Varkenshouderij

Foto & video 4556 x bekeken

Open weekend op biologisch varkensbedrijf

Op zaterdag 20 en zondag 21 juni is voor de achttiende keer het Lekker naar de Boer-weekend gehouden. Diverse biologische bedrijven zetten hun deuren open voor bezoekers. De biologische varkenshouders Reginald Lesterhuis en Willemien van der Meijden in Holwierde (Gr.) verwelkomden enkele honderden bezoekers.

Foto

 • Willemien van der Meijden (65) runt in Holwierde (Gr.) een biologisch varkensbedrijf met 50 zeugen en 350 vleesvarkens. Haar man Reginald Lesterhuis (69) bestiert het gangbare akkerbouwbedrijf van 95 hectare. Hun dochter Martine Lesterhuis (27) volgt hen op en wordt de vierde generatie op het bedrijf. Afgelopen weekend kwamen enkele honderden bezoekers af op de open dagen op het bedrijf.

  Willemien van der Meijden (65) runt in Holwierde (Gr.) een biologisch varkensbedrijf met 50 zeugen en 350 vleesvarkens. Haar man Reginald Lesterhuis (69) bestiert het gangbare akkerbouwbedrijf van 95 hectare. Hun dochter Martine Lesterhuis (27) volgt hen op en wordt de vierde generatie op het bedrijf. Afgelopen weekend kwamen enkele honderden bezoekers af op de open dagen op het bedrijf.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Het biologische varkensbedrijf van Willemien van der Meijden is aangesloten bij Lekker naar de Boer. Deze organisatie heeft zich ten doel gesteld de biologische landbouw zichtbaar en toegankelijk te maken. Jaarlijks wordt daarom onder meer het Lekker naar de Boer-weekend georganiseerd. De biologische varkenshouders in Holwierde werken hier graag aan mee, dit jaar alweer voor de achttiende keer. "Wij vinden het belangrijk de biologische varkenshouderij te promoten", vertelt Van der Meijden.

  Het biologische varkensbedrijf van Willemien van der Meijden is aangesloten bij Lekker naar de Boer. Deze organisatie heeft zich ten doel gesteld de biologische landbouw zichtbaar en toegankelijk te maken. Jaarlijks wordt daarom onder meer het Lekker naar de Boer-weekend georganiseerd. De biologische varkenshouders in Holwierde werken hier graag aan mee, dit jaar alweer voor de achttiende keer. "Wij vinden het belangrijk de biologische varkenshouderij te promoten", vertelt Van der Meijden.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Boerderij Heekerheem staat op een historische plek. De locatie wordt al sinds het jaar 1000 bewoond, zo blijkt uit archeologisch onderzoek. In de Tweede Wereldoorlog wordt in de regio Delfzijl zwaar gevochten. Boerderij Heekerheem moet het ontgelden en brandt volledig af. Na de bevrijding van de Duitse bezetter wordt de boerderij weer opgebouwd. Martine wordt de vierde generatie Lesterhuis op het bedrijf.

  Boerderij Heekerheem staat op een historische plek. De locatie wordt al sinds het jaar 1000 bewoond, zo blijkt uit archeologisch onderzoek. In de Tweede Wereldoorlog wordt in de regio Delfzijl zwaar gevochten. Boerderij Heekerheem moet het ontgelden en brandt volledig af. Na de bevrijding van de Duitse bezetter wordt de boerderij weer opgebouwd. Martine wordt de vierde generatie Lesterhuis op het bedrijf.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • In de boerderij wordt een boerenmarkt gehouden. Bij een van de kraampjes worden droge worsten verkocht. Die vallen in de smaak. Vorig jaar werden 300 van de 400 worsten verkocht. Dit jaar moet de verkoop zaterdagmiddag nog op gang komen. "De vleesafzet verloopt via De Groene Weg. Voor de open dagen zorgen we altijd dat we ook wat eigen vlees kunnen verkopen", vertelt Willemien van der Meijden.

