RundveeNieuws

Nederlandse soja voor Nederlandse koeien

Made – Eiwit van eigen bodem. Het is een belangrijk punt in de verduurzaming van de Nederlandse melkveehouderij. Die gebruikt jaarlijks zon 435.000 ton soja als eiwitbron om rantsoenen van rundvee aan te vullen. Het grootste deel daarvan komt uit Zuid-Amerika.

Door de teelt van soja in Nederland, of in breder perspectief naar Noordwest-Europa te verplaatsen, zijn er grote kansen voor verduurzaming voor de sector. Vermindering van de import betekent immers een hoop minder gesleep met product over de wereld.

Om de in Nederland geteelde soja een bestemming te geven, is afgelopen jaar een proef gestart met drie veehouders om eigen geteelde soja in een bewerkte vorm aan hun koeien te voeren. De proef wordt ondersteund door Agrifirm Feed en Agrifirm Plant, Bel Leerdammer en het Landbouw Innovatie Fonds Brabant (LIB). De proef is ook onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van Agrifirm.

De voerproef heeft tot doel om op korte termijn de effecten van bewerkte Nederlandse soja op het rantsoen en de prestaties van melkvee te onderzoeken. De voerproef is in december 2014 gestart bij drie melkveebedrijven. Twee daarvan verwerken (een deel van) de melk tot kaas op het eigen bedrijf. Het derde bedrijf levert de melk aan Bel Leerdammer.

De proef eindigt rond 1 maart. Daarna zal de balans opgemaakt worden. In een al langer lopend project van Agrifirm Plant zijn nu in totaal 35 boeren die gezamenlijk rond 110 hectare soja telen. Het is de bedoeling dat in het komende seizoen op te schalen naar 200 hectare.

Beheer
WP Admin