Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Voorschot DOC Kaas terug op niveau november

Hoogeveen - DOC Kaas verlaagt het voorschot over januari met €1,30 van €44,55 naar €43,25 per 100 kilo. De onderneming volgt daarmee FrieslandCampina, die het voorschot over januari 97 cent verlaagde van €43,87 naar €42,90 per 100 kilo.

Deze melkprijzen zijn exclusief btw, na aftrek van 5 cent heffing ten behoeve van ketenorganisatie Zuivel NL en gelden bij een jaarleverantie van 7 ton melk.

Melkveehouders met een leverantie van 1,1 miljoen kilo per jaar ontvangen bij DOC Kaas 42 cent per 100 kilo meer. Bij FrieslandCampina bedraagt de meerprijs 25 cent per 100 kilo.

Directeur van DOC Jannes Oosterveld meldt dat de extra verhoging van de voorschotprijs in december eenmalig was, het resultaat van de cumulatieve resultaatontwikkeling over 2013. Geschoond voor deze eenmalige bonus is de voorschotprijs over januari weer gelijk aan die over november. Per kilo vet betaalt DOC €4,04 (was €4,16), per kilo eiwit €8,10 (was €8,32).

Vergeleken met januari 2013 betaalt DOC Kaas nu €8,55 meer uit per 100 kilo melk. Dat komt neer op een stijging van de uitbetaalprijs met bijna een kwart. In januari keert DOC ook de bijdrage van 68 cent per 100 kilo melk uit aan de leden.

DOC Kaas heeft overigens met ingang van 1 januari 2014 een formele scheiding doorgevoerd tussen de coöperatie en de onderneming DOC Kaas. Dat is het model zoals ook FrieslandCampina hanteert. De leden van de raad van beheer sturen namens de leden de coöperatie aan, de ledenraadsleden en een aantal externe commissarissen zien toe op het functioneren van de  de zuivelonderneming. In de raad van commissarissen heeft Jan Douwe de Jong de plaats ingenomen van Bert Boer, die acht jaar lang zitting heeft gehad in de raad van beheer bij DOC Kaas

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Als ik het wel heb volgt FCDF de prijs van DOC. Laten ze in Amersfoort niet in de war geraken van de stukjes van Van der HOrst, want dan begint melkprijs zetten te lijken op navelstaren. En NOE DR'AN HEREN, krijtstreepjasje uut, mouwen omhoog en werken aan de beste melkprijs aller tijden in 2014.

 • Jaap39

  Interessante ontwikkeling.
  DOC al weer boven FCDF.

 • Sylke

  onze DOC dut t goed!

 • koestal

  mooi duurt nooit erg lang

Of registreer je om te kunnen reageren.