Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Twijfels over kwaliteit ammoniakmeting Gelderland

De fracties van SGP, ChristenUnie en CDA in Provinciale Staten in Gelderland hebben grote twijfels bij de resultaten van de ammoniakmeting in de provincie.

Dit naar aanleiding van berichten over mogelijke ondeugdelijke metingen uit het Landelijke Meetnet Luchtkwaliteit. De meetgegevens zouden ‘vervuild’ zijn doordat het meetstation in het Limburgse Vredepeel op maar 150 meter van een groot pluimveebedrijf ligt. Terwijl de richtlijnen van het RIVM uitgaan van een afstand van minimaal 300 meter. Dit leidt volgens de 3 partijen tot een vertekening van de metingen ammoniak-concentratie.

Betrouwbare gegevens noodzakelijk

Om duidelijkheid te krijgen willen SGP, ChristenUnie en CDA van Gedeputeerde Staten weten of de uitkomsten van de ammoniakmetingen inderdaad sterk negatief beïnvloed zijn door de situatie bij het pluimveebedrijf en welke maatregelen het provinciaal bestuur gaat nemen die de discussie over de onbetrouwbaarheid van de metingen uit de wereld kunnen helpen. CDA-Statenlid Engelina van Steenbrugge: “De kwaliteit van dit soort metingen moet 100% betrouwbaar zijn. Op deze manier staat ook het beleid over ammoniakdepositie op losse schroeven.” Volgens de partijen valt er zonder betrouwbare gegevens geen deugdelijk beleid te voeren.

Laatste reacties

 • lisette.vanbeek@ziggo.nl
  het hele systeem rammelt aan alle kanten het is toch te triest voor woorden dat er zo mee om gegaan word
  Schade claim bij de verantwoordelijk

 • info519

  valt mee mee dat ze wat meten....meestal "nemen ze wat aan" en gaan daar mee aan de slag ook al blijkt later niet te kloppen.....(zoals bv nitraat in grondwater wat te hoog is door dat we geen fosfaatrechten hadden)

 • Maas1

  Buiten de metingen om voor wat ze waard zijn is een ding zeker de depositie zal drastische afnemen er zullen vele stoppen wat overblijft zijn lege stallen.Dit is dan uiteindelijk het gevolg van een stuurloos beleid.Kunnen ze het buitengebied /platteland vol zetten met dozen en gebouwen voor neven functies of voor de startende zzp, het had zo anders kunnen zijn! Maar Ja bomen gaan op papier nu eenmaal dood bij het zien van een stal.Bij zware industrie of gelijk aan, in stedelijk gebied speelt dit niet daar heb je geen bossen en dus ook geen verzuring zoals men dit zo noemd, daar komt de frisse lucht en zuurstof zo uit de lucht vallen.Knap werk hoor deze kronkels op papier, Nederland zit bijna onder de kap kunnen ze er een luchtwasser op zetten of wat ventilatoren in stedelijke gebieden op hangen en klaar is kees het voldoed aan het akkoordje van Parijs.

 • koestal

  Dit is om de boeren weer te frusteren ,het papier is gewillig !

 • koestal

  sabotage in het nadeel van de boeren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.