Rundveehouderij

Nieuws 2050 x bekeken

A-ware en Fonterra openen praktijkschool

Oenkerk - De voormalige praktijkschool Oenkerk blijft een trainingscentrum, maar voortaan vooral voor boeren en werknemers van de A-ware Food Group en zuivelcoöperatie Fonterra. Derden kunnen ook gebruik (blijven) maken van de faciliteiten.

Dit zeiden operationeel directeur (COO) Klaas de Jong van A-ware en interim-directeur van Fonterra International Farming Henk Bles bij de heropening van het centrum, nu omgedoopt tot Suvelskoalle Oentsjerk.

De A-ware Food Group wil er de eigen leveranciers trainingen aanbieden, alsook werknemers van de zuivelbedrijven opleiden. Fonterra wil er onder meer Chinese managers opleiden van de grote melkveebedrijven die het in China bouwt.

Het Friese Dairy Training Centre (DTC) blijft ook gebruik maken van de faciliteiten en schoolt er andere groepen melkveehouders en zuivelarbeiders, bijvoorbeeld uit Afrika en Wit-Rusland.

Met de scholing van bedrijfsleiders uit diverse landen is de school ook een aantrekkelijke plek voor bijvoorbeeld machinebouwers om er hun materieel in te zetten. Het biedt promotiekansen. Mede met die gedachte zijn importeur Kamps de Wild en melkapparatuurfabrikant Lely ingestapt als partners.

De Suvelskoalle werd officieel geopend in het bijzijn van burgemeester Ter Keurs van Tytsjerksteradiel, maar gaat pas werkelijk van start in oktober van dit jaar. Op de Suvelskoalle lopen 180 koeien, die worden gemolken met drie robots. Een vierde moet er nog bij komen. Deze zal gericht zijn op proeven met weidegang. Bij het bedrijf zit 110 hectare grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.