Varkenshouderij

Foto & video

Traditionele vleesvarkensstal met plafondventilatie

Norbert en Elise Steenbreker in Wehl (Gld) namen begin mei een nieuwe vleesvarkensstal in gebruik. De varkenshouders kozen voor bewezen systemen. Een impressie.

Foto

 • Norbert (39) en Elise (34) Steenbreker hebben in het Gelderse Wehl een vleesvarkensbedrijf met 6.200 dieren in 4 stallen. Op de nabijgelegen locatie van zijn broer Laurens houdt Norbert Steenbreker nog eens 1.300 vleesvarkens. - Foto's: Henk Riswick

  Norbert (39) en Elise (34) Steenbreker hebben in het Gelderse Wehl een vleesvarkensbedrijf met 6.200 dieren in 4 stallen. Op de nabijgelegen locatie van zijn broer Laurens houdt Norbert Steenbreker nog eens 1.300 vleesvarkens. - Foto's: Henk Riswick

 • Begin mei nam Steenbreker een nieuwe vleesvarkensstal in gebruik. De stal is 80 meter lang en 30 meter breed. Bij het bedrijf hoort een kleine akkerbouwtak. Steenbreker teelt mais voor de verkoop en verhuurt wat grond voor de bietenteelt.

  Begin mei nam Steenbreker een nieuwe vleesvarkensstal in gebruik. De stal is 80 meter lang en 30 meter breed. Bij het bedrijf hoort een kleine akkerbouwtak. Steenbreker teelt mais voor de verkoop en verhuurt wat grond voor de bietenteelt.

 • De meiboom - ter ere van het bereiken van het hoogste punt tijdens de bouw - pronkt nog altijd voor de stal. Steenbreker boert op een zichtlocatie, pal langs de A18 nabij Doetinchem. Op 4 mei was er een open dag. Steenbreker kijkt terug op een geslaagde dag, met veel aanloop.

  De meiboom - ter ere van het bereiken van het hoogste punt tijdens de bouw - pronkt nog altijd voor de stal. Steenbreker boert op een zichtlocatie, pal langs de A18 nabij Doetinchem. Op 4 mei was er een open dag. Steenbreker kijkt terug op een geslaagde dag, met veel aanloop.

 • Overzicht van de 4 stallen. Ze dateren uit 1997, 1998, 2009 en 2018. Norbert Steenbreker groeide op tussen de varkens. Hij nam het bedrijf enkele jaren geleden over van zijn ouders.

  Overzicht van de 4 stallen. Ze dateren uit 1997, 1998, 2009 en 2018. Norbert Steenbreker groeide op tussen de varkens. Hij nam het bedrijf enkele jaren geleden over van zijn ouders.

 • Verse buitenlucht komt via de voor- en achtergevel de stal binnen. Steenbreker koos voor plafondventilatie. Daar heeft hij goede ervaringen mee. "Het is een systeem dat ik ken. Het is gemakkelijk te sturen. Ik wil mijn stallen bovendien niet te veel van elkaar af laten wijken", aldus de varkenshouder.

  Verse buitenlucht komt via de voor- en achtergevel de stal binnen. Steenbreker koos voor plafondventilatie. Daar heeft hij goede ervaringen mee. "Het is een systeem dat ik ken. Het is gemakkelijk te sturen. Ik wil mijn stallen bovendien niet te veel van elkaar af laten wijken", aldus de varkenshouder.

 • Steenbreker voert brijvoer aan zijn dieren. Dat doet hij al jarenlang. Hij voert momenteel 4 verschillende bijproducten: tarwezetmeel kröner, agrubrij, aardappelstoomschillen en kaaswei. Steenbreker wil nog een vijfde bijproduct toevoegen aan het rantsoen.

  Steenbreker voert brijvoer aan zijn dieren. Dat doet hij al jarenlang. Hij voert momenteel 4 verschillende bijproducten: tarwezetmeel kröner, agrubrij, aardappelstoomschillen en kaaswei. Steenbreker wil nog een vijfde bijproduct toevoegen aan het rantsoen.

 • Het silopark wordt uitgebreid met 3 grote polyester silo's. Er zijn straks 10 silo's voor bijproducten. "Voor ieder product 2 silo's, zodat ik de silo's steeds leeg kan voeren", aldus Steenbreker. De silo links op de achtergrond is voor de opslag van spuiwater. De silo's op de voorgrond zijn gevuld met start-, groei- en afmestvoer van AgruniekRijnvallei.

  Het silopark wordt uitgebreid met 3 grote polyester silo's. Er zijn straks 10 silo's voor bijproducten. "Voor ieder product 2 silo's, zodat ik de silo's steeds leeg kan voeren", aldus Steenbreker. De silo links op de achtergrond is voor de opslag van spuiwater. De silo's op de voorgrond zijn gevuld met start-, groei- en afmestvoer van AgruniekRijnvallei.

 • De nieuwe stal heeft 16 afdelingen. Iedere afdeling telt 12 hokken voor 10 varkens. "Er is plaats voor 1.920 varkens", aldus Steenbreker, die levert aan Vion (Good Farminc Balance, aflevermodule breed). 
"We hebben veel bandbreedte als het gaat om gewicht en spekdikte. Dat bevalt goed", aldus Steenbreker.

