Rundveehouderij

Foto & video

Scherpe selectie voor deelname NRM

In heel Nederland selecteren veehouders koeien voor deelname aan de NRM. Boerderij bezocht de selectie op het erf van Harry en Erik Overkempe in Wijhe (Ov.)

Foto

 • Kees Ruijter (links) en Dennis Nijhof zijn 6 dagen in mei op pad om 140 roodbonte koeien te bekijken in Noord-Nederland. Zo’n 40 koeien mogen uit regio Noord naar de NRM in Zwolle en daarvoor worden heel wat kilometers gereden. Bij een bezoek worden allereerst de papieren en koe gecontroleerd. - Foto's: Robert Prins

  Kees Ruijter (links) en Dennis Nijhof zijn 6 dagen in mei op pad om 140 roodbonte koeien te bekijken in Noord-Nederland. Zo’n 40 koeien mogen uit regio Noord naar de NRM in Zwolle en daarvoor worden heel wat kilometers gereden. Bij een bezoek worden allereerst de papieren en koe gecontroleerd. - Foto's: Robert Prins

 • ‘s Morgens om 9 uur hebben Harry en zijn zoon Erik Overkempe, 2 dieren klaarstaan voor de selectiecommissie. De koeien zijn de vorige dag gewassen en geschoren. Beide koeien hebben de uier mooi vol.

  ‘s Morgens om 9 uur hebben Harry en zijn zoon Erik Overkempe, 2 dieren klaarstaan voor de selectiecommissie. De koeien zijn de vorige dag gewassen en geschoren. Beide koeien hebben de uier mooi vol.

 • Als eerste wordt er een vaars getoond aan Ruijter en Nijhof. “Vaarzen van dit kaliber, daar wil je een volle stal van hebben”, zo is de mening van de deskundigen en veehouders.

  Als eerste wordt er een vaars getoond aan Ruijter en Nijhof. “Vaarzen van dit kaliber, daar wil je een volle stal van hebben”, zo is de mening van de deskundigen en veehouders.

 • De jonge Poppe Timeless-dochter is flink aan de maat, een degelijke bouw, beste uier en ze loopt zelfverzekerd als een paard. Toch blijkt al snel dat dit jonge dier niet wordt geselecteerd voor de NRM. Zeer goed, maar niet bij de top voor een grote show als de NRM.

  De jonge Poppe Timeless-dochter is flink aan de maat, een degelijke bouw, beste uier en ze loopt zelfverzekerd als een paard. Toch blijkt al snel dat dit jonge dier niet wordt geselecteerd voor de NRM. Zeer goed, maar niet bij de top voor een grote show als de NRM.

 • Gevraagd werd hoe beide koeien gevoerd waren. Overkempe verteld dat de dieren een TMR-rantsoen kregen en ‘gewoon’ met de koppel in de weide lopen. Volgens Kees Ruijter wordt circa 60% van de bezichtigde dieren apart gevoerd en gehuisvest. De keuringsliefhebbers maken er veel werk van.

  Gevraagd werd hoe beide koeien gevoerd waren. Overkempe verteld dat de dieren een TMR-rantsoen kregen en ‘gewoon’ met de koppel in de weide lopen. Volgens Kees Ruijter wordt circa 60% van de bezichtigde dieren apart gevoerd en gehuisvest. De keuringsliefhebbers maken er veel werk van.

 • Erik Overkempe pakt vervolgens Rozanna 681 aan het halster. Deze 8-jarige Kian-dochter heeft eerder succesvol meegedaan aan de Wintershow in Zwolle waar ze reservekampioene werd.

  Erik Overkempe pakt vervolgens Rozanna 681 aan het halster. Deze 8-jarige Kian-dochter heeft eerder succesvol meegedaan aan de Wintershow in Zwolle waar ze reservekampioene werd.

 • Harry (links) bekijkt zijn eigen koe aandachtig om overtuigd te worden of er voldoende aan gedaan is om Rozanna goed te presenteren. Kees kijkt aandachtig en overdenkt of Rozanna tot de beste 40 roodbonte koeien van Noord-Nederland behoort.

  Harry (links) bekijkt zijn eigen koe aandachtig om overtuigd te worden of er voldoende aan gedaan is om Rozanna goed te presenteren. Kees kijkt aandachtig en overdenkt of Rozanna tot de beste 40 roodbonte koeien van Noord-Nederland behoort.

