Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

FrieslandCampina baant weg voor pure mestvergisting

FrieslandCampina wil melkveehouders helpen bij de aanschaf, installatie en onderhoud van een mestvergister. Ook gaat de zuivelaar de subsidie- en vergunningsaanvraag regelen en mee naar de bank.

Voor 2020 wil Royal FrieslandCampina (RFC) 1.000 pure mestvergisters geplaatst hebben om de zuivelketen klimaatneutraal te maken.

Het zuivelconcern wil de melkveehouders vooral faciliteren. Dit houdt in hulp in bij de subsidieaanvraag, de aanvraag van vergunningen en bij de aanschaf van de installaties. RFC wil onder meer de prijsonderhandelingen doen. Dat kan zijn voor koop, maar lease wordt ook overwogen als optie. Ook wil RFC melkveehouders helpen met bankgesprekken over financiering. Mogelijk dat RFC de vergisters collectief aanschaft en ook de subsidieaanvraag voor alle vergisters in een klap wil regelen met het ministerie van Economische Zaken. Dit is nu nog niet mogelijk. Via programma Focus Planet zou RFC mestvergistende melkveehouders ook een extra vergoeding kunnen geven, maar daar wil het bedrijf niet op vooruitlopen.

Lucratief tarief vergisters

Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, verwacht dat het ministerie de SDE-regeling ook dusdanig gaat aanpassen dat de vergisters in aanmerking komen voor een lucratief tarief. Dat is nu namelijk nog niet het geval. LTO is samen met RFC hierover in gesprek met het ministerie van EZ. Subsidieaanvragen voor vergisters vallen steevast buiten de boot. Het huidige SDE-tarief voor mestmonovergisting voor de wkk-variant is 15 cent per kWh. Dit is het maximale tarief binnen de SDE. Monovergisters zijn zonder subsidie niet rendabel.

Mestvergisters wekken duurzame energie op en beperken ook de uitstoot van het broeikasgas methaan. En dat is hard nodig. De CO2-uitstoot is de laatste jaren flink gestegen. De doelstelling om in 2020 16% van de energieconsumptie in de zuivelketen duurzaam (DZK) op te wekken, is volgens de huidige cijfers nog lang niet gehaald. Dat was in 2014 nog maar 4,5%.

Laatste reacties

 • Edje2

  schandalig dat dit kan. de ledenraad heeft zelfs niks te zeggen.
  de boeren hebben helemaal niks te zeggen schandalig!!!!!!!!!!

 • H.Grotenhuis1

  Met z'n allen de overheid melken (sde-subsidie) is misschien wel mooier dan alleen koeien melken.
  Een ding is zeker, de sde-subsidie is voor een hele lange periode nodig om het verlies van de vergisting te compenseren.

 • HJ O R

  Schoenmaker blijf bij de leest.

 • el

  Zonder subsidie niet rendabel! Wordt de Boer nog meer afhankelijk van de overheid!

 • mtseshuis

  Tjongejonge wat een boeven, mooi net na de ledenvergaderingen er ff door raggen. Kan de Kringloopwijzer ook gelijk de prullebak in, want met mest vergisten haal je 20% van de organische stof uit de mest en dus uit de kringloop, FOEI!

 • vandenbrandcv1

  Dat heeft automatisch tot gevolg dat FC hier geen koe in de wei wil

 • frl

  Altijd maar grote intensieve bedrijven helpen,zag je ook bij weidegang moest er deeltijd weidegang bij,nu weer 720 uren weidegang over meer dagen,maar nu is het klaar ze hoeven niet meer te weiden we krijgen een vergister puur natuur.

 • info519

  Goede zet v friesland....weg met kunstmest.....als unilever vraagt om lage co2 footprint hebben we geen keus en moet je er mee aan de gang....milieu en imago (weidegang )staat hàaks op elkaar....klant gericht produceren noem je dat👍

 • Piet Piraat

  Niet alleen Unilever vraagt om een lage co2 footpring, we zullen zelf als sector voor 2020 ook ons steentje bij moeten dragen. Joost ik heb wel interesse.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.