Varkenshouderij

Foto & video 7486 x bekeken 3 reacties

Nieuwe start met Danbred en ProDromi 1.5

Van den Elsen in Erp (N.-Br.) kiest voor vernieuwend concept in de kraamstal. Het bedrijf start volgende week op met Danbred-zeugen.

Foto

 • Gert-Jan (46) en Carola (43) van den Elsen in Erp (N.-Br.) draaiden vorig jaar hun zeugenstallen leeg omdat deze niet meer aan de eisen voldeden. Deze maand start het bedrijf opnieuw op in met een nieuwe stal voor 425 zeugen. Deze is voorzien van ProDromi-kraamhokken met aparte biggenruimtes.

  Gert-Jan (46) en Carola (43) van den Elsen in Erp (N.-Br.) draaiden vorig jaar hun zeugenstallen leeg omdat deze niet meer aan de eisen voldeden. Deze maand start het bedrijf opnieuw op in met een nieuwe stal voor 425 zeugen. Deze is voorzien van ProDromi-kraamhokken met aparte biggenruimtes.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Is het klimaat in een kraamstal nu veelal een compromis, door de afgesloten biggenruimte ontstaat er nu een microklimaat binnen de afdeling. Stalinrichter Bart Hooijer legt uit: “De dieren staan centraal nu. Zowel zeug als biggen hebben het perfect naar de zin. In de bak is geen tocht en dankzij de verwarming is het lekker warm. In de afdeling kan het ventilatieniveau omhoog, zodat de zeugen het juist niet te warm krijgen en de voeropname op peil blijft.”

  Is het klimaat in een kraamstal nu veelal een compromis, door de afgesloten biggenruimte ontstaat er nu een microklimaat binnen de afdeling. Stalinrichter Bart Hooijer legt uit: “De dieren staan centraal nu. Zowel zeug als biggen hebben het perfect naar de zin. In de bak is geen tocht en dankzij de verwarming is het lekker warm. In de afdeling kan het ventilatieniveau omhoog, zodat de zeugen het juist niet te warm krijgen en de voeropname op peil blijft.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van den Elsen laat de zeugen straks vier dagen na het kramen los in het kraamhok. Uit eerdere ervaringen met proefopstellingen weet hij dat zeugen rustiger worden in het systeem.

  Van den Elsen laat de zeugen straks vier dagen na het kramen los in het kraamhok. Uit eerdere ervaringen met proefopstellingen weet hij dat zeugen rustiger worden in het systeem.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • “Hoe het straks exact gaat lopen is voor mij ook een verrassing. Maar met de wegklapbare boxen blijf je flexibel. Direct los, na een paar dagen los of vast: het kan allemaal.”

  “Hoe het straks exact gaat lopen is voor mij ook een verrassing. Maar met de wegklapbare boxen blijf je flexibel. Direct los, na een paar dagen los of vast: het kan allemaal.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De hokken zijn voorzien van een biggenvanger. Daarmee kan de varkenshouder makkelijker de biggen verzetten of behandelen, zonder bij de zeug te hoeven komen.

  De hokken zijn voorzien van een biggenvanger. Daarmee kan de varkenshouder makkelijker de biggen verzetten of behandelen, zonder bij de zeug te hoeven komen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via het grote luik heeft de zeug altijd contact met de biggen. Bart: “Sommige zeugen liggen echt met hun kop in de bak.”

  Via het grote luik heeft de zeug altijd contact met de biggen. Bart: “Sommige zeugen liggen echt met hun kop in de bak.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van den Elsen was al deelnemer aan het Pro Dromi-farmers netwerk. Hij testte twee opstellingen van het ProDromi-kraamhok gedurende tien maanden op zijn bedrijf. Zowel een variant met opklapbox als een variant met zijwaarts wegklapbare box. Van den Elsen: “Ik koos voor de tweede versie om het open karakter te behouden. Er steekt nu minder ijzerwerk in de lucht. Het sluitsysteem is verbetert en werkt nu zonder extra pennen.”