 • De keurmeesters zijn zichtbaar onder de indruk. Deze Kian-dochter behoort in bouw tot de top van wat de roodbontfokkers willen. Ze is sterk in schouder, rug en ribben, daarbij evenredig waardoor ze zonder problemen veel melk kan geven. Volgens de commissie is bij de hele selectieronde een zeer goede uiervorm een belangrijke grens. Alleen een topuier gaat door naar Zwolle.

  De keurmeesters zijn zichtbaar onder de indruk. Deze Kian-dochter behoort in bouw tot de top van wat de roodbontfokkers willen. Ze is sterk in schouder, rug en ribben, daarbij evenredig waardoor ze zonder problemen veel melk kan geven. Volgens de commissie is bij de hele selectieronde een zeer goede uiervorm een belangrijke grens. Alleen een topuier gaat door naar Zwolle.

 • Voor de rondgang is al gekeken of de dieren voldoen aan de productie-eisen. Fraai maar niet economisch is niet gewenst. Erik laat zien dat Rozanna op 13.134 kilo melk, 4,90% vet en 3,63% eiwit staat. De koe voldoet daarmee makkelijk aan de eisen.

  Voor de rondgang is al gekeken of de dieren voldoen aan de productie-eisen. Fraai maar niet economisch is niet gewenst. Erik laat zien dat Rozanna op 13.134 kilo melk, 4,90% vet en 3,63% eiwit staat. De koe voldoet daarmee makkelijk aan de eisen.

 • De beadering op de uier van de vijfdekalfs koe is imponerend. Toch weet Kees Ruijter uit ervaring dat de vorm van de dag op de keuring heel veel uitmaakt. Vooraf is niet in te schatten wie kampioen wordt, want de winnaar wordt door details beslist. Als een koe voor de keuring even iets minder vreet of drinkt dan kost dat haar een paar plaatsen.

  De beadering op de uier van de vijfdekalfs koe is imponerend. Toch weet Kees Ruijter uit ervaring dat de vorm van de dag op de keuring heel veel uitmaakt. Vooraf is niet in te schatten wie kampioen wordt, want de winnaar wordt door details beslist. Als een koe voor de keuring even iets minder vreet of drinkt dan kost dat haar een paar plaatsen.

 • Iedereen is blij dat Rozanna vrijwel zeker naar de NRM mag gaan. Nijhof en Ruijter vinden haar op alle onderdelen zo overtuigend dat deze mededeling direct gedaan kan worden. Bij zo’n 20 dieren is deelname duidelijk. Daarna is er nog een forse groep waaruit nog eens 20 dieren geselecteerd worden. Met behulp van aantekeningen en een goed geheugen wordt dat na de laatste bezoekdag geselecteerd.

  Iedereen is blij dat Rozanna vrijwel zeker naar de NRM mag gaan. Nijhof en Ruijter vinden haar op alle onderdelen zo overtuigend dat deze mededeling direct gedaan kan worden. Bij zo’n 20 dieren is deelname duidelijk. Daarna is er nog een forse groep waaruit nog eens 20 dieren geselecteerd worden. Met behulp van aantekeningen en een goed geheugen wordt dat na de laatste bezoekdag geselecteerd.

 • Harry en Erik hebben nog een bijzondere koe in de weide lopen. Hilda 271 moet bijna droog. De 10 jaar oude koe is massaal en groot. Samen met Rozanne zijn het de grootste dieren uit de stal. Omdat beide dieren zo evenredig zijn gebouwd blijven ze handig in de stal. Opstaan en met het handhaven in de koppel hebben ze geen problemen. Naar de NRM kan ze op dit ogenblik niet, dat is duidelijk maar imponerend is ze.

  Harry en Erik hebben nog een bijzondere koe in de weide lopen. Hilda 271 moet bijna droog. De 10 jaar oude koe is massaal en groot. Samen met Rozanne zijn het de grootste dieren uit de stal. Omdat beide dieren zo evenredig zijn gebouwd blijven ze handig in de stal. Opstaan en met het handhaven in de koppel hebben ze geen problemen. Naar de NRM kan ze op dit ogenblik niet, dat is duidelijk maar imponerend is ze.

Of registreer je om te kunnen reageren.