Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Groeihormonenhandelaar 1,5 jaar de cel in

Een 72-jarige man uit Holwerd is veroordeeld tot 1,5 jaar cel vanwege illegale hormonenhandel, bijna 2 jaar nadat hij voor het eerst voor de rechter in Almelo stond.

De rechter gaat met deze straf fors boven de eis van de officier van justitie zitten. De 43-jarige dochter van de veroordeelde uit Drachten werd vrijgesproken. Haar betrokkenheid kon niet bewezen worden.

5 kilo 17 beta-oestradiol


Dat er pas ruim 2 jaar na aanhouding een uitspraak is gedaan in deze zaak heeft volgens officier van justitie Siebren Buist te maken met een uitgebreid onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de rechter-commissaris. De handelaar uit Holwerd is door de rechtbank Overijssel schuldig bevonden aan het invoeren in van ongeveer 5 kilo van het in Nederland verboden groeihormoon - 17 beta-oestradiol - een hoeveelheid die genoeg is om zo'n 50 liter hormoonpreparaat te vervaardigen. Dat is genoeg om tienduizenden runderen te 'behandelen'.

Hogere straf dan eis officier van justitie

Door het opleggen van 18 maanden onvoorwaardelijk gaat de rechtbank over de strafeis van de officier van justitie heen, die 14 maanden eiste waarvan 7 voorwaardelijk. De Almelose rechter wilde eigenlijk 2 jaar onvoorwaardelijk opleggen, maar zag in verband met de matige gezondheid van de man uit Holwerd daar vanaf.

Kwalijk en gevaarzettend handelen

Wat de rechtbank de man zwaar aanrekent, is dat hij tijdens de zitting geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn - volgens de rechtbank – kwalijk en gevaarzettend handelen. De handelaar was alleen uit op eigen financiële gewin en nam daar de verregaande consequenties van zijn handelen voor de gehele vleessector, namelijk de kans op een maandenlange boycot, op de koop toe. Deze feiten waren voldoende voor de rechtbank op tot de aanzienlijk hogere straf te komen dan de strafeis. Ook zag de rechtbank geen enkele reden een een deel voorwaardelijk op te leggen.

Dat de zaak zo lang geduurd heeft, is volgens de rechtbank geen reden om tot strafvermindering over te gaan, zoals de verdediging had gevraagd. Het ging in de ogen van de rechter om een geringe overschrijding van een paar maanden.

Eén reactie

  • farmerbn

    Als je handelingen verricht met een kans op een maandenlange boycot , ben je strafbaar. Wie moeten de boeren nu voor de rechter dagen om ons verlies te compenseren. Rutte, EU of de vliegmaatschappijen die de goedkoopste route kozen. Advies; neem de rechtbank in Almelo.

Of registreer je om te kunnen reageren.