Rundveehouderij

Nieuws

Verlaging melkprijsverwachting Fonterra

Auckland – Fonterra heeft haar melkprijsverwachting voor seizoen 2014/'15 met 14 procent naar beneden bijgesteld.

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie verwacht als melkprijs niet langer 7, zoals afgelopen mei, maar 6 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit) te kunnen uitkeren aan haar leden.

Omgerekend naar de Nederlandse omstandigheden bij de huidige wisselkoers gaat het om een kale melkprijs van ongeveer € 0,29 per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit.

Volgens coöperatievoorzitter John Wilson weerspiegelt de aangepaste verwachting de huidige marktomstandigheden. De gemiddelde prijs op de internetveiling van Fonterra daalde sinds de start van het seizoen op 1 juni met 16 procent. Vanaf februari daalde de gemiddelde prijs zelfs met 34 procent. Wereldwijd wordt er fors melk geproduceerd, in China zijn de voorraden opgelopen en in opkomende economieën is sprake van vraaguitval als gevolg van de relatief hoge zuivelprijzen in de afgelopen periode. Wilson waarschuwt de Fonterra-leden rekening te houden met sterke prijsschommelingen in de markt.

Hoewel een daling van de melkprijs werd verwacht, kwam deze forse daling voor een aantal analisten toch onverwacht. Dit resulteerde in een daling koers van de Nieuw-Zeelandse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Hoewel Fonterra herstel in de zuivelmarkt verwacht, waagt de zuivelonderneming zich nog niet aan verdere voorspellingen. De markt laat zich momenteel moeilijk lezen. Ook analisten geven in Nieuw-Zeelandse media aan dat het moeilijk te voorspellen is waar de melkprijs voor dit seizoen gaat eindigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.