Varkenshouderij

Foto & video

Vleesvarkensstal maakt bedrijf gesloten

Maatschap Van ’t Klooster bouwde in Vinkega (Fr.) een vleesvarkensstal met 2.100 plaatsen. Met de realisatie van de stal is de varkenstak op het bedrijf nu gesloten.

Foto

 • Henk (53), Richard (19), Fetsje (52) en Martin (22) van ’t Klooster hebben in Vinkega (Fr.) een boerenbedrijf met rundvee en varkens. Ze houden 45 melkkoeien en 200 zeugen. De realisatie van de vleesvarkensstal (2.100 plaatsen) maakt de varkenstak gesloten.

  Henk (53), Richard (19), Fetsje (52) en Martin (22) van ’t Klooster hebben in Vinkega (Fr.) een boerenbedrijf met rundvee en varkens. Ze houden 45 melkkoeien en 200 zeugen. De realisatie van de vleesvarkensstal (2.100 plaatsen) maakt de varkenstak gesloten.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Overzicht van het bedrijf, dat nog net op Fries grondgebied staat. De bosrand uiterst rechts op de foto hoort bij provincie Drenthe.

  Overzicht van het bedrijf, dat nog net op Fries grondgebied staat. De bosrand uiterst rechts op de foto hoort bij provincie Drenthe.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De vleesvarkensstal (links op de foto) is nieuw op het bedrijf. De stal is 100 meter lang en 25 meter breed. “Oorspronkelijk komt onze tak van de Van ’t Kloosters uit Amersfoort. Mijn vader is hier in 1956 met drie takken begonnen. Naast koeien en varkens hield hij de eerste jaren ook nog legkippen. Ik ben in 1980 thuis aan de slag gegaan”, vertelt Henk van ’t Klooster.

  De vleesvarkensstal (links op de foto) is nieuw op het bedrijf. De stal is 100 meter lang en 25 meter breed. “Oorspronkelijk komt onze tak van de Van ’t Kloosters uit Amersfoort. Mijn vader is hier in 1956 met drie takken begonnen. Naast koeien en varkens hield hij de eerste jaren ook nog legkippen. Ik ben in 1980 thuis aan de slag gegaan”, vertelt Henk van ’t Klooster.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Van ’t Klooster weidt zijn koeien tot laat in de herfst. Bij het bedrijf hoort 32 hectare. De maten melken een quotum van 378.000 kilo melk vol. Het rollendjaargemiddelde is 8.408 liter, met 4,31 procent vet en 3,63 procent eiwit.

  Van ’t Klooster weidt zijn koeien tot laat in de herfst. Bij het bedrijf hoort 32 hectare. De maten melken een quotum van 378.000 kilo melk vol. Het rollendjaargemiddelde is 8.408 liter, met 4,31 procent vet en 3,63 procent eiwit.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Maatschap Van ’t Klooster kan in de nieuwe vleesvarkensstal vijf verschillende voersoorten voeren. De maten kozen voor een computergestuurde droogvoerinstallatie, om verschillende grondstoffen te kunnen mengen en voeren. Links staan vijf voersilo’s, met rechts daarvan de voerweeghut. Uiterst rechts staat de opslagsilo voor het spuiwater van de chemische luchtwasser.

  Maatschap Van ’t Klooster kan in de nieuwe vleesvarkensstal vijf verschillende voersoorten voeren. De maten kozen voor een computergestuurde droogvoerinstallatie, om verschillende grondstoffen te kunnen mengen en voeren. Links staan vijf voersilo’s, met rechts daarvan de voerweeghut. Uiterst rechts staat de opslagsilo voor het spuiwater van de chemische luchtwasser.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Dit is de chemische luchtwasser, die achter de stal staat.

