Varkenshouderij

Nieuws

Aftrap nieuwe projecten VIC Sterksel

Diverse nieuwe projecten gaan van start bij het Varkens Innovatie Centrum (VIC) in Sterksel.

Deze week is de aftrap geweest van het project waarbij het opleiden van de opfokzeug centraal staat. De zeugenopfok is een van de onderwerpen die tot nu toe nog onderbelicht is in het onderzoek van de varkenshouderij.

Ook een project over LED-verlichting staat in de startblokken. De overheid financiert 50% van de kosten, bedrijfsleven en varkenshouders zorgen voor het andere deel door het inbrengen van tijd en kennis. “In elk geval loopt tot het eind van het jaar de ‘proevenplanning’ op het proefbedrijf lekker vol”, geeft Theo Duteweerd, manager van VIC Sterksel aan. “Hiermee denken we het grootste deel van het ontstane begrotingsgat dit jaar dicht te krijgen.”

De zeugenopfok is een onderwerp dat tot nu toe nog onderbelicht is geweest in het onderzoek van de varkenshouderij.

Optimistisch over onderzoek in varkenshouderij

Duteweerd is optimistisch over de toekomst van VIC Sterksel en vooral dat daarmee het onderzoek en innovatie in de varkenshouderij doorgaat. “Aan het verdere toekomstplan van VIC Sterksel wordt gewerkt en kan ik nog geen mededelingen over doen”, aldus Duteweerd.

Uitkomsten project verspreid onder alle varkenshouders

Het eerste project dat van start gaat over het opleiden van opfokzeugen, is tot stand gekomen door vragen vanuit de praktijk vanaf beurzen, via informatieavonden van kennispartners van VIC, maar ook rechtstreeks van varkenshouders. De uitkomsten van de projecten wordt verspreid onder alle varkenshouders, maar de deelnemende bedrijven en varkenshouders hebben een voorsprong in de kennis.

Of registreer je om te kunnen reageren.