Rundveehouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:10 sep 2015

Máxima op bezoek: het boerenleven en de opvolging

Wat doe je, als koningin Máxima bij jou op de boerderij komt? Je zorgt dat het erf er netjes bij ligt en dat je zelf goed in de kleren zit.

Daar had de familie Stokman in het Friese Koudum vandaag voor gezorgd. Alles zag er keurig uit. Vanzelfsprekend ben je vriendelijk en beleefd. Over heel veel andere zaken hoef je je geen zorgen te maken. Een koninklijk bezoek verloopt via een behoorlijk strak protocol en is voorbij voordat je het weet. Toch was het bezoek van de koningin aan de familie Stokman geen stijf en formeel gebeuren.

Koning Willem I-prijs

Aanleiding voor het bezoek waren niet de melkveehoudersprotesten van de afgelopen dagen. Ze kwam nog vanwege de Koning Willem I-prijs, die coöperatie FrieslandCampina vorig jaar had gewonnen. Toch was Maxima erg geïnteresseerd naar de economische gang van zaken in de melkveehouderij. Ze weet van de problemen en de risico's van het zelfstandige ondernemerschap en toonde zich er onder de indruk van hoe hard boeren moeten werken voor hun bestaan. Ook wilde ze graag weten wat Stokman ziet als zijn grootste uitdaging voor de komende jaren. Op die vraag volgde een betoog van Stokman over het waarom dat melkveebedrijven uit economische noodzaak steeds groter moeten worden, maar dat dit spanning kan opleveren met de maatschappij, die ook wensen en eisen heeft. Daarvoor een oplossing vinden, is een grote uitdaging, gaf hij aan.

 

Maxima wil meer weten over bedrijfsopvolging

Ook de bedrijfsopvolging had Maxima's  interesse en het wel en wee van de beoogde opvolger. Jongste zoon Arjan wil het bedrijf ter zijner tijd overnemen. De koningin wilde dan ook weten of hij het bedrijf alleen zou moeten voortzetten. Of zou zoon Arjan volgend jaar ook in boer zoekt vrouw te zien zijn, vroeg ze zich af.

Ook LTO Nederland, Dieren- en Vogelbescherming

Het welzijn van de koeien en de zorg van melkveehouder Stokman voor natuur en milieu kwamen eveneens aan de orde. Omdat de koningin zich breed wilde laten inlichten, schoven na een rondgang op het bedrijf dus de voorzitters van LTO Nederland, de Dierenbescherming en Vogelbescherming Nederland bij aan tafel. Na een laatste kijkje bij de drenkplaats voor de koeien en een vriendelijke opmerking was ze weer weg, op naar een volgend bezoek

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Jammer dat er bij dergelijke bezoeken er altijd een stelletje zichzelf ohzo belangrijk vindende bobo's in haar kielzog mee lopen. Ze kan dergelijke bezoekjes beter incognito afleggen, blijft het spontaan.

 • A.B.Vink

  incognito en onverwacht is nog beter... iedereen loopt altijd strak in het pak als zo'n bezoek aangekondigd wordt. Zo krijgt ze toch geen objectief beeld van hoe het eraan toe gaat? Leg laarzen en een overall klaar voor deze dame (ja die mogen dan best nieuw zijn) dan kan ze echt zien hoe het is. En inderdaad, laat de bobo's thuis.

 • hornblower

  Moi, bovenstaande mee eens, ene waar over gesproken word bepaald de boer . mijn motto: doe maar gewoon ( doe je gek genoeg) hebben Alex en Maxima ook het liefst. mocht het zo zijn dat het gesprek je voorgekouwdt word door de rvd, gewoon het bezoek weigeren.

 • info104

  Jullie hebben vrijwel altijd kritiek , maar denk aan de positieve uitstraling van de aandacht die zij ten toon spreid voor ons boerenwerk ,zij gaat ook bv. naar een shell, wees eens trots op een koninklijk bezoek , ze zijn beide een zeer goede vertegenwoordiger voor ons bedrijfsleven in het buitenland, waar we onze waar moeten slijten, dan moeten zij ook op de hoogte zijn van de achtergronden zoals de productie en omstandigheden waarin wij boeren de producten fabriceren en wat we er voor moeten doen, en helaas hoort hier een goede beveiliging bij.

 • Mozes

  Maxima ging op bezoek bij deze melkveehouder als onderdeel van haar bezoek aan FrieslandCampina. Dan lijkt het mij toch vanzelfsprekend dat de voorzitter en CEO van FC hier bij aanwezig zijn.

 • dayo

  maxima is ook bij een bijzonder bedrijf geweest, en stokman kan er ook nog zeer goed een verhaal bij vertellen, de ouders van stokman belanden van pachtboer op een gegeven moment in een huurhuisje in achterstands wijk in amstredam, maar ze wilden toch boeren en met kei hard werken is dit prachtige bedrijf het resultaat!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.