Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Virtueel hek mag als methode effectief blijkt

Virtuele elektrische afrastering voor een weiland wordt toegelaten, mits het systeem werkt. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

LTO Nederland en NZO werken in het project Courage aan de Cow Guide: een project waarbij koeien met behulp van een halsband met zender en een elektronisch signaal binnen een gebied moeten blijven. De koeien krijgen als ze in de buurt van deze virtuele omheining komen een signaal met een belletje of een stroomschok, vergelijkbaar met het effect van schrikdraad. Hiermee kan een weiland met behulp van gps afgezet worden. Dit kan de boer arbeid besparen omdat hij geen fysieke afrastering hoeft te zetten.

Dierenwelzijn

Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) wilde van Van Dam weten of deze methode vanuit dierenwelzijn toelaatbaar is. Van Dam vindt dat de methode vergelijkbaar is met schrikdraad. Hij is bereid om – als de methode effectief blijkt – ontheffing te verlenen voor de methode. “De Cow Guide zie ik als alternatieve methode om de koeien binnen de weide te houden”, schrijft Van Dam. “Het kunnen benutten van technologische hulpmiddelen waarmee dieren toegang wordt verschaft tot een flexibel aan te passen graasgebied kan een belangrijke arbeidsbesparing opleveren bij weidegang en daardoor bepalend zijn voor melkveehouders om weidegang toe te passen”, vindt Van Dam. Hij verwacht dat het bij kan dragen aan het aantal koeien in de wei.

Laatste reacties

 • boerderij12

  lto nederland heeft wel belangrijkere dingen te doen lijkt mij dan zich bezig te houden met virtuele afrastering

 • el

  De jeugd is opgegroeid met die technologie,wie weet wordt het wel wat.

 • vandenbrandcv1

  volgens is er toch al zo iets voor honden op de markt?

  lto doet er wel goed aan om het ook wettelijk mogelijk te maken

Of registreer je om te kunnen reageren.