  In de boerderij wordt een boerenmarkt gehouden. Bij een van de kraampjes worden droge worsten verkocht. Die vallen in de smaak. Vorig jaar werden 300 van de 400 worsten verkocht. Dit jaar moet de verkoop zaterdagmiddag nog op gang komen. "De vleesafzet verloopt via De Groene Weg. Voor de open dagen zorgen we altijd dat we ook wat eigen vlees kunnen verkopen", vertelt Willemien van der Meijden.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • In de boerderij staan enkele oldtimers geposteerd. Op de voorgrond een Ford Dearborn uit 1948 (24 pk). Daarnaast staat een Fiat 415 uit 1965 (45 pk). Op de achtergrond zijn nog de Ford 2000 en de Ford 5000 zichtbaar.

  In de boerderij staan enkele oldtimers geposteerd. Op de voorgrond een Ford Dearborn uit 1948 (24 pk). Daarnaast staat een Fiat 415 uit 1965 (45 pk). Op de achtergrond zijn nog de Ford 2000 en de Ford 5000 zichtbaar.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Er wordt ook zelfgemaakte jam verkocht. De marktkraampjes zijn een mooie aanvulling op datgene waar het dit weekend eigenlijk om gaat: de buitenlopende varkens.

  Er wordt ook zelfgemaakte jam verkocht. De marktkraampjes zijn een mooie aanvulling op datgene waar het dit weekend eigenlijk om gaat: de buitenlopende varkens.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Tijdens het open weekend wordt de nieuwe boerderijwinkel in gebruik genomen. Willemien van der Meijden vindt het leuk om aanloop te krijgen op de boerderij. Ze wil daarom ook buiten het open weekend om spullen verkopen. In de winkel zijn onder meer biologische vleesproducten, natuurvoedingsmiddelen en fair trade-spullen te koop. Bezoekers in de winkel hebben een fraai uitzicht op de uitloop van de dragende zeugen.

  Tijdens het open weekend wordt de nieuwe boerderijwinkel in gebruik genomen. Willemien van der Meijden vindt het leuk om aanloop te krijgen op de boerderij. Ze wil daarom ook buiten het open weekend om spullen verkopen. In de winkel zijn onder meer biologische vleesproducten, natuurvoedingsmiddelen en fair trade-spullen te koop. Bezoekers in de winkel hebben een fraai uitzicht op de uitloop van de dragende zeugen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Willemien van der Meijden is afkomstig uit Noord-Brabant. Voordat ze eind jaren tachtig in Holwierde neerstreek, werkte ze acht jaar op een gangbaar bedrijf met 1.000 zeugen. "De dieren stonden daar toen nog aangebonden. Ik wilde het hier anders aanpakken." De varkenshoudster begon kleinschalig, met slechts een paar zeugen. In 1992 werden twee vleesvarkensstallen neergezet. In 1997 stapte ze over van scharrel op biologisch. Toen binnen die sector uitloop voor kraamzeugen verplicht werd, volgde in 2008 de bouw van een nieuwe kraamstal.

  Willemien van der Meijden is afkomstig uit Noord-Brabant. Voordat ze eind jaren tachtig in Holwierde neerstreek, werkte ze acht jaar op een gangbaar bedrijf met 1.000 zeugen. "De dieren stonden daar toen nog aangebonden. Ik wilde het hier anders aanpakken." De varkenshoudster begon kleinschalig, met slechts een paar zeugen. In 1992 werden twee vleesvarkensstallen neergezet. In 1997 stapte ze over van scharrel op biologisch. Toen binnen die sector uitloop voor kraamzeugen verplicht werd, volgde in 2008 de bouw van een nieuwe kraamstal.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De dragende zeugen vertoeven graag buiten. Naast deze verharde uitloop hebben ze ook een weiland van 1,5 hectare tot hun beschikking.

  De dragende zeugen vertoeven graag buiten. Naast deze verharde uitloop hebben ze ook een weiland van 1,5 hectare tot hun beschikking.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Tweemaal daags gaan de dragende zeugen het weiland in. "In de ochtend een paar uur, 's middags wat langer. Het is een patroon dat de dieren zichzelf hebben aangemeten", aldus Willemien van der Meijden. Op de achtergrond is de Eemshaven zichtbaar.

