Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

SDa wil zinkoxide monitoren vanwege MRSA

De Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) wil de verkoop van zinkoxide in Nederland monitoren.

SDa wil dat omdat het niet is uit te sluiten dat gebruik van zinkoxide een relatie heeft met MRSA. Uit onderzoek blijkt dat bacteriën resistentie tegen zinkoxide kunnen ontwikkelen. Deze resistentie ligt op hetzelfde gen als resistentie tegen MRSA.

Verklaring dierenarts nodig voor gebruik

Uit literatuuronderzoek blijkt dat zinkoxideresistentie optreedt na langdurige inzet van een hoge dosering zinkoxide. Om die reden is in Nederland alleen de inzet van een hoge dosering gedurende 14 dagen met verklaring van een dierenarts toegestaan.

Gezien het potentiële belang voor de MRSA-problematiek wil SDa een vinger aan de pols houden om te zien of het zinkoxidegebruik werkelijk beperkt blijft. Het expertpanel van SDa is voor een Europees verbod op het gebruik van zinkoxide vanwege MRSA en de belasting van het milieu.

Eén reactie

  • John*

    hmm, was de sda niet opgericht om de werking van verschillende antibiotica voor de mens te beschermen? wie heeft er hier oooit een zinkkuur gehad?

Of registreer je om te kunnen reageren.