Varkenshouderij

Foto & video

Mestverwerking leeft tijdens open dagen

Open Innovatie Dagen van VIC Sterksel vooral in het teken van rendement, markt en mest.

Foto

 • VIC Sterksel organiseerde eind vorige week, 
19 en 20 juni, de Open Innovatie Dagen. Doel is varkenshouders laten zien wat de laatste twee jaar is ontwikkeld en onderzocht op het onderzoeksbedrijf voor de varkenshouderij. Het programmaboekje stond in het teken van racen, met de rallytruck van mestdistributie- en transportbedrijf TonTrans als blikvanger.

  VIC Sterksel organiseerde eind vorige week, 
19 en 20 juni, de Open Innovatie Dagen. Doel is varkenshouders laten zien wat de laatste twee jaar is ontwikkeld en onderzocht op het onderzoeksbedrijf voor de varkenshouderij. Het programmaboekje stond in het teken van racen, met de rallytruck van mestdistributie- en transportbedrijf TonTrans als blikvanger.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De auto's van met name 50 standhouders en medewerkers vulden de parkeerplaats. Belangstelling vanuit de primaire sector viel niet mee, met name op de zaterdag was het zeer rustig.

  De auto's van met name 50 standhouders en medewerkers vulden de parkeerplaats. Belangstelling vanuit de primaire sector viel niet mee, met name op de zaterdag was het zeer rustig.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De varkenshouders die wel de moeite namen, zagen het volledige VIC Sterksel in bedrijf. Business as usual. Tegelijkertijd is het geen nieuws dat het belangrijkste Nederlandse onderzoekscentrum voor de varkenshouderij in een diep dal zit; met het wegvallen van de productschappen staat de financiering op losse schroeven. Het personeelsbestand gaat hierop vooruitlopend al terug van achttien naar tien werknemers.

  De varkenshouders die wel de moeite namen, zagen het volledige VIC Sterksel in bedrijf. Business as usual. Tegelijkertijd is het geen nieuws dat het belangrijkste Nederlandse onderzoekscentrum voor de varkenshouderij in een diep dal zit; met het wegvallen van de productschappen staat de financiering op losse schroeven. Het personeelsbestand gaat hierop vooruitlopend al terug van achttien naar tien werknemers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tijdens een seminar op zaterdag was er aandacht voor de varkensmarkt. Onder andere vleesverwerker Ronald van Loon (rechts) gaf een aardig inkijkje in de wereld van afzet en retail.

  Tijdens een seminar op zaterdag was er aandacht voor de varkensmarkt. Onder andere vleesverwerker Ronald van Loon (rechts) gaf een aardig inkijkje in de wereld van afzet en retail.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In deze 'broeikas' gingen jonge varkenshouders in debat over de toekomst.

  In deze 'broeikas' gingen jonge varkenshouders in debat over de toekomst.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Noviteiten waren er ook. Veenhuis toonde haar NIR-sensor aan het publiek. Hier opgebouwd op een Vocol-tankoplegger van Tontrans. Gehaltes aan stikstof, fosfaat en kali worden real-time gemeten en gemiddelde waarden zijn na het laden direct bekend. Mits de gegevens betrouwbaar zijn biedt de techniek potentie op de mestmarkt. Zowel voor veehouders als ook voor de ontvangende akkerbouwers. Ook de concurrentie zit op dit vlak zeker niet stil. Binnenkort een uitgebreid overzicht in Boerderij.

  Noviteiten waren er ook. Veenhuis toonde haar NIR-sensor aan het publiek. Hier opgebouwd op een Vocol-tankoplegger van Tontrans. Gehaltes aan stikstof, fosfaat en kali worden real-time gemeten en gemiddelde waarden zijn na het laden direct bekend. Mits de gegevens betrouwbaar zijn biedt de techniek potentie op de mestmarkt. Zowel voor veehouders als ook voor de ontvangende akkerbouwers. Ook de concurrentie zit op dit vlak zeker niet stil. Binnenkort een uitgebreid overzicht in Boerderij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De NIRS-sensor meet met behulp van een lichtbron. Aan de hand van de weerkaatsing van het licht registreert een computer de gehaltes. Daarbij meet de sensor tevens het drogestofgehalte van de mest.