  Van den Elsen was al deelnemer aan het Pro Dromi-farmers netwerk. Hij testte twee opstellingen van het ProDromi-kraamhok gedurende tien maanden op zijn bedrijf. Zowel een variant met opklapbox als een variant met zijwaarts wegklapbare box. Van den Elsen: “Ik koos voor de tweede versie om het open karakter te behouden. Er steekt nu minder ijzerwerk in de lucht. Het sluitsysteem is verbetert en werkt nu zonder extra pennen.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een specifieke wens van Van den Elsen was de valbeugel rondom. Mest van de zeug wordt hierdoor niet in de hoeken gedrukt, waardoor de biggen er vrijuit kunnen lopen en het reinigen makkelijker is.

  Een specifieke wens van Van den Elsen was de valbeugel rondom. Mest van de zeug wordt hierdoor niet in de hoeken gedrukt, waardoor de biggen er vrijuit kunnen lopen en het reinigen makkelijker is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van den Elsen test hoe de biggen reageren op led-verlichting. Deze is in diverse kleuren instelbaar om te kijken wat het effect op de aantrekkingskracht is. De verlichting is in de wand weggewerkt. Met name in de nacht geeft dat een bijzonder effect aan de stal.

  Van den Elsen test hoe de biggen reageren op led-verlichting. Deze is in diverse kleuren instelbaar om te kijken wat het effect op de aantrekkingskracht is. De verlichting is in de wand weggewerkt. Met name in de nacht geeft dat een bijzonder effect aan de stal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De kraamhokken hebben een riant oppervlak van 6,5 vierkante meter. Dat vergt een flinke investering in bouwkosten. Om kosten te sparen zijn de kraamhokken voorzien van kunststofroosters.

  De kraamhokken hebben een riant oppervlak van 6,5 vierkante meter. Dat vergt een flinke investering in bouwkosten. Om kosten te sparen zijn de kraamhokken voorzien van kunststofroosters.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De roosters liggen op een zogenoemde Delta-i-strip van Leenders Roosters. Een noviteit.Dit is een gewalste en gezette rvs-plaat. Deze gaat langer mee dan de verzonken strips. Door dunwandig materiaal te zetten zijn de strips sterk en vallen de meerkosten relatief mee. Tot 4 meter vrije overspanning is mogelijk.

  De roosters liggen op een zogenoemde Delta-i-strip van Leenders Roosters. Een noviteit.Dit is een gewalste en gezette rvs-plaat. Deze gaat langer mee dan de verzonken strips. Door dunwandig materiaal te zetten zijn de strips sterk en vallen de meerkosten relatief mee. Tot 4 meter vrije overspanning is mogelijk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een afdeling met kraamhokken oogt vriendelijk vanwege het weinige ijzerwerk en de ruimte. Van den Elsen koos voor het systeem om meer waardering te krijgen als varkenshouder. Het bedrijf is nu klaar voor de toekomst. “Ik wilde geen stal bouwen die al veertig jaar zo gebouwd wordt, ik wilde iets nieuws. Ik denk dat dit de toekomst is en wil niet dat mijn zoon over tien jaar al moet gaan verbouwen.”

  Een afdeling met kraamhokken oogt vriendelijk vanwege het weinige ijzerwerk en de ruimte. Van den Elsen koos voor het systeem om meer waardering te krijgen als varkenshouder. Het bedrijf is nu klaar voor de toekomst. “Ik wilde geen stal bouwen die al veertig jaar zo gebouwd wordt, ik wilde iets nieuws. Ik denk dat dit de toekomst is en wil niet dat mijn zoon over tien jaar al moet gaan verbouwen.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De bouwkosten liggen uiteraard hoger dan bij regulier bouwen. “Maar een beweegbare vloer in het kraamhok kost ook meer”, relativeert Van den Elsen. Hij verwacht wel dat het meer tijd kost, maar ook meer werkplezier en voldoening oplevert en dat de zeugen meer plezier zullen hebben in het hok. Bart Hooijer onderschrijft dat dit belangrijk is: “Met de ProDromi-praktijkgroep konden we avonden doorkauwen over waar het nu om gaat. Uiteindelijk komt het er op neer dat als ook derden zeggen: ‘wat liggen de dieren er mooi bij’, dat dat het ultieme werkplezier voor een varkenshouder is.

