Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Koeienstal met meer welzijn én rendement

Melkveebedrijf Bouwmeester bouwde medio 2013 een opvallende stal: een ligboxenstal met light roof. Bijna het hele dak bestaat uit lichtdoorlatende golfplaten.

Foto

 • Henry (26), Joke (56) en Henk (56) Bouwmeester zitten in maatschap en hebben in Lochem (Gld.) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 55 hectare land. Een kleine 2,5 jaar geleden liet de maatschap als eerste in Nederland een ligboxenstal met light roof bouwen. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen. Foto's: Joris Telders

  Henry (26), Joke (56) en Henk (56) Bouwmeester zitten in maatschap en hebben in Lochem (Gld.) een veebedrijf met 160 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 55 hectare land. Een kleine 2,5 jaar geleden liet de maatschap als eerste in Nederland een ligboxenstal met light roof bouwen. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen. Foto's: Joris Telders

 • Een fraai overzicht van de ligboxenstal. De lichtplaten zijn niet te missen. In de afgelopen 2,5 jaar zette Bouwmeester de stal gestaag vol; de veestapel groeide door eigen aanfok van 120 tot 160 dieren. Een aandachtspunt - in de discussie rond de fosfaatrechten - is de hoeveelheid grond. Bouwmeester heeft nu 55 hectare. Daar moet nog iets bij.

  Een fraai overzicht van de ligboxenstal. De lichtplaten zijn niet te missen. In de afgelopen 2,5 jaar zette Bouwmeester de stal gestaag vol; de veestapel groeide door eigen aanfok van 120 tot 160 dieren. Een aandachtspunt - in de discussie rond de fosfaatrechten - is de hoeveelheid grond. Bouwmeester heeft nu 55 hectare. Daar moet nog iets bij.

 • En zo ziet de light roof er van de binnenkant uit. 90 procent van het dak bestaat uit lichtplaten; een zee van licht. De platen blijken in de praktijk ook stevig genoeg. Ze hebben al flink wat hagel en regel moeten doorstaan, maar problemen waren er nooit. Extra lawaai - blikachtig geluid - was er wel, maar koeien wenden snel. Een op hete zomerse dagen werd het niet te warm in de stal, stelt Bouwmeester.

  En zo ziet de light roof er van de binnenkant uit. 90 procent van het dak bestaat uit lichtplaten; een zee van licht. De platen blijken in de praktijk ook stevig genoeg. Ze hebben al flink wat hagel en regel moeten doorstaan, maar problemen waren er nooit. Extra lawaai - blikachtig geluid - was er wel, maar koeien wenden snel. Een op hete zomerse dagen werd het niet te warm in de stal, stelt Bouwmeester.

 • Bouwmeester merkt dat de koeien in de light roofstal veel sneller tochtig zijn, de vruchtbaarheid is beter. Daarnaast verkleuren de lichtplaten nauwelijks. De warmte kan prima weg, doordat er voldoende stalvolume is. De light roof oogt wit. Op spinnenwebben en stof na. Maar de resultaten in de stal stemmen sowieso tot tevredenheid. Het dierwelzijn is flink vooruitgegaan, de melkproductie steeg met krap 20 procent en het arbeidsplezier is groot. Al heeft dat ook met andere factoren te maken. Er is eveneens meer ventilatie en ruimte in deze stal.

  Bouwmeester merkt dat de koeien in de light roofstal veel sneller tochtig zijn, de vruchtbaarheid is beter. Daarnaast verkleuren de lichtplaten nauwelijks. De warmte kan prima weg, doordat er voldoende stalvolume is. De light roof oogt wit. Op spinnenwebben en stof na. Maar de resultaten in de stal stemmen sowieso tot tevredenheid. Het dierwelzijn is flink vooruitgegaan, de melkproductie steeg met krap 20 procent en het arbeidsplezier is groot. Al heeft dat ook met andere factoren te maken. Er is eveneens meer ventilatie en ruimte in deze stal.

 • Een groot voordeel ten opzichte van de oude stal is dat er nu veel meer vreetplaatsen zijn: 150 om 30. Dat betekent dat er geen concurrentie meer is aan het voerhek. Vooral de vaarzen hebben hier profijt van; ze staan niet meer achteraan. Deze dieren starten als gevolg hiervan gemiddeld twee keer zo snel op.

