Rundveehouderij

Nieuws

Lagere aanvoer groenvoederdrogerijen

Woudsend – De aanvoer van gras en luzerne bij groenvoederdrogerijen ligt zo'n 6.000 ton onder het niveau van vorig jaar. Dat blijkt uit een overzicht van de Vereniging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen (VNG) tot en met 31 juli.

De lagere aanvoer is met name een gevolg van de late start dit seizoen ten opzichte van vorig jaar als gevolg van koude weersomstandigheden. In 2014 werd eind april al gestart met de eerste productie, dit jaar lag de start zo'n drie weken later.

Niet het land op door regenval

Ook hinder door hevige regenval maakt dat de aanvoer bij een aantal drogerijen een stuk lager ligt ten opzichte van vorig seizoen. Veehouders in het noorden konden vanwege de natte omstandigheden diverse keren simpelweg het land niet op.

Tot midden november door

Toch wil dit volgens VNG-voorzitter Eiko Jan Duursema niet zeggen dat de hoeveelheid van vorig jaar niet geëvenaard gaat worden, ook al liep het seizoen toen lang door. Ook dit jaar verwacht Duursema dat de drogerijen tot midden november door kunnen draaien.

Meer luzerne vanwege vergroeningseis

Opvallend dit seizoen is dat er meer luzerne wordt aangeboden. Volgens Duursema een gevolg van de invulling door een deel van de akkerbouwers van de Europese vergroeningseis met betrekking tot gewasdiversificatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.