RundveeNieuws

Dijksma: koe is geen wegwerpproduct

Den Haag – De Nederlandse koe is geen wegwerpproduct, stelt staatssecretaris Sharon Dijksma. Zij reageert op een uitspraak van hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg, die in het televisieprogramma Zembla zei dat koeien wegwerpproducten zijn geworden.

Dijksma zegt dat  zij zich niet in de uitspraak herkent. “Ik ben ervan overtuigd dat het overgrote deel van de Nederlandse boeren daar zo niet over denkt en naar handelt. Gegevens van de Coöperatieve Rundveeverbeteringsorganisatie CRV geven aan dat van een dergelijke trend ook geen sprake is. Bovendien is dit economisch niet interessant vanwege de hoge opfokkosten van vaarzen. Mijn beeld is dat melkveehouders zorgvuldig met hun dieren omgaan”, aldus Dijksma.

De bewindsvrouw neemt ook afstand van melkveehouder Arnold van Dorp, die in het programma zei zijn dieren graag mager te zien, omdat een ronde koe beter voor zichzelf zorgt dan voor de veehouder.  Dijksma: “Ik neem nadrukkelijk afstand van deze uitspraken. Een koe heeft, zoals elk dier, een intrinsieke waarde. Boeren houden koeien vanwege hun economische waarde, maar daarbij blijft de intrinsieke waarde van het dier ook leidend.” Dijksma acht de uitspraken van Van Dorp niet representatief voor de melkveesector. “Mijn ervaring (…) is dat boeren zo goed mogelijk voor hun dieren zorgen.”

De staatssecretaris vindt dat het televisieprogramma Zembla geen representatief beeld van de veehouderij heeft geschetst door bedrijven te portretteren met 260 en 700 melkkoeien.

Beheer
WP Admin