Varkenshouderij

Nieuws 2550 x bekeken 17 reacties

'Supers moeten situatie niet misbruiken'

Den Bosch - De huidige Russische boycot mag niet ten koste gaan van een eerlijke prijs voor varkensvlees in Nederland.

Die oproep richting de supermarkten deed voorzitter Maarten Rooijakkers van de LTO vakgroep varkenshouderij donderdag op Twitter. "Het geeft geen pas dat de supermarkten een slaatje proberen te slaan uit de huidige situatie", aldus Rooijakkers. Hij zegt signalen te hebben dat inkopers van supermarkten proberen de prijs te drukken. "Niemand heeft er wat aan als op zich goede bedrijven door deze moeilijke situatie in de problemen komen", aldus Rooijakkers. "Het leidt tot kapitaalvernietiging en uiteindelijk zal ook de consument daarvan nadelen ondervinden."

CBL-directeur Marc Jansen stelt dat "we met elkaar moeten doen wat we kunnen en zoveel mogelijk het Nederlands product promoten."

Rooijakkers zegt het ook niet eens te zijn met staatssecretaris Dijksma die in een brief aan de Tweede kamer stelt dat de nu ingestelde boycot voor de varkenssector niet zo veel verandert in de situatie omdat er al sinds begin februari niet meer geëxporteerd kan worden. "Er was tot voor kort de hoop dat die export op korte termijn weer hervat zou kunnen worden.", zegt Rooijakkers. Dat perspectief is verdwenen en daardoor is de situatie op de lange termijn wel degelijk geheel veranderd."

De vakgroepvoorzitter hoopt voor de langere termijn op de ontwikkeling van nieuwe afzetmarkten buiten de Europese Unie. Door betere en meer promotie van varkensvlees moet de afzet binnen de EU verbeterd kunnen worden.

Laatste reacties

 • FarmerNL

  Maarten moet je niet stellen, de supers gaan deze situatie misbruiken, wat gaan wij er aan doen.
  Dit gaat op voor zowat alle sectoren ben ik bang.

 • pinkeltje

  De een zijn dood is de ander zijn brood. Van supermarktketens hoef je niet op sympathie te rekenen. Die zien hun kans schoon om minder te betalen. Een inkoper wordt op pad gestuurd om met de beste deal thuis te komen, en anders voor hem tien anderen.

 • w v gemert

  Na de oproep van Maarten Rooijakkers ZLTO zullen de supermarkten zeker zeggen dat ze de situatie niet zullen misbruiken, en Maarten kan gerust gaan slapen hij heeft zijn werk gedaan. Ik ben het eens met FarmerNL.

 • BoB de Bakker

  Als je van 650 euro in de maand moet rondkomen is elke prijsverlaging een uitkomst.

 • glaasje

  Het is goed duidelijk dat staatssecretaris dijksma niets om de varkenshouderij geeft ze zijn ze liever kwijt ander was ze in februari wel met een tegemoetkoming gekomen.en wat betreft eerlijke prijs praat me er niet van!!!!!!!

 • piethermus1

  Aardappelen mogen al sinds december niet naar Rusland.... Waarom willen sommige mensen en boeren toch altijd compensatie bij elk zuchtje tegenwind... (Ik ben ook boer, maar jank gewoon wat minder)... Wel opvallen dat die supermarkten zo onderkruiperig gedrag vertonen...

 • bull

  supers gaan deze situatie gewoon misbruiken voor alle sectoren ik heb 0 vertrouwen in de supers

 • Timpie

  waar praten we over? het is slechts 0,1% van de export dat naar rusland gaat. door al dat gepraat van LTO en kornuiten komt de markt onder druk te staan echt niet door die 0,1% van de export die stil ligt. dus LTO hou liever je liever stil

 • piethermus1

  Jankerig klagen is nou ook niet zo goed voor de beeldvorming bij het Nederlandse publiek... Dat beeld leeft toch al vlug... We zijn er soms ook goed in om dat beeld op te roepen....

 • j.verstraten1

  De ene na de andere liet (ookop dit forum) de afgelopen weken duidelijk weten dat de varkenshouderij niet vergeten mocht worden, en nou trekt LTO via Maarten zijn mond open en dan ben je weer een zeurpiet. Doe het maar eens goed Maarten.

 • joannes

  De Supers melken de actualiteit! Waar het Publiek mee leeft - die Russische Boycot is voorpagina nieuws inclusief de slachtoffers de Producenten- zullen Supers in hun voordeel op reageren. Het is hun brood actueel - vooral vers - ¨assortiment¨ in de winkel te hebben!

 • anton1937

  Domme opmerking van Rooijakkers ,het is beter dat jde sector naar andere afzetmarkten zoekt. Dit is een uitspraak van boeren bekrompenheid of ook wel vakbondsklets. De supermarkten als b v AH zullen altijd de boeren uitmelken, ik zeg tot de laatste druppel.

 • gjh

  Maarten als je niets weet zeg dan niets, de supers gaan maar voor 1 ding zo goedkoop mogelijk inkopen.

 • j.verstraten1

  Hoe ging die actie van de NVV ook al weer 'wurgt AH voedselproducent?' en dat was natuurlijk wel een geweldige slimme actie. Je moet niet afhankelijk zijn van supermarkten, je moet niet afhankelijk zijn van Rusland, gewoon andere afzetmarkten zoeken ( in het buitenland hebben ze geen supermarkten?) was het zo simpel dan was dit al lang gebeurd. Andere markten zoeken die dan vervolgens ook nog beter betalen zeker, zonder dat de sector daarvoor hoeft te investeren? Sprookjes en sinterklaas bestaan niet. Natuurlijk moet je je laten horen, zodat je straks ook een reden hebt om bij Dijksma aan te kloppen op het moment dat de supers je het vel over de oren trekken, want dat dat moment komt daar zijn we het denk ik wel over eens.

 • veldzicht

  Ik hoor het die hoge pief(naam ben ik kwijt) van AH nog zeggen,we gaan voor de laagste prijs en zijn er niet voor om boerenstand in de been te houden daar moet hun eigen vakbond maar voor zorgen,wel eerlijk om het zo te stellen maar anders is het niet.

 • John*

  soms heeft het wel voordelen dat supers voor langere tijd inkopen en prijzen afspreken met de slachterij. Ze kunnen er niet zomaar onderuit.

 • jvanleijsen1

  Maarten , stop met het produceren van de markt van Daan van Doorn !!!
  Het lukt niet de wereld te veroveren of te voeden althans niet met een goed verdienmodel voor varkens nu en volgend jaar voor de melk

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.