Rundveehouderij

Nieuws 1370 x bekeken

BVD-vaccinatie zinvol bij vleeskalveren van gemengde herkomst

Vaccineren van vleeskalveren tegen Bovine Virus Diarree (BVD) pakt goed uit op bedrijven met kalveren uit meerdere herkomstlanden, hoger medicijngebruik en een gemiddeld tot minder goed management.

Dit blijkt uit een veldproef van dierenartsenpraktijk Thewi, waarvan de uitkomsten in De Kalverhouder zijn gepubliceerd. Op een bedrijf met kalveren uit verschillende herkomstlanden dat in het signalerings-/streefgebied valt, zijn alle kalveren gevaccineerd.

Opvallend was dat de uitval, het aantal dierdagdoseringen en de medicijnkosten, exclusief vaccinatie, beduidend lager liggen dan de periode voor de proef. De uitval bedroeg 5%, tegen 8,8% en 7,6% in de voorgaande rondes. Het antibioticagebruik daalde van respectievelijk 31,1 en 38,1 naar 16,9 en de medicijnkosten daalden van €21,24 en €25,05 naar €14,86. Dierenarts Peter Theeuwes constateert dat het gevaccineerde koppel minder individuele behandelingen nodig had.

Lage infectiedruk BVD-dragers in Duitsland en België

In de tweede proef op een bedrijf met een bovengemiddeld management met Duitse en Belgische kalveren, bleek vaccineren minder verschil in de technische resultaten met zich mee te brengen. Omdat Duitsland en België een vergevorderd bestrijdingsprogramma hebben, is de infectiedruk door BVD-dragers vrijwel afwezig. Er tekende zich wel een klein verschil af in het aantal individuele behandelingen: 122 tegen 152 in de niet-behandelde groep en het gemiddeld geslacht-gewicht lag in de gevaccineerde groep 7 kilo hoger.

Vul ook de enquête in: Denk mee over BVD en IBR

Of registreer je om te kunnen reageren.