Varkenshouderij

Nieuws

VS erkennen EU-aanpak varkenspest

Brussel - De Verenigde Staten erkennen het Europese systeem voor de aanpak van dierziekten. Dat betekent dat bij uitbraak van dierziekten geen beoordeling per lidstaat meer zal plaatshebben, maar dat de VS afgaan op de maatregelen die de Europese Unie instelt.

De VS passen dat voor het eerst toe op de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in het noord-oosten van de Europese Unie.

Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) zegt in een reactie de belangrijke stap van de VS in hoge mate te waarderen.

Handelsverstoringen

Deze aanpak zal handelsverstoringen tussen de Europese Unie en de VS helpen voorkomen. De handel in varkensproducten tussen de VS en de Europese Unie bedroeg in 2014 €335 miljoen.

Erkennen bestrijdingssystemen

Andriukaitis zegt dat het van groot belang is dat de beide grootmachten op het gebied van handel in landbouwproducten elkaars bestrijdingssystemen erkennen om ongewenste invoerbeperkingen te voorkomen.  Het belang van de nieuwe aanpak van de VS is dat de Amerikanen nu vertrouwen op de Europese maatregelen, in plaats van een eigen beoordeling van de situatie.

Lijst met landen waar varkenspest heerst

Tot nu toe publiceerde de VS en lijst met landen of regio's waar Afrikaanse varkenspest heerst. De nieuwe regel betekent dat de lijst in de VS uitsluitend zal refereren aan gebieden met beperkingen binnen de EU,  op basis van de EU-regels. Omgekeerd hanteert de Europese Unie dezelfde aanpak voor dierziekten in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.