Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Sensoren herkennen kreupelheid niet goed

Het is nog niet mogelijk om koeien die kreupel worden tijdig automatisch te herkennen of te voorspellen. Dat is de belangrijkste conclusie van de Ilvo-studiedag 'Kreupelheid – wat loopt er mank.'

Kreupele koeien kosten gemiddeld €53 per koe per jaar, waarbij de faalkosten (gemiste melk en slechtere vruchtbaarheid) vele malen groter zijn dan de behandelingskosten. Om de kosten te drukken is het zaak kreupelheid in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen en te verhelpen.

Veel valse meldingen

Het Belgische landbouwonderzoekscentrum Ilvo deed meerjarig onderzoek naar opsporing van kreupelheid via sensoren. Door combinatie van gegevens rondom melkgift, gewicht van de koe, moment van binnenkomst in de melkstal en de gegevens van stappentellers zijn kreupele koeien op te sporen. Maar de herkenning is niet specifiek genoeg. Voor een bedrijf met 100 koeien betekent dat van de 5 kreupele koeien per maand er 2 tot 3 vooraf voorspeld worden, terwijl er 570 vals positieve meldingen gedaan worden. In de praktijk is dat onwerkzaam, erkent Claudia Kamphuis, onderzoekster bij Wageningen-UR.

Kreupele koeien voorspellen

Een andere methode om kreupele koeien met behulp van sensoren te voorspellen is met de Gaitwise. Dat is een drukmat die op het Ilvo is onderzocht. Deze mat van 4,88 x 0,61 meter registreert met 18.432 sensoren de pleksgewijs uitgeoefende druk. Door die te koppelen aan koenummer en analyses van de staplengte en afwijking in de lengterichting te berekenen, zouden kreupele koeien te voorspellen zijn.

Ook hier is de nauwkeurigheid van de voorspelling onvoldoende en zijn er vele keren meer vals positieve dan correcte meldingen. Daarbij komt ook nog eens dat het een erg dure sensor is. Mogelijk is door vermindering van het aantal sensoren de kosten nog wat te drukken.

Vervolgonderzoek nodig

Vervolgonderzoek richt zich op verbetering van de detectieresultaten door iedere koe dagelijks individueel te volgen en de metingen te koppelen aan die in de voorgaande dagen waardoor afwijkingen eerder opvallen. Maar duidelijk is al wel dat er geen commerciële versie van de Gaitwise voor 2018 op de markt komt.

Eén reactie

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.