Varkenshouderij

Nieuws 29 reacties

Biggen aan de knijper: levensreddende actie

Bakel - De foto is inmiddels via internet de hele wereld overgegaan. Tweede Kamerlid Marianne Thieme zette het plaatje op haar twitter-account. Wakker Dier plaatste de foto op haar Facebook-pagina. Zeugenhouder Jos Jaspers uit het Brabantse Bakel moet er een beetje om lachen: "Ja we hebben veel belangstelling."

Het draait om een plaatje van twee biggen die opwarmen in een warm bad. Ze zijn met wasknijpers aan de oren vastgemaakt aan de rand van de emmer. Vooral die knijpers aan de oren, valt bij een aantal volgers van Wakker Dier en Marianne Thieme niet goed. Dierenkwelling, vinden ze.

"Daar merken ze echt niets van", zegt Jaspers, wiens vrouw Mia Jaspers-Janssen de foto maakte. Zij legt op de facebookpagina van Wakker Dier uit dat de biggen klein, zwak en onderkoeld waren en dat ze gered konden worden met een warm bad. "Wat doe je dan als je 's morgens in de stal komt en er liggen zo een paar biggen achter de zeug? Warm wrijven volstaat dan niet. Wat wel helpt is een heerlijk lang warm bad."

Het gaat om een eenmalige behandeling. Een bad van pakweg een kwartier, waarna de dieren helemaal opgeknapt zijn en terug kunnen naar de zeug. "Die knijpers, dat maakt echt niets uit - maar buitenstaanders snappen dat niet. De biggen protesteren echt niet. Dit gaat over overleven of niet. Wij hebben ze hiermee gered."

Dat er discussie over ontstaat kan Jaspers niet echt deren. "We hebben het er wel even over gehad of we dit moesten laten zien. Maar onze opvatting is, dat je moet laten zien wat er gebeurt. Zo gaat het: dit doen we echt niet met alle biggen maar sporadisch heb je deze noodgreep nodig."

Laatste reacties

 • zanden

  Wel eerlijk, zeker! Dat valt te prijzen. Maar, was het niet beter geweest om als echtpaar beide zelf even deze beide biggen goed vast te houden in het warme water, zodat hun kopjes boven water konden blijven? Het duurde immers maar een kwartier?

 • boerkebrabant

  oei oei mia, als daar maar geen Kamervragen over komen. het zou zo maar kunnen dat mark rutten er van de winterspelen voor terug moet komen, het is maar te hopen dat de pvv zich er niet mee gaat bemoeien. want dan kan het zo maar zijn dat je het land uitgezet word.

 • W Geverink

  Idd niks mis mee. Maar dat zien we wel meer met de pvdd dat ze overal een zo negatief mogelijke draai aan proberen te geven.

 • wvb

  Als Mevr Thieme nog een keer bevalt zeker de kleine niet in een emmer warm water.

 • koestal

  laat Wakker Dier maar zeuren met hun goedkope kritiek,die liggen s,morgens nog lekker lekker lang in hun warme bed

 • Evert1

  dat bedoel ik die opvreters leven van ons, werken doen ze ni alleen maar dingen verdraaien.

 • RVANGELD

  kom op nou!!! ...wat wil je bereiken met deze beelden in de media? leg dit maar eens uit aan directe collega's en mensen die elke dag proberen het gat tussen de varkenssector en burger/consument kleiner te maken. Er zijn nettere oplossingen voor het probleem van onderkoeling van biggen te voorkomen, ook al zijn die niet altijd even praktisch.

 • W Geverink

  Onderkoelde kalveren worden sinds forever in de badkuip opgewarmd. Het is snel en effectief.

 • varkenshouder1

  Waarom geen zwemvestjes????

 • Biggemans

  En wat te denken van een biggensauna ?

 • zanden

  Het valt mij op dat er wel heel besmuikt over wordt gedaan. Wat is op de keper beschouwd een babyvarken heel veel anders dan een mensenbaby? Een mensenbaby hang je toch ook niet met knijpers vast? Het kan toch ook anders, zoals ik al aangaf. Gewoon even samen de varkentjeskopjes met eigen handen boven het water uit houden.. En dat geprojecteer op Wakker Dier en PvdD is als het om deze varkentjes gaat echt een zwaktebod.
  Zie de kritiek van buitenaf als een gratis advies.en laat het binnenkomen en ontdek welke snippers waarheid worden beweerd.

 • W Geverink

  Wat jij zegt moet je gewoon even uitproberen. Twee biggen van pakweg 1250 gramvoor 15 minuten vast houden lijkt ook niet erg lang maar ik denk niet dat je het vol houdt. Door de wasknijpers worden de biggen moeiteloos op presies de goeie hoogte gehouden terwijl de eigenaar onder het genot van een kop koffie de zaak in de gaten houdt en ondertussen nog wat papierwerk afhandeld.

