Commentaar

'Herover de Poolse biggenmarkt'

Polen is een interessante afzetmarkt voor biggen. Deense varkenshouders weten dat en leveren maatwerk.

Vraag een willekeurige handelaar welke big hij het liefst verhandelt. Als er een eerlijk antwoord volgt, krijg je als varkenshouder te horen: 'de big waaraan ik het meest kan verdienen'. In tegenstelling tot wat men altijd roept, kan het daarom maar zo gebeuren dat de focus in de handel niet altijd ligt op de kwaliteit van de dieren. Handelaren genoeg die goed verdienen met het verkopen van middelmaat en ondereind. In de ideale situatie worden die biggen ook nog eens dicht bij huis afgezet. Makkelijker kan het geld niet in de la komen.

Keerzijde van de medaille is dat er markten verloren kunnen gaan waar wel zware en kwalitatief goede dieren gevraagd worden. Het sprekende voorbeeld is Polen. Een markt die jaar op jaar meer biggen vraagt. Nu zo’n 5 miljoen. Het schrijnende is dat er maar 355.000 (7%) uit Nederland komen. Vijf jaar geleden gingen er nog 800.000 Nederlandse biggen naar Polen. Denemarken is in het gat gesprongen en is nu hofleverancier in Polen. Dat lukt de Denen door robuuste en kwalitatief goede biggen te leveren, nooit lichter dan 30 kilo. Poolse varkenshouders hebben veel geld over voor een bedrijfszekere big, in deze markt zo’n € 67, inclusief btw.

Gezamenlijk stappen zetten

Dat de Poolse markt verloren is gegaan, ligt natuurlijk niet alleen aan de handel. Het bedienen van de Poolse vleesvarkenshouders vraagt om een gezamenlijke inspanning van handel en varkenshouders. Het is ook niet iets wat je van vandaag op morgen organiseert. Het leveren van zware biggen vraagt om investeringen, vooral in extra opfokruimte. Gezamenlijk moet het mogelijk zijn om stappen te zetten om succesvol te kunnen opereren in Polen. In een tijd dat Duitse varkenshouders steeds meer belang hechten aan een Duitse big en Nederlandse varkenshouders moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, is een extra afzetmarkt voor Nederlandse biggen meer dan welkom. Kortom: herover de Poolse markt voordat de Denen er een monopoliepositie hebben opgebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.