  Dit is de chemische luchtwasser, die achter de stal staat.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De eerste drie afdelingen van de stal zijn al in gebruik. De eerste biggen werden op 26 juli opgelegd. Er zijn negen reguliere afdelingen, een restafdeling en een quarantaineverblijf voor de opvang van gelten. De reguliere afdelingen hebben ieder zestien hokken. De vleesvarkens – vijftien per hok, op 0,8 vierkante meter – krijgen hun voer via een computergestuurde droogvoerinstallatie.

  De eerste drie afdelingen van de stal zijn al in gebruik. De eerste biggen werden op 26 juli opgelegd. Er zijn negen reguliere afdelingen, een restafdeling en een quarantaineverblijf voor de opvang van gelten. De reguliere afdelingen hebben ieder zestien hokken. De vleesvarkens – vijftien per hok, op 0,8 vierkante meter – krijgen hun voer via een computergestuurde droogvoerinstallatie.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De hokinrichting is van kunststof. Met de keuze voor deurtjes in de achterzijde van de hokken heeft Van ’t Klooster de mogelijkheid de vleesvarkens in grotere groepen te houden en in concepten mee te draaien.

  De hokinrichting is van kunststof. Met de keuze voor deurtjes in de achterzijde van de hokken heeft Van ’t Klooster de mogelijkheid de vleesvarkens in grotere groepen te houden en in concepten mee te draaien.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Van ’t Klooster werkt met voerpadventilatie. De verse inlaatlucht gaat via de spouw onder de centrale gang door om via het voerpad in de afdelingen te komen. Op de foto is het luchtkanaal onder de centrale gang te zien.

  Van ’t Klooster werkt met voerpadventilatie. De verse inlaatlucht gaat via de spouw onder de centrale gang door om via het voerpad in de afdelingen te komen. Op de foto is het luchtkanaal onder de centrale gang te zien.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Detail van het afleidingsmateriaal in de hokken.

  Detail van het afleidingsmateriaal in de hokken.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De brijbak heeft drie vakken. Voor iedere vijf dieren heeft Van ’t Klooster een vreetplaats. Daarmee voldoet hij aan een van de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. De vloer rondom de brijbakken is voorzien van coating om schade aan de betonnen vloer te voorkomen.

  De brijbak heeft drie vakken. Voor iedere vijf dieren heeft Van ’t Klooster een vreetplaats. Daarmee voldoet hij aan een van de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. De vloer rondom de brijbakken is voorzien van coating om schade aan de betonnen vloer te voorkomen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Via een lichtstraat in de zijwand komt veel daglicht binnen in de afdelingen van de vleesvarkensstal.

  Via een lichtstraat in de zijwand komt veel daglicht binnen in de afdelingen van de vleesvarkensstal.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Ook in de centrale gang komt daglicht binnen, via ramen met grote vensters. “Ik mag graag even naar buiten kijken. Ik wil me ook niet opgesloten voelen”, zegt Henk van ’t Klooster.

  Ook in de centrale gang komt daglicht binnen, via ramen met grote vensters. “Ik mag graag even naar buiten kijken. Ik wil me ook niet opgesloten voelen”, zegt Henk van ’t Klooster.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De varkenshouder liet ook in alle afdelingsdeuren ramen plaatsen.

  De varkenshouder liet ook in alle afdelingsdeuren ramen plaatsen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Beeld van de restafdeling.

  Beeld van de restafdeling.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Voor de opvang van gelten heeft Van ’t Klooster in de nieuwe stal een quarantaineafdeling gemaakt. Zaterdag 23 augustus is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 16.00 uur welkom aan de Westvierdeparten 18 in Vinkega (Fr.). Lees binnenkort in Boerderij een uitgebreide reportage over maatschap Van ’t Klooster.

  Voor de opvang van gelten heeft Van ’t Klooster in de nieuwe stal een quarantaineafdeling gemaakt. Zaterdag 23 augustus is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 16.00 uur welkom aan de Westvierdeparten 18 in Vinkega (Fr.). Lees binnenkort in Boerderij een uitgebreide reportage over maatschap Van ’t Klooster.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Of registreer je om te kunnen reageren.