Rundveehouderij

Nieuws 2690 x bekeken 6 reacties

Koper in tankmelk graadmeter voor rantsoen

Deventer - Door het meten van het kopergehalte in tankmelk op melkveebedrijven kan een beeld geschetst worden van het rantsoen van de melkkoeien.

Dat stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer bij de introductie van het uitgebreide abonnement Tankmelk Mineralen.

De uitslag van het kopergehalte wordt weergegeven in drie klassen: tekort, mogelijk tekort en geen aanwijzing voor tekort. Als er zich een (mogelijk) tekort voordoet is dat voor de melkveehouder reden om met zijn voerleverancier of adviseur het rantsoen nog eens door te rekenen en zo nodig aan te passen. Tekort bij melkvee uit zich onder meer in een mindere conditie, een dof haarkleed en een verminderde vruchtbaarheid. Ook kan de gewichtsontwikkeling tegenvallen. Een tekort bij melkvee is ook een indicatie om de voeding van rest van de veestapel nog eens onder de loep te nemen.

Een kopertekort ontstaat al snel. De behoefte van rundvee wordt gedekt bij globaal 16 microgram koper per kilo droge stof nodig. Kuilgras bevat gemiddeld maar de helft en snijmais nog veel minder. Aanvulling van koper gebeurt vaak via het mengvoer. Voor dieren die voldoende mengvoer krijgen is dat genoeg. Maar bij dieren die weinig of geen mengvoer krijgen zal de behoefte dus via een andere methode aangevuld moeten worden, bijvoorbeeld via een mineralenmengsel.

Meten van het kopergehalte in de tankmelk is sinds kort toegevoegd aan het abonnement Tankmelk Mineralen, waarin al langer Jodium en Selenium worden gemeten. De prijs van het abonnement blijft gelijk.

Laatste reacties

 • agratax2

  Waarom niet een grondmonster en aan de hand daarvan de koper voorziening op peil brengen? Bij te laag koper gehalte vermoed ik ook een te laag koper gehalte in de grond en daarmee geen optimale groei en opbengst van alle graan gewassen. Waarom oet elk te kort in het voer uut via de voerboer en de apotheek worden opgelost?

 • landboer

  Zo dacht ik ook altijd maar het valt niet mee om koper van laag naar hoog te krijgen,je moet dan veel strooien en het is niet goedkoop.
  Als je dan ook nog eens percelen koopt/verkoopt of ruilt kun je weer opnieuw beginnen.Vroeger hielp mestvarkensmest goed maar daar schijnt niet veel koper meer in te zitten.Overigens denkt een melkveehouder vaak meer aan zn koeien dan aan zn land,dus is de gedachte: als je het in de koe stopt weet je zeker dat die genoeg krijgt en via het land lijkt dan een omweg

 • agratax2

  @landboer. Als je gelijk hebt, wat ik niet wil bestrijden, dan is er structureel iets mis met onze bodem. Onze voorouders waren wel bij machte om met een 25 kg/ha kopersulfaat hun grond voor jaren op en peil te hebben dat de graan opbrengst van de ene dag op de andere verdubbelde. Zouden we dan in al onze oneindige wetenschap, de bodem totaal uitgemergeld hebben en tot een dood groeimedium hebben verlaagd??

 • BO(skabout)ER

  Koper is veel makkelijker en goedkoper op pijl te brengen via het voer. Ook al ben ik een voorstander van het land meer bemesten en daardoor meer mineralen in de grond te krijgen, dit gaat natuurlijk niet gebeuren..

 • peter1939

  weer leuke commerciele truck van gd, juist de groep die vaak tekort heeft geeft geen melk, jongvee en droge koeien......dus......

 • zxcv

  hier een te hoog kopergehalte maar daar word in het advies niet over gesproken bij gd

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.