  De NIRS-sensor meet met behulp van een lichtbron. Aan de hand van de weerkaatsing van het licht registreert een computer de gehaltes. Daarbij meet de sensor tevens het drogestofgehalte van de mest.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bezoekers laten zich informeren over een nieuwe mestverwerkingsinstallatie. Deze zet volgens leverancier Wolbers uit Weerselo mest om in een gehygieniseerde dikke fractie en loosbaar water. Smits Techniek vermarkt het systeem. De capaciteit van dit prototype ligt op 5.000 kuub per jaar. Drie installaties gaan dit jaar in Limburg draaien.

  Bezoekers laten zich informeren over een nieuwe mestverwerkingsinstallatie. Deze zet volgens leverancier Wolbers uit Weerselo mest om in een gehygieniseerde dikke fractie en loosbaar water. Smits Techniek vermarkt het systeem. De capaciteit van dit prototype ligt op 5.000 kuub per jaar. Drie installaties gaan dit jaar in Limburg draaien.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Basis van het systeem is een schroefpersscheider. Deze staat op de zeecontainer.

  Basis van het systeem is een schroefpersscheider. Deze staat op de zeecontainer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De dikke fractie valt in een droger met drie etages. De langwerpige bakken zijn dubbelwandig, binnenin ligt telkens een vijzel. De vijzels verplaatsen de mest langzaam door de droger, terwijl stoom (130 tot 140 graden) de mest via de wanden verhit. Hierdoor treedt verdamping op. Het eindproduct zou 60 procent drogestof bevatten. Als optie is membraamfiltratie voor de dunne fractie leverbaar. Restant is dan loosbaar water en een siroopachtig concentraat dat samen met de dikke fractie opnieuw het proces in gaat.

  De dikke fractie valt in een droger met drie etages. De langwerpige bakken zijn dubbelwandig, binnenin ligt telkens een vijzel. De vijzels verplaatsen de mest langzaam door de droger, terwijl stoom (130 tot 140 graden) de mest via de wanden verhit. Hierdoor treedt verdamping op. Het eindproduct zou 60 procent drogestof bevatten. Als optie is membraamfiltratie voor de dunne fractie leverbaar. Restant is dan loosbaar water en een siroopachtig concentraat dat samen met de dikke fractie opnieuw het proces in gaat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een houtkachel voorziet de installatie van de benodigde warmte. Restwarmte is nog te benutten voor verwarming op het bedrijf.

  Een houtkachel voorziet de installatie van de benodigde warmte. Restwarmte is nog te benutten voor verwarming op het bedrijf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Mestverwerking leeft enorm.  Ondanks de matige bezoekersaantallen trok een seminar met als thema mest wel zo'n 100 geïnteresseerden, onder wie veel varkenshouders. Het onderwerp leeft enorm in de sector. De verwerkingsplicht, hoge afzetkosten en lage rendementen maken een structurele oplossing voor mestafzet extra urgent.

  Mestverwerking leeft enorm.  Ondanks de matige bezoekersaantallen trok een seminar met als thema mest wel zo'n 100 geïnteresseerden, onder wie veel varkenshouders. Het onderwerp leeft enorm in de sector. De verwerkingsplicht, hoge afzetkosten en lage rendementen maken een structurele oplossing voor mestafzet extra urgent.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zitta Energy beheert de biogastak op het bedrijf. Collega-bedrijf Re-N van ex-VIC Sterksel onderzoeker John Horrevorts verwerkt het digestaat met een schroefpers, een decanter en de restwarmte nu verder tot mestkorrels. Uit de dunne fractie wordt hoogzuivere stikstof gestript. Het bedrijf wil later dit jaar in omgeving Tilburg (N.-Br.) een grotere fabriek op basis van hetzelfde proces bouwen.