  Een groot voordeel ten opzichte van de oude stal is dat er nu veel meer vreetplaatsen zijn: 150 om 30. Dat betekent dat er geen concurrentie meer is aan het voerhek. Vooral de vaarzen hebben hier profijt van; ze staan niet meer achteraan. Deze dieren starten als gevolg hiervan gemiddeld twee keer zo snel op.

 • De koeien liggen in paardenmest. Dat bevalt Bouwmeester erg goed. Het is bovendien gratis, op de transportkosten na. De veehouder heeft ook het geluk dat het product altijd vrij constant en droog aangeleverd wordt. Dat werkt prettig.

  De koeien liggen in paardenmest. Dat bevalt Bouwmeester erg goed. Het is bovendien gratis, op de transportkosten na. De veehouder heeft ook het geluk dat het product altijd vrij constant en droog aangeleverd wordt. Dat werkt prettig.

 • Toch is de samenstelling van het product recent gewijzigd. Een derde van het product bestaat sinds kort uit een mengsel van kalk, stro en water. Dat had een simpele reden: er is in de buurt minder paardenmest beschikbaar.

  Toch is de samenstelling van het product recent gewijzigd. Een derde van het product bestaat sinds kort uit een mengsel van kalk, stro en water. Dat had een simpele reden: er is in de buurt minder paardenmest beschikbaar.

 • De koeien lopen op een emissiearme G1-vloer met om de 1,60 meter een mestdoorlaat. De ammoniakuitstoot is berekend op 9,2 kilo per jaar. De koeien lopen er volgens Bouwmeester prima op. Ze hebben veel grip, extra opruwen van de vloer was niet nodig. De veehouder merkt wel dat de koeien iets smeriger bij de poten zijn. De mest spettert meer op een dichte vloer.

  De koeien lopen op een emissiearme G1-vloer met om de 1,60 meter een mestdoorlaat. De ammoniakuitstoot is berekend op 9,2 kilo per jaar. De koeien lopen er volgens Bouwmeester prima op. Ze hebben veel grip, extra opruwen van de vloer was niet nodig. De veehouder merkt wel dat de koeien iets smeriger bij de poten zijn. De mest spettert meer op een dichte vloer.

 • Een mestrobot houdt de vloer schoon. Die robot was zeker in 2013 en begin 2014 een zorgenkindje. De motor had het zwaar met de grote schuif die nodig is voor het grote vloeroppervlak in de stal. Bouwmeester versleet in de eerste twaalf maanden liefst zes motoren. Dat werd door de dealer telkens goed opgelost, maar vervelend was het wel. Zonder robot wordt het tenslotte snel een bende in de stal. Nu gaat het - met een nieuwe motorversie - beter. Al blijft de robot een extra obstakel. Vooral tochtige koeien trappen er nog wel eens tegenaan.

  Een mestrobot houdt de vloer schoon. Die robot was zeker in 2013 en begin 2014 een zorgenkindje. De motor had het zwaar met de grote schuif die nodig is voor het grote vloeroppervlak in de stal. Bouwmeester versleet in de eerste twaalf maanden liefst zes motoren. Dat werd door de dealer telkens goed opgelost, maar vervelend was het wel. Zonder robot wordt het tenslotte snel een bende in de stal. Nu gaat het - met een nieuwe motorversie - beter. Al blijft de robot een extra obstakel. Vooral tochtige koeien trappen er nog wel eens tegenaan.

 • De mestrobot is voorzien van een sproeisysteem. Extra water is ook zeker nodig in een stal met diepstrooisel en dichte vloer.

  De mestrobot is voorzien van een sproeisysteem. Extra water is ook zeker nodig in een stal met diepstrooisel en dichte vloer.

 • De wachtruimte voor de 2x12-melkstal bestaat uit twee mestgangen, die in een soort V-vorm naar de melkstal lopen. Beide mestgangen zijn voorzien van een automatisch opdrijfhek. Bouwmeester noemt ze onmisbaar bij een melksysteem als de 2x12. Ook omdat in de melkstal niet gevoerd wordt. De koeien komen nooit vanzelf. Daar is in 2,5 jaar tijd niet veel in veranderd.

  De wachtruimte voor de 2x12-melkstal bestaat uit twee mestgangen, die in een soort V-vorm naar de melkstal lopen. Beide mestgangen zijn voorzien van een automatisch opdrijfhek. Bouwmeester noemt ze onmisbaar bij een melksysteem als de 2x12. Ook omdat in de melkstal niet gevoerd wordt. De koeien komen nooit vanzelf. Daar is in 2,5 jaar tijd niet veel in veranderd.