  De nieuwe stal heeft 16 afdelingen. Iedere afdeling telt 12 hokken voor 10 varkens. "Er is plaats voor 1.920 varkens", aldus Steenbreker, die levert aan Vion (Good Farminc Balance, aflevermodule breed). "We hebben veel bandbreedte als het gaat om gewicht en spekdikte. Dat bevalt goed", aldus Steenbreker.

 • Steenbreker werkt met beren en gelten van de combinatie TN70 x Hypor Maxter. De biggen komen op 25/26 kilo en blijven gemiddeld 110 dagen liggen. Het geslacht gewicht is circa 98-100 kilo.

  Steenbreker werkt met beren en gelten van de combinatie TN70 x Hypor Maxter. De biggen komen op 25/26 kilo en blijven gemiddeld 110 dagen liggen. Het geslacht gewicht is circa 98-100 kilo.

 • Steenbreker krijgt wekelijks 400 biggen geleverd. Hij heeft een vaste koppeling met een vermeerderaar in Geesteren. Het betreft een SPF-opgestart bedrijf. Steenbreker streeft naar een gemiddelde groei van minimaal 900 gram per dag en haalt dat ook.

  Steenbreker krijgt wekelijks 400 biggen geleverd. Hij heeft een vaste koppeling met een vermeerderaar in Geesteren. Het betreft een SPF-opgestart bedrijf. Steenbreker streeft naar een gemiddelde groei van minimaal 900 gram per dag en haalt dat ook.

 • Diergezondheid staat bij Steenbreker hoog in het vaandel. De biggen zijn afkomstig van een bedrijf met een hoge gezondheidsstatus. Andere succesfactoren zijn ventilatie en voer/water. "Dat moet op orde zijn", aldus Steenbreker.

  Diergezondheid staat bij Steenbreker hoog in het vaandel. De biggen zijn afkomstig van een bedrijf met een hoge gezondheidsstatus. Andere succesfactoren zijn ventilatie en voer/water. "Dat moet op orde zijn", aldus Steenbreker.

 • De vleesvarkenshouder legt zijn stallen 1 voor 1 op. Hij heeft 4 stallen met 4 verschillende leeftijdsgroepen. "We kunnen de diergroepen mooi bij elkaar houden. Alles ligt op volgorde."
Steenbreker draait iedere stal in 3 a 4 weken vol. Biggen komen standaard op maandag. Het afleveren van de varkens gebeurt op vrijdag.

  De vleesvarkenshouder legt zijn stallen 1 voor 1 op. Hij heeft 4 stallen met 4 verschillende leeftijdsgroepen. "We kunnen de diergroepen mooi bij elkaar houden. Alles ligt op volgorde." Steenbreker draait iedere stal in 3 a 4 weken vol. Biggen komen standaard op maandag. Het afleveren van de varkens gebeurt op vrijdag.

 • Steenbreker werkt met plafondventilatie. De lucht komt via deze houtvezelcementplaten de afdelingen binnen. De varkenshouder werkt met ledverlichting.

  Steenbreker werkt met plafondventilatie. De lucht komt via deze houtvezelcementplaten de afdelingen binnen. De varkenshouder werkt met ledverlichting.

 • De varkenshouder koos voor lichtstraten in de zijwanden. "Daar scoor je MIA- en Vamil-punten mee", aldus Steenbreker. "Bovendien kan ik er eventueel mee voldoen aan het Beter Leven-keurmerk."

  De varkenshouder koos voor lichtstraten in de zijwanden. "Daar scoor je MIA- en Vamil-punten mee", aldus Steenbreker. "Bovendien kan ik er eventueel mee voldoen aan het Beter Leven-keurmerk."

 • De varkens liggen op 0,8 vierkante meter. Steenbreker koos voor een 40 % dichte vloer en kunststof hokinrichting.

  De varkens liggen op 0,8 vierkante meter. Steenbreker koos voor een 40 % dichte vloer en kunststof hokinrichting.

 • De trog is 3,70 meter lang. Ieder varken heeft 37 centimeter troglengte tot zijn of haar beschikking.

  De trog is 3,70 meter lang. Ieder varken heeft 37 centimeter troglengte tot zijn of haar beschikking.

 • "In verband met de geurreductie was een biologische combiwasser vergunningtechnisch gezien verplicht", vertelt Steenbreker, die koos voor een inpandige wasser. De varkenshouder kijkt terug op een goed verlopen vergunningprocedure en een geslaagde bouw.

  "In verband met de geurreductie was een biologische combiwasser vergunningtechnisch gezien verplicht", vertelt Steenbreker, die koos voor een inpandige wasser. De varkenshouder kijkt terug op een goed verlopen vergunningprocedure en een geslaagde bouw.

 • Het waswater is afkomstig uit de eigen waterbron en wordt rondgepompt. "Op warme dagen verdampt zomaar 7 kuub", aldus Steenbreker.

  Het waswater is afkomstig uit de eigen waterbron en wordt rondgepompt. "Op warme dagen verdampt zomaar 7 kuub", aldus Steenbreker.

Of registreer je om te kunnen reageren.