Rundveehouderij

Nieuws 2300 x bekeken

Franse minister zet Lactalis onder druk

De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll heeft zuivelgigant Lactalis onder druk gezet om de melkprijzen verder te verhogen. Tegelijk hebben de melkveehouders laten weten hun acties tegen Lactalis ‘naar een nationaal niveau op te schalen.’

"Lactalis is de grootste producent van zuivel ter wereld en betaalt de laagste melkprijs van alle zuivelfabrikanten in Frankrijk. Ik heb het al eerder gezegd en ik herhaal het nog eens, dat is niet aanvaardbaar. We moeten van Lactalis een poging zien om de melkprijs op hetzelfde niveau te brengen als alle anderen, er is geen reden om lager te gaan zitten,’’ aldus de minister.

Boerenprotest

Lactalis was vorige week het doelwit van protesterende melkveehouders die de hoofdvestiging in Laval bezet hielden. Vrijdag hebben de boeren mede op last van justitie de blokkade opgeruimd, maar een dag later kondigden de boerenbonden aan nu bij alle vestigingen van Lactalis in Frankrijk actie te gaan voeren. Dat gebeurde ondanks het feit dat de zuivelgigant de melkprijs per 1 september met 1,5 cent per liter wil verhogen. Twee onderhandelingsrondes over de door de boeren geëiste verdere verhoging hebben echter niets opgeleverd.

Update:
De Franse melkveehouders hebben aangekondigd dat ze vanaf vanavond actie gaan voeren bij 15 fabrieken van Lactalis in het hele land. Daarnaast gaan ze de acties in supermarkten, met name het stickeren van Lactalis-producten en soms ook weghalen daarvan, opvoeren 'om de consument verder gewaag te maken van de problemen'. Die laatste acties zijn al een tijdje aan de gang.

Of registreer je om te kunnen reageren.