Rundveehouderij

Nieuws 2726 x bekeken

Tot €46 vergoeding voor opruimen BVD-kalf

Brussel - In het kader van de collectieve BVD-aanpak in België kunnen veehouders aanspraak maken op een bijdrage uit het Sanitair Fonds van ten hoogste €46 per geëuthanaseerd kalf met een persistente infectie.

Vanaf 2015 moet in België elk geboren kalf op BVD-virus onderzocht worden. Bij positief resultaat krijgt het kalf de IPI-status (immunotolerant, persistent geïnfecteerd). Een IPI-kalf verspreidt levenslang virus.

De Diergezondheidszorg en alle andere betrokken partijen in de BVD-aanpak adviseren om IPI-kalveren direct te verwijderen. Voor de jongste kalveren betekent dat automatisch euthanasie. De moeder van het kalf wordt IPI-verdacht en pas na bloedonderzoek krijgt zij, afhankelijk van de uitslag, de status IPI of IPI-vrij.

De tegemoetkoming bestaat uit €1,40 portokosten voor opsturen van BVD-oorweefselmonsters, €34,60 voor extra bezoek van de bedrijfsdierenarts voor nemen van een bloedmonster van de moederkoe en onderzoek van het bloedmonster en €10 bijdrage in de kosten voor euthanasie van het kalf, mits dat tijdens hetzelfde, bovengenoemde bezoek gebeurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.