  De bouwkosten liggen uiteraard hoger dan bij regulier bouwen. “Maar een beweegbare vloer in het kraamhok kost ook meer”, relativeert Van den Elsen. Hij verwacht wel dat het meer tijd kost, maar ook meer werkplezier en voldoening oplevert en dat de zeugen meer plezier zullen hebben in het hok. Bart Hooijer onderschrijft dat dit belangrijk is: “Met de ProDromi-praktijkgroep konden we avonden doorkauwen over waar het nu om gaat. Uiteindelijk komt het er op neer dat als ook derden zeggen: ‘wat liggen de dieren er mooi bij’, dat dat het ultieme werkplezier voor een varkenshouder is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De varkenshouder had al een vergunning liggen voor 750 zeugen. De stal die hij nu heeft gebouwd, is voor 425 zeugen en meet ruim 72 bij 22 meter. In eerste instantie waren kraamhokken van 5 vierkante meter ingetekend. Om binnen de bouw ruimte te winnen voor de grotere kraamhokken koos van den Elsen voor groepshuisvesting in combinatie met voerstations bij de dragende zeugen. Dat spaart ruimte ten opzichte van de origineel bedachte voerligboxen.

  De varkenshouder had al een vergunning liggen voor 750 zeugen. De stal die hij nu heeft gebouwd, is voor 425 zeugen en meet ruim 72 bij 22 meter. In eerste instantie waren kraamhokken van 5 vierkante meter ingetekend. Om binnen de bouw ruimte te winnen voor de grotere kraamhokken koos van den Elsen voor groepshuisvesting in combinatie met voerstations bij de dragende zeugen. Dat spaart ruimte ten opzichte van de origineel bedachte voerligboxen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De kunststof bak is hol en wordt deels gevuld met water. In de bodem zijn vloerverwarmingsslangen verwerkt die het water opwarmen. Zodoende zijn de zijwanden ook aangenaam warm.

  De kunststof bak is hol en wordt deels gevuld met water. In de bodem zijn vloerverwarmingsslangen verwerkt die het water opwarmen. Zodoende zijn de zijwanden ook aangenaam warm.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van den Elsen besloot op het laatste moment toch te kiezen voor een warmtepomp in plaats van een gasgestookte cv-ketel. “Met zonnepanelen kan ik straks de benodigde energie zelf opwekken, bij gas blijf je afhankelijk.”

  Van den Elsen besloot op het laatste moment toch te kiezen voor een warmtepomp in plaats van een gasgestookte cv-ketel. “Met zonnepanelen kan ik straks de benodigde energie zelf opwekken, bij gas blijf je afhankelijk.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door water door lamellen in de mestput rond te pompen warmt het water iets op. De warmtepomp doet de rest.

  Door water door lamellen in de mestput rond te pompen warmt het water iets op. De warmtepomp doet de rest.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De varkenshouder liet een aparte meter installeren waarop de hoeveelheid opgewekte warmte omgeslagen in KWh is af te lezen. Zo heeft hij inzicht in de stookkosten ten opzichte van gas.

  De varkenshouder liet een aparte meter installeren waarop de hoeveelheid opgewekte warmte omgeslagen in KWh is af te lezen. Zo heeft hij inzicht in de stookkosten ten opzichte van gas.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De gang waar de bakken op staan is een luchtkanaal. Zodoende zijn de slangen gemakkelijk weggewerkt. Nadien is het luchtkanaal volledig met PIR afgespoten.

  De gang waar de bakken op staan is een luchtkanaal. Zodoende zijn de slangen gemakkelijk weggewerkt. Nadien is het luchtkanaal volledig met PIR afgespoten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Per drie bakken loopt een aanvoerleiding onder de vloer naar de betreffende sectie. Zo is er een egale warmteverdeling binnen de afdeling.

  Per drie bakken loopt een aanvoerleiding onder de vloer naar de betreffende sectie. Zo is er een egale warmteverdeling binnen de afdeling.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de kraamstallen komt een vast geïnstalleerd RescueCup-systeem voor extra melkverstrekking vanaf dag vier. Het systeem pompt dat zelf via slangen rond. Bij grote tomen moeten de lichtere biggen daar voordeel van hebben, verwacht Van den Elsen. “Nu hebben we de kans, dus maken we het erin.”

