Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Melken in een 1x10-zeecontainer (1)

Vof Olthof bouwt de oude 2x4-visgraatmelkstal om naar een robot. In de tussentijd melkt de vof in een zeecontainer. Boerderij volgt die ombouw. Dit is deel één: creatief melken én een gestripte melkstal.

Foto

 • <p>Jannine (40) en Herman (41) Olthof hebben in het Overijsselse Hoge Hexel in vof een veebedrijf met 68 melkkoeien, 41 stuks jongvee en 40 hectare land in gebruik. Hier poseren ze voor een zeecontainer waarin ze sinds 11 mei hun koeien melken. De reden: hun oude 2x4-visgraat wordt omgebouwd naar een melkrobot. In de tussentijd - krap twee maanden - moeten ze creatief zijn. En dus melken ze tijdelijk in een container.</p>

  Jannine (40) en Herman (41) Olthof hebben in het Overijsselse Hoge Hexel in vof een veebedrijf met 68 melkkoeien, 41 stuks jongvee en 40 hectare land in gebruik. Hier poseren ze voor een zeecontainer waarin ze sinds 11 mei hun koeien melken. De reden: hun oude 2x4-visgraat wordt omgebouwd naar een melkrobot. In de tussentijd - krap twee maanden - moeten ze creatief zijn. En dus melken ze tijdelijk in een container.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Een overzicht van de bedrijfslocatie. Met van links naar rechts: het woonhuis, de jongveestal en de ligboxenstal. De jongveestal is van 2005, de ligboxenstal is ouder: 1972. Maar die stal is in de afgelopen jaren qua inrichting wel goed bijgehouden.</p>

  Een overzicht van de bedrijfslocatie. Met van links naar rechts: het woonhuis, de jongveestal en de ligboxenstal. De jongveestal is van 2005, de ligboxenstal is ouder: 1972. Maar die stal is in de afgelopen jaren qua inrichting wel goed bijgehouden.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Van buitenaf is er aan de ligboxenstal weinig af te zien. Maar achter de middelste deur zit een gapend gat. Tijdens de Boerderij-reportage was net het laatste puin van de 2x4-visgraat weggehaald. Links van de stal ligt een deel van de erfverharding open. Hier worden straks nog twee voersilo's geplaatst.</p>

  Van buitenaf is er aan de ligboxenstal weinig af te zien. Maar achter de middelste deur zit een gapend gat. Tijdens de Boerderij-reportage was net het laatste puin van de 2x4-visgraat weggehaald. Links van de stal ligt een deel van de erfverharding open. Hier worden straks nog twee voersilo's geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Dit is dat gat. Letterlijk een bouