo’s komt 1 niet tot een big als gevolg van het gen. De genmutatie heeft geen relatie met andere eigenschappen, zoals de groei van een varken. Het is een vorm van genetische drift, schrijven de onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.