Rundveehouderij

Nieuws 1364 x bekeken 2 reacties

Chinese poederimport naar dieptepunt

Londen - De Chinese import van melkpoeder is in september op een dieptepunt voor de laatste jaren beland.

Toen werd slechts 9.600 ton vollemelkpoeder ingevoerd, tegen 25.600 ton in september 2013. In januari 2014 werd zelfs meer dan 120.000 ton ingevoerd.

In Nieuw-Zeeland werd tegelijkertijd het grootste handelstekort sinds vele jaren gesignaleerd, vooral dankzij de fors gedaalde zuivelexport en de ongeveer gehalveerde prijs voor melkpoeder.

Analisten verwachten dat de Chinese importen wel snel weer iets zullen aantrekken, want september is traditioneel de zwakste maand voor zuivel richting China. Toch zijn veel handelaren en zuivelbedrijven op hun hoede en volgen ze met argusogen de cijfers voor oktober.

De Chinese import van magere melkpoeder is ondertussen groter geworden dan de import van vollemelkpoeder. Nieuw-Zeeland heeft daarbij de Verenigde Staten weer van de eerste plek gedrongen als exporteur. EU-lidstaat Polen is echter ook sterk in opkomst, signaleert het Amerikaanse bureau HighGround Dairy.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Van der Horst maakt stemming door te stellen dat de poederimport dramatisch is verlopen in september. Maar verder in het artikel schrijft hij dat september altijd een slappe maand is. Hij noemt januari maar hij kan beter de laatste 3 jaar of zelfs 5 jaar de septembercijfers noemen.

  • geen boer

    hoe dan ook, Fonterra blijft natuurlijk een one-trick-pony. De kerel wanneer iedereen melkpoeder wil hebben, maar wanneer het tegen zit dan wordt het direct heel moeilijk. Soort van DOC, maar nog veel geïsoleerder en nog veel minder thuismarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.