Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Romijn: Generieke korting beperkt

De generieke korting op de fosfaatrechten in 2018 zal in de praktijk beperkt moeten blijven. Dat zegt Kees Romijn van LTO Melkveehouderij. De grondgebonden bedrijven zullen ook moeten worden ontzien in het sectorplan voor 2017. 5.000 koeien zullen extra door niet-grondgebonden bedrijven moeten worden afgestoten.

De korting op de fosfaatrechten in 2018 zal in de praktijk eerder richting 4% gaan dan 8%. Dat verwacht Kees Romijn. "In 2017 hebben we de melkveefosfaatproductie als het goed is al onder het plafond gebracht. Dat houdt in dat in 2018 niet veel meer gekort zal worden op de fosfaatrechten. En mocht het in 2017 niet lukken onder het fosfaatplafond te komen, dan hebben we ook geen derogatie in 2018 en dus ook geen fosfaatrechten."

Extra lasten voor niet-grondgebonden bedrijven

Romijn reageert hier mee op het verzoek van de Tweede Kamer donderdag om de grondgebonden bedrijven te ontzien. Dit betekent dat de extra last gedragen worden door de overige intensieve(re) bedrijven. Romijn schat dat 5.000 koeien extra door de niet-grondgebonden bedrijven moeten worden afgestoten.

De verwachte aanpassing van het wetsvoorstel betekent ook dat het sectorplan zal moeten worden aangepast. Dit houdt in dat ook in het sectorplan de grondgebonden bedrijven zullen worden ontzien. Hoe dit gaat gebeuren, weet Romijn nog niet. "De wens van de Kamermeerheid zal ook moeten doorklinken in het fosfaatreductieplan van de sector. Anders is het niet mogelijk een AVV te krijgen. Hoe we het ontzien van de grondgebonden bedrijven een plek gaan geven in het plan, weet ik nog niet." Een AVV is een algemene verbindingverklaring en wordt aangevraagd om verplichte melkvermindering te organiseren en het voerspoor.

Uitwerking fosfaatreductieplan

Romijn verwacht eind deze week of begin volgende week de uitwerking van het fosfaatreductieplan. Minder fosfor in mengvoer, een stoppersregeling, een slachtpremie en een korting op het melkgeld zijn de maatregelen van de zuivelsector, banken en overheid om het melkveefosfaat te verminderen in 2017.

Laatste reacties

 • veulen

  volgens mij is de reductie van melkveefosfaat in 2017 maar tijdelijk. de fostaat quota komen gewoon toe aan de mensen die de fosfaat reduceren in 2017. door middel van opkoop van koeien de acties van fosfaat opkoop in 2017 hebben dus geen vermindering op de aantal kg fosfaat in 2018 . we zullen dus dan nog fink moeten korten om onder het plafon te komen

 • Marco22

  Goh Romijn moet die niet een keer weg. Als hij het over de sector heeft dan wordt daar de zuivelindustrie mee bedoeld. Melkfabrieken gaan ons wel ff vertellen hoeveel koeien we weg moeten doen. Anders hebben ze niet genoeg melk meer voor hun fabrieken en banken lijden dan ook fors verlies. Wat dan heel erg is. Daarom moeten een paar boeren hun toko sluiten. Dat is dan weer minder erg ofzoiets??

 • koppelman

  Volgens mij is een groot deel van het fosfaatprobleem opgelost als er op iedere hektare grond voldoende fosfaat komt

 • a van Gerwen

  Als ik het goed begrijp moeten we volgens het sectorplan in 2017 al 4% onder de referentie komen. Als daar in 2018 nog eens 4-8% vanaf moet gaan we in totaal toch ongveer 10% krimpen t.ov . 2 juli 2015. Of zie ik het verkeerd?

 • Insp.

  Juist A de v jij begrijpt het.
  Romijn is weer lekker aan het down-sizen.
  5000 koeien om grondgebonden te sparen op een totaal te krimpen aantal van rium 200000 waar haalt ie dat vandaar.

 • boer drenth

  Die ROMIJN heeft het meestal mis. Weer in allerlei bochten wringen . Het word tijd dat het grondig aangepakt word. In het belang van heel de veehouderij.

 • WGeverink

  Lto doet me denken aan van Gaal. Het enige verschil is dat lto mag blijven doorprutsen.

 • ...............

  Romijn praat weer voor eigen parochie en de andere bestuurdersvriendjes.

 • polsbroek

  Het is weer zoals altijd
  De beste stuurlui staan aan wal
  Holle vaten klinken het hards

 • rij56

  ...............helemaal mee eens

 • John*

  maar als de grondgebonden bedrijven ook in t verweer komen tegen t fosfaatreductieplan, dan zullen de groep duurzame bedrijven nu al 6 tot 8% moeten gaan korten om t doel te halen.

 • koestal

  Romijn probeert de kool en de geit te sparen, maar de grote uitbreiders van de laatste jaren probeert hij echt te sparen als hij zegt dat de generieke korting beperkt moet blijven, dat kan dus niet als hij ook nog de grondgebonden bedrijven wil sparen. Ook de Rabobank , lees prof. Huirne, wil de uitbreiders sparen omdat die met grote leningen de uitbreiders heeft geholpen ,en graag z,n geld terug wil.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.