Rundveehouderij

Nieuws 1958 x bekeken

Succesvolle proef met Jacobskruidaardvlo

Proeven met de Jacobskruidaardvlo als bestrijder van Jacobskruiskruid lijken positief uit te pakken. Dat meldt het Louis Bolk Instituut.

Op een weiland in Noord-Brabant waar het beestje (dat ondanks zijn naam een kever is en geen vlo) voor het eerst in 2011 is uitgezet, blijkt het giftige Jacobskruiskruid na 5 jaar fors te zijn afgenomen. Niet eerder is er in dit weiland zo’n groot aantal keverlarven aangetroffen in de stengels van het onkruid.

Het is volgens het instituut voor het eerst dat een insect, dat van oorsprong alleen in de Nederlandse duinen voorkomt, succesvol blijkt te kunnen worden uitgezet in het open veld. Volgens eerder onderzoek in Amerika en Nieuw-Zeeland blijkt dat het onkruid met inzet van de kever binnen 2 tot 10 jaar met ruim 90% kan afnemen. Wel is volgens Louis Bolk meer onderzoek in Nederland nodig naar de omstandigheden die de keverlarven helpen om Jacobskruiskruid te beheersen. Ook is het noodzakelijk te achterhalen in welke omstandigheden het uitzetten van volwassen kevers het meest effectief is.

Nauwelijks natuurlijke vijanden

Resultaten kunnen terreinbeheerders en veehouders verder helpen in het beheersen van deze plant die zich explosief heeft kunnen ontwikkelen in nieuwe natuurgebieden, omdat daar nauwelijks natuurlijke vijanden aanwezig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.