  Zitta Energy beheert de biogastak op het bedrijf. Collega-bedrijf Re-N van ex-VIC Sterksel onderzoeker John Horrevorts verwerkt het digestaat met een schroefpers, een decanter en de restwarmte nu verder tot mestkorrels. Uit de dunne fractie wordt hoogzuivere stikstof gestript. Het bedrijf wil later dit jaar in omgeving Tilburg (N.-Br.) een grotere fabriek op basis van hetzelfde proces bouwen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Uiteraard waren er ook varkens te zien. Pijlen wijzen de bezoekers langs en door alle stallen.

  Uiteraard waren er ook varkens te zien. Pijlen wijzen de bezoekers langs en door alle stallen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Twee jaar geleden voor het eerst getoond en tegelijk nog mijlenver van de praktijk: zeugen die kramen in een groep. Het lopende onderzoek brengt volgens Sterksel desondanks veel kennis naar voren over hoe varkens zich sociaal gedragen in een groep.

  Twee jaar geleden voor het eerst getoond en tegelijk nog mijlenver van de praktijk: zeugen die kramen in een groep. Het lopende onderzoek brengt volgens Sterksel desondanks veel kennis naar voren over hoe varkens zich sociaal gedragen in een groep.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het concept ligt zo ver van de praktijk dat zeugenhouders zich er wellicht weinig bij voor kunnen stellen. De achterliggende doelstelling van het onderzoek is de ontwikkeling van een eventueel toekomstig meersterrenconcept. Anne-Marie van Bussel: "In elke innovatie komt kennis naar voren die al snel toepasbaar is, ook in de gangbare bedrijven."

  Het concept ligt zo ver van de praktijk dat zeugenhouders zich er wellicht weinig bij voor kunnen stellen. De achterliggende doelstelling van het onderzoek is de ontwikkeling van een eventueel toekomstig meersterrenconcept. Anne-Marie van Bussel: "In elke innovatie komt kennis naar voren die al snel toepasbaar is, ook in de gangbare bedrijven."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Camerabeelden geven een kijkje in de dekstal. De 'biggen' zijn stiekem meegeglipt. Doordat biggen in het systeem langer bij de zeug blijven, verwachten de onderzoekers dat een biggenstal wellicht achterwege kan blijven. Ook de dekstal is in principe overbodig. Tijdens het spenen worden zeugen elke dag even van de biggen gesepareerd om berig te raken, en uiteindelijk geïnsemineerd. Zo hoeft het geen productie te kosten en loopt het spenen vloeiend, wat de speendip aanzienlijk zou verkleinen.

  Camerabeelden geven een kijkje in de dekstal. De 'biggen' zijn stiekem meegeglipt. Doordat biggen in het systeem langer bij de zeug blijven, verwachten de onderzoekers dat een biggenstal wellicht achterwege kan blijven. Ook de dekstal is in principe overbodig. Tijdens het spenen worden zeugen elke dag even van de biggen gesepareerd om berig te raken, en uiteindelijk geïnsemineerd. Zo hoeft het geen productie te kosten en loopt het spenen vloeiend, wat de speendip aanzienlijk zou verkleinen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • VIC Sterksel organiseert de Innovatie Dagen feitelijk in opdracht van de cofinancierende toeleveranciers. Deze bedrijven presenteren zich in diverse stands.

  VIC Sterksel organiseert de Innovatie Dagen feitelijk in opdracht van de cofinancierende toeleveranciers. Deze bedrijven presenteren zich in diverse stands.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Mestverwerking leeft tijdens open dagen
  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hoewel de organisatie zich met deze dagen niet expliciet op burgers richt, kon deze groep het bedrijf ook bekijken. Met name omwonenden maken daar gebruik van. Voor hen deze speciale informatieborden, zonder direct in allerlei vaktechnische termen verstrikt te raken.

  Hoewel de organisatie zich met deze dagen niet expliciet op burgers richt, kon deze groep het bedrijf ook bekijken. Met name omwonenden maken daar gebruik van. Voor hen deze speciale informatieborden, zonder direct in allerlei vaktechnische termen verstrikt te raken.

  Foto: Matthijs Verhagen

Of registreer je om te kunnen reageren.