 • dhvanmeerveld

  Bij de leverancier voor dierbenodigdheden zijn hiervoor speciale zwemvestjes verkrijgbaar.. Deze werken goed en kosten bijzonder weinig.

 • ajthijsen1

  zou zeggen kom een keertje helpen de biggen vasthouden (zie eens hoe heerlijk ontspannen ze er bij liggen) en dan maken we daarna samen het werk voor de rest van de dag af,niet om 18.00 uur naar huis gaan dan natuurlijk en spreek dan 's avonds maar niet meer wat af want daar kom je niet meer aan toe

 • polsbroek

  wat een geleuter

 • jan10

  Handige oplossing. Ik lig er niet wakker van, kan me wel voorstellen dat een burger dit anders ziet. Zeker als zij ,als zo velen ver bij de praktijk vandaan staan.
  Het gros weet immers echt niet hoe hun voedsel geproduceerd word, en interesseert hun ook geen fluit maar levert wel commentaar bij het zien van zoiets.

 • annetvdakker

  Het is gewoon niet slim om dit soort praktijken op internet te zetten. Ongeacht of het werkt of niet en of dat het mag of niet. Momenteel staat het bestaansrecht van de sector maatschappelijk onder druk. Elke dag proberen honderden mensen de varkenshouderij in een goed daglicht te zetten. Door een zo'n foto sta je direct weer met 3-0 achter. Jammer.
  Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat er geen andere manieren zijn om onderkoelde biggen op te warmen.

 • zanden

  Jammer dat er door de meesten zo over wordt gedacht dat het wel oke is.. Een dier is geen ding, Een mens ook niet.

 • Barneveldsei

  Een dier is geen ding stop een hond niet in een benz als je de hele dag naar je werk moet. Een kip in een leg batterij had vroeger veel meer ruimte als de honden tegenwoordig in een flat in hun benz in de stad. Marjanne gun je deze dieren geen beter leven?? Honden en katten horen niet 23.5 uur binnen te zitten wachten of ze 2 uitgelaten worden.

 • W Geverink

  Als een kind te vroeg geboren is stoppen ze deze vaak in een coufeuze. Is niet mooi en straald ook geen liefde uit but in terms of saving lives it gets the job done.

 • veldzicht

  Ik geloof niet dat het zielig is,maar het ziet er inderdaad niet uit
  misschien maar beter niet tonen!

 • Bart van Dijk

  Als ze maar in het water zitten wordt er helemaal niet veel aan hun oren getrokken. water heeft een veel grotere dichtheid, dus blijven die biggetjes al bijna drijven! Als je het helemaal goed wil doen moet je een beetje zout in het water gooien. in de dode zee blijft je ook drijven!
  ga zo door, is een hele goede manier!

 • FarmerNL

  Volgens mij hebben ze hier veel minder last van dan van een tang of zuignap verlossing bij een baby, die heeft vaak nog dagen spierpijn in zijn nek van de bevalling. Ik zou zeggen een legitime levensreddende handeling kan gepaard gaan met enig ongemak, moet kunnen, ga zo door en ik verwacht dat jullie mee dingen naar de prijs voor beste dieren beschermer van NL.

 • farmerbn

  Als ik als big kon kiezen tussen een boer met een warm bad incl wasknijpers of een boer die me liet doodgaan door niets te doen, dan wist ik het wel! Deze mensen verdienen meer respect én een prijs voor zorgzaamheid.

 • abacadabra

  'Buitenstaanders snappen dat niet'. Ik ben geen buitenstaander maar ik vind het gewoon walgelijk en ik snap het niet. Geen tijd om de biggen vast te houden maar wel tijd om een foto te maken, die rond te sturen en tijd besteden aan de discussie. Wat zijn we toch goed bezig.

 • j.verstraten1

  ben zelf geen varkensboer en ik vond het in eerste instantie grappig, heel praktisch en inventief, wetende dat het alternatief voor zulke dieren weinig perspectiefvol is. Maar als ik hier de reacties lees dan denk ik wat hebben we nog veel werk te doen.

 • W.v.Bree

  Koop een paar zwembandjes voor zulke biggen in plaats van ze met wasknijpers op te hangen, werkt prima en zet zoiets al helemaal niet op internet. Hoe dom kun je zijn.

 • tinus888

  ik zou zeggen:een cursus pr voor de familie jaspers

 • W Geverink

  Je kunt het toch niet iedereen naar de zin maken. Ik deed de grote flaporen van de landras zeugen vaak aan elkaar met een wasknijper zodat ze beter zicht hadden op weg naar het kraamhok. De zeugenkaart werd vaak bevestigd met een wasknijper aan het plukje haar aan het uiteinde van de staart. De persoon die ze in de kraamstal opwacht en in de hokken zet haalt de knijpers er weer af. Wasknijpers zijn handig en diervriendelijk.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.