Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

'Schrappen quota grote klap voor melkveehouders'

Londen – Het schrappen van de quota is een nieuwe grote klap voor de melkveehouders die toch al in grote moeilijkheden zitten.

Het besluit was ingegeven door de verwachting dat de EU veel meer kon exporteren, vooral naar China, maar daar komt weinig van terecht omdat de Chinezen hun eigen productie voortdurend opvoeren.

Dat zegt directeur Tim Mead van de grootste Britse fabrikant van biologische zuivel Yeo Valley. Dat bedrijf verwerkt de melk van 420 eigen koeien en van nog eens 90 veehouderijen tot yoghurt, boter en kaas en draaide daarmee vorig jaar een omzet van 420 miljoen euro. Volgens Mead 'zijn de Europese boeren op den duur de verliezers.' ''Het schrappen van de quota was gebaseerd op de kortetermijnkansen om producten te exporteren. In het Midden-Oosten en China zijn grote aantallen mensen in regio's waar de melkveehouderij van nature niet voorkomt. Dit zijn echter ook regio's waar arbeid veel goedkoper is en waar ook grond in overvloed is. De Chinezen gaan investeren in hun eigen boerderijen en zelf de producten maken.''

Mead wijst ook op de goedkope melk in de Britse supermarkten: ''Iedereen roept dat melk goedkoper is dan water. Dat is schokkend. Maar dat moet je niet de supermarkten verwijten, het zijn de consumenten die het kopen. Als je wilt dat mensen onze zuivel op hun waarde weten te schatten, dan zal je dat op een emotionele manier aan ze moeten communiceren.'' De druk op de prijzen zal naar verwachting nog toenemen omdat ook de Britse melkveehouders na 1 april de productie hebben opgevoerd. Volgens de eerste cijfers van plattelandsministerie Defra werd er in april 2,9 procent meer melk geleverd dan in de voorafgaande maand.

De lage melkprijs speelt vooral een rol bij coöperatie First Milk. Dat bedrijf zit zo in de financiële problemen dat het eerder dit jaar de boeren twee weken niet betaalde voor de wel geleverde melk en bovendien de melkprijs voortdurend heeft verlaagd. Die melkprijs is daarmee volgens directeur Mike Gallacher op een 'onaanvaardbaar' niveau beland. ''Wij hebben prestatie- en kostenproblemen en zijn begonnen met een drastische herstructurering om die op te lossen. Het komt er allemaal op neer dat we commercieel meer succes moeten hebben omdat dat de middelen biedt om te doen wat we willen doen.''

Gallacher verdedigde wel het besluit om de melkprijs voor de leden afhankelijk te maken van waar hun melk voor wordt gebruikt. "Het is geen vaststaand principe dat binnen een coöperatie alle leden evenveel voor hun melk zouden moeten ontvangen. Wij stemmen de prijs nu meer af op de fabriek waar die melk aan wordt geleverd en wat die er mee doet. Wie daardoor nu minder ontvangt, krijgt straks misschien meer omdat die producten meer gaan opleveren. Sommige coöps hanteren één en dezelfde melkprijs, maar dat doen wij niet meer.''

Laatste reacties

 • Mozes


  China moet voor zijn melkveehouderij hooi importeren uit Canada. Er is al berekend dat melk importeren voor China goedkoper is dan hooi uit Canada waar ze vervolgens zelf melk mee produceren. In de toekomst zal China waarschijnlijk alleen melk produceren voor verse producten. Kaas en kindervoeding zal grotendeels geïmporteerd worden. 

 • koestal

  Het quotum had toch een waarde,is nu verdampt

 • Fermer

  @Mozes, melkpoeder importeren of hooi, zeg er dan even bij tegen welke gemiddelde prijzen dit berekend is. Daarbij, China is wel van mening dat eigen voorziening in alles heel belangrijk is, dus voedselvoorziening zal zoveel mogelijk in eigen land gebeuren, en China exporteert 'heel veel', schepen zullen dus als het even kan toch met een terugvracht geladen worden, goedkoop vervoer, en kennelijk is ruwvoer daar een onderdeel van.

 • farmer4life1

  In China kan ook gras/hooi/lucerne verbouwd worden. Er zijn ook delen die niet verontreinigd zijn. De kostprijs voor het produceren van melk in China is 0,45 à 0,50 dollar.  ze willen graag onafhankelijk worden. Dat is het enige wat tegen zit. 

 • cornelis 22

  En toch blijf ik blij met het afschaffen van het quotum om het allemaal nog gezonder te maken ook de toeslagen weg , maakt de gron d alleen maar duur.

 • Fermer

  Toeslagen afschaffen? Gemiddeld zo'n 25.000 euro per bedrijf, hoeveel melk moet je daar per jaar voor leveren om dit schoon in het handje te krijgen? Zeg 5 cent per liter verdienen, dus 20 liter geeft 1 euro, dus 20 x 25.000 = 500.000 liter extra per bedrijf per jaar voor hetzelfde inkomen? En dan ook nog geld over om de grondprijs op te krikken?

 • cornelis 22

  Juist geen geld om de grondprijs op te krikken, het gaat om netto te besteden inkomen niet om de grond alleen maar duurder te maken . 

 • Fermer

  Sorry, verkeerd begrepen, ik dacht dat je bedoelde dat zonder quotum en toeslagen de grondprijs zou kunnen stijgen. Echter, met 17.000 boeren een 500.000 liter meer melken voor behoud van netto besteedbaar inkomen, alleen al in Nl. maar daarnaast in de rest van de EU, wat zal dat voor de melkprijs betekenen?

 • landboer


  Deze man heeft volkomen gelijk ,en we krijgen er 3 quotums voor terug ,helaas dat LTO dat nooit begrepen heeft!

 • ohzo

  Dat krijg je als mensen zich nooit eens afvragen: en dan?
  Alles is debet aan de zogenaamde democratie met korte termijn gedachten van incompetente politici.

 • HJ O R

  OHZO, zeker niet alleen politici, LTO en FC hebben ook vollop gelobyed voor afschaffing.
  De DDB, NMV en enkele kleine melkverwerkers hebben ons gewaarschuwd voor de gevolgen.

 • japke33

  De meeste boeren hadden een LTO pet op en lieten zich blind leiden door deze mannen. Nu het hek van de dam is, kiezen deze mannen het hazenpad en blijft de hardwerkende boer met meer quotums en regels over dan dat er was. Prijzen dalen en kosten stijgen. En er is maar 1 lachende hier! De grote melkfabriek!

 • veldzicht

  @japke33,in 2008  en 2009 was er nog melkquta en waren de melkprijzen ook slecht,de meer melk van nu moet nog even zijn weg vinden  maar het komt heus wel goed.

 • alco1

  De prijzen waren (te) goed waardoor er veel aanbod kwam.
  De vrije landen balen ervan dat de quoteringslanden nu ook kunnen opschalen bij goede prijzen, waardoor pieken en dalen elkaar sneller op zullen volgen.

 • veldzicht

  Nog even gevolg op #13,dan moeten er niet te vaak mensen komen als bij
  Humberto Tan in de late night show,brrr wat kan je allemaal enge ziektes krijgen van melk,een hele serie kankers ,botontkalking tot dementie aan toe.

 • Fermer

  @veldzicht, de W. Europeaan gaat echt niet meer melkproducten gebruiken of hiervoor meer betalen. De meer-melk van nu zal toch echt naar nieuwe markten moeten, en het probleem is nu juist dat die markten veelal geen koopkrachtige markten zijn.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.