Rundveehouderij

Nieuws

Milcobel verplicht paratbc-bestrijding

Kallo - De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel verplicht leden-leveranciers deelname aan het paratbc-programma. Dit meldt de Vlaamse diergezondheidsorganisatie Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

De zuivelindustrie beschouwt deelname aan het paratbc-programma als een belangrijk element in de vrijwaring van de export en de commercialisatie van zuivelproducten. Daarom heeft Milcobel beslist om de deelname aan dit programma voor zijn leden vanaf heden verplicht te maken. Deze deelnameverplichting zal gekoppeld worden aan het stelsel van de IKM-premie (€0,25 per 100 liter).

Het paratuberculoseprogramma van de Zuivel bestaat al acht jaar op vrijwillige basis. De deelnamegraad bedraagt inmiddels voor heel België 37 procent. In Vlaanderen is de animo met 47 procent het grootst, in Wallonië doet maar 22 procent van de melkveehouders mee.

Deelname betekent dat alle melkgevende koeien van een bedrijf in de periode november tot april getest wordt. Dit kan via melkmonsters bij de melkcontrole of door de dierenarts of via een door de bedrijfsdierenarts genomen bloedmonster. Positieve dieren moeten worden geruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.