 • Een overzicht van de 2x12-melkstal, met onder meer koeherkenning en verstelbare putvloer. Henk en Henry melken met z'n tweeën en zijn hier gemiddeld 1 uur en 3 kwartier mee bezig. Dat is een kwartier meer dan ze vooraf gedacht hadden. Maar het systeem van de 2x12 bevalt ze niettemin erg goed.

  Een overzicht van de 2x12-melkstal, met onder meer koeherkenning en verstelbare putvloer. Henk en Henry melken met z'n tweeën en zijn hier gemiddeld 1 uur en 3 kwartier mee bezig. Dat is een kwartier meer dan ze vooraf gedacht hadden. Maar het systeem van de 2x12 bevalt ze niettemin erg goed.

 • In de melkstal bracht Bouwmeester een aanpassing aan. De ronde tepelvoering werd vervangen door een vierkante. Dat werkt in de praktijk goed. Er wordt nu minder lucht afgezogen en het melkt beter uit.

  In de melkstal bracht Bouwmeester een aanpassing aan. De ronde tepelvoering werd vervangen door een vierkante. Dat werkt in de praktijk goed. Er wordt nu minder lucht afgezogen en het melkt beter uit.

 • De terugloopgang - met roostervloer - van de melkstal. Wat opvalt, is het gebrek aan hekwerk. Separatiepoortjes zijn nergens te bekennen. Separeren doet de maatschap zelf. Bouwmeester wilde zo min mogelijk obstakels in de stal. Het past ook in het hele stalbeeld: een overzichtelijke stal met vrij koeverkeer.

  De terugloopgang - met roostervloer - van de melkstal. Wat opvalt, is het gebrek aan hekwerk. Separatiepoortjes zijn nergens te bekennen. Separeren doet de maatschap zelf. Bouwmeester wilde zo min mogelijk obstakels in de stal. Het past ook in het hele stalbeeld: een overzichtelijke stal met vrij koeverkeer.

 • Hier is dat te zien. Henk Bouwmeester haalt zelf een koe op. De extra arbeid is goed rond te zetten, vindt de veehouder.

  Hier is dat te zien. Henk Bouwmeester haalt zelf een koe op. De extra arbeid is goed rond te zetten, vindt de veehouder.

 • In de doorsteken en in het gedeelte voor de melkstal (links) ligt een andere vloer: een emissiearme G3-roostervloer. Hier is tenslotte meer koeverkeer en blijft meer mest liggen.

  In de doorsteken en in het gedeelte voor de melkstal (links) ligt een andere vloer: een emissiearme G3-roostervloer. Hier is tenslotte meer koeverkeer en blijft meer mest liggen.

 • Alle aandachtsgroepen bevinden zich - net als de melkstal - voorin de ligboxenstal. Dit is een van de twee strohokken. Die zijn respectievelijk 65 en 80 m² groot.

  Alle aandachtsgroepen bevinden zich - net als de melkstal - voorin de ligboxenstal. Dit is een van de twee strohokken. Die zijn respectievelijk 65 en 80 m² groot.

 • Direct na de bouw zijn er ook nog extra afsluithekken achter de krachtvoerboxen geplaatst. Zo kunnen de koeien rustiger vreten.

  Direct na de bouw zijn er ook nog extra afsluithekken achter de krachtvoerboxen geplaatst. Zo kunnen de koeien rustiger vreten.

 • Vanuit het ruime kantoor heeft Bouwmeester prima zicht op de stal.</p>
<p>Boerderij bezocht in <a title="2013" href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/2013/10/Opvallend-alternatief-voor-serrestal-1382816W/"><< 2013 >></a> voor het eerst het bedrijf van familie Bouwmeester.

  Vanuit het ruime kantoor heeft Bouwmeester prima zicht op de stal.

  Boerderij bezocht in << 2013 >> voor het eerst het bedrijf van familie Bouwmeester.

Laatste reacties

 • Light roof is ook zeer geschikt voor renovatie. Door middel van toepassing van warmtewerende lichtplaten, deze houden de warmte buiten en laten licht door.
  Voor vrijblijvende informatie en eventueel prijsopgave zie www.rennova.nl of bel met 06-42158429

 • janlookamp

  nette stal vind ze ook netjes schoon!

 • wilhelmus01

  de stal is ook mooi licht, lijkt me mooi werken!

Of registreer je om te kunnen reageren.