  Tweemaal daags gaan de dragende zeugen het weiland in. "In de ochtend een paar uur, 's middags wat langer. Het is een patroon dat de dieren zichzelf hebben aangemeten", aldus Willemien van der Meijden. Op de achtergrond is de Eemshaven zichtbaar.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Na een periode met nauwelijks regen is de modderpoel opgedroogd. De zeugen gaan graag naar buiten, zo vertelt Willemien van der Meijden. "De varkens zijn ondernemend. Het zijn nieuwsgierige dieren, die de buitenloop helemaal verkennen."

  Na een periode met nauwelijks regen is de modderpoel opgedroogd. De zeugen gaan graag naar buiten, zo vertelt Willemien van der Meijden. "De varkens zijn ondernemend. Het zijn nieuwsgierige dieren, die de buitenloop helemaal verkennen."

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Opvolger Martine knuffelt met een van de zeugen.

  Opvolger Martine knuffelt met een van de zeugen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De zeugen verblijven 's nachts in een ruim strohok. De stal heeft een spits dak. Willemien van der Meijden werkt met natuurlijke ventilatie. De lucht gaat omhoog. Kleppen zorgen er 's winters voor dat het niet te koud wordt in de stal. 's Zomers staan de kleppen open. Dat gaat prima, zo vertelt ze. "Het is een eenvoudig systeem. Ik wilde absoluut geen platte plafonds. Ik houd niet van bedompte stallen."

  De zeugen verblijven 's nachts in een ruim strohok. De stal heeft een spits dak. Willemien van der Meijden werkt met natuurlijke ventilatie. De lucht gaat omhoog. Kleppen zorgen er 's winters voor dat het niet te koud wordt in de stal. 's Zomers staan de kleppen open. Dat gaat prima, zo vertelt ze. "Het is een eenvoudig systeem. Ik wilde absoluut geen platte plafonds. Ik houd niet van bedompte stallen."

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Pasgeboren biggetjes onder een warmtelamp. De biggen blijven ruim 6 weken in het kraamhok en worden pas dan gespeend.

  Pasgeboren biggetjes onder een warmtelamp. De biggen blijven ruim 6 weken in het kraamhok en worden pas dan gespeend.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Beeld van de gespeende biggen. Staartjes worden in de biologische varkenshouderij niet gecoupeerd.

  Beeld van de gespeende biggen. Staartjes worden in de biologische varkenshouderij niet gecoupeerd.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De vleesvarkens liggen met z'n negenen in een hok. De vloer is bedekt met stro. De dieren hebben buiten net zo veel uitloop als binnen. Er is ruim 2 vierkante meter leefoppervlakte per varken.

  De vleesvarkens liggen met z'n negenen in een hok. De vloer is bedekt met stro. De dieren hebben buiten net zo veel uitloop als binnen. Er is ruim 2 vierkante meter leefoppervlakte per varken.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Beeld van de uitloop. Boven de uitloop loopt een waterleiding. Op warme dagen kan Willemien van der Meijden zo voor verkoeling zorgen.

  Beeld van de uitloop. Boven de uitloop loopt een waterleiding. Op warme dagen kan Willemien van der Meijden zo voor verkoeling zorgen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De staldaken zijn deels bedekt met zonnepanelen. De zonne-energie is niet toereikend voor de gehele stroombehoefte. "De panelen leveren de helft van wat we nodig hebben", vertelt de varkenshoudster.

  De staldaken zijn deels bedekt met zonnepanelen. De zonne-energie is niet toereikend voor de gehele stroombehoefte. "De panelen leveren de helft van wat we nodig hebben", vertelt de varkenshoudster.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Opvolger Martine heeft plannen om de akkerbouw- en varkenstak nauw met elkaar te verweven. Meer hierover binnenkort in Boerderij Magazine.

  Opvolger Martine heeft plannen om de akkerbouw- en varkenstak nauw met elkaar te verweven. Meer hierover binnenkort in Boerderij Magazine.

  Foto: Jan Willem van Vliet

Of registreer je om te kunnen reageren.