  In de kraamstallen komt een vast geïnstalleerd RescueCup-systeem voor extra melkverstrekking vanaf dag vier. Het systeem pompt dat zelf via slangen rond. Bij grote tomen moeten de lichtere biggen daar voordeel van hebben, verwacht Van den Elsen. “Nu hebben we de kans, dus maken we het erin.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dit is de dekstal met voerligboxen en uitloop en voorbereid op DateGate.

  Dit is de dekstal met voerligboxen en uitloop en voorbereid op DateGate.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door te kiezen voor twee losse luchtwasunits midden in de stal zijn er geen luchtkanalen. Dat geeft veel volume in de kraamstal en in de dragende zeugenstal.

  Door te kiezen voor twee losse luchtwasunits midden in de stal zijn er geen luchtkanalen. Dat geeft veel volume in de kraamstal en in de dragende zeugenstal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Vanwege de lagere geluidproductie koos de varkenshouder voor zeer grote ventilatoren met een diameter van 92 centimeter.

  Vanwege de lagere geluidproductie koos de varkenshouder voor zeer grote ventilatoren met een diameter van 92 centimeter.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door te kiezen voor twee losse luchtwasunits midden in de stal zijn er geen luchtkanalen. Dat geeft veel volume in de kraamstal en in de dragende zeugenstal.

  Door te kiezen voor twee losse luchtwasunits midden in de stal zijn er geen luchtkanalen. Dat geeft veel volume in de kraamstal en in de dragende zeugenstal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de gehele stal komt alle verse lucht binnen via kanalen. Deze kanalen zijn met PIR-bespoten voor extra isolatie van de bovenliggende vloerverwarming. Met een schuif is de inlaat te regelen.

  In de gehele stal komt alle verse lucht binnen via kanalen. Deze kanalen zijn met PIR-bespoten voor extra isolatie van de bovenliggende vloerverwarming. Met een schuif is de inlaat te regelen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via de holle kunststofpanelen tegen de wand van de dragendezeugenstal, via roosters in de dekstal (foto) of via het kopschot van het kraamhok stijgt de lucht op richting plafond.

  Via de holle kunststofpanelen tegen de wand van de dragendezeugenstal, via roosters in de dekstal (foto) of via het kopschot van het kraamhok stijgt de lucht op richting plafond.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zowel in de dekstal als in de voerstations gaat van den Elsen een luxer drachtvoer voeren tot dag 42. In de voerstations met dierherkenning kan hij kiezen tussen twee voersoorten.

  Zowel in de dekstal als in de voerstations gaat van den Elsen een luxer drachtvoer voeren tot dag 42. In de voerstations met dierherkenning kan hij kiezen tussen twee voersoorten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Buiten is een extra wisselruimte. Van den Elsen werkt met een vijfwekensysteem met vier groepen van elk 102 zeugen. Hij herbevolkt met Danbred-zeugen x 408 eindbeer. De Piétrian-biggen gaan straks de Duitse markt op. Zaterdag 5 juli is er open dag van 11.00 tot 17.00 uur aan de Morschehoef 7A in Erp.

  Buiten is een extra wisselruimte. Van den Elsen werkt met een vijfwekensysteem met vier groepen van elk 102 zeugen. Hij herbevolkt met Danbred-zeugen x 408 eindbeer. De Piétrian-biggen gaan straks de Duitse markt op. Zaterdag 5 juli is er open dag van 11.00 tot 17.00 uur aan de Morschehoef 7A in Erp.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Hogman1

  Verbazend weinig reacties ?
  Op de opendag was het bomvol ,dus toch innovatief genoeg denk ik.
  Zelf ben ik heel erg sceptisch over dat losloopgedoe ,maar dit begin toch wel serieus goed te worden

 • boerkebrabant

  ja, ziet er allemaal mooi uit, hopelijk worden de extra kosten ruimschoots vergoed door de extra meer opbrengst , want ook in erp zal brood op de plank moeten komen

 • menske

  Hele mooie afdeling waar ongetwijfeld met veel plezier gewerkt wordt. Lekker ruim en licht...

Of registreer je om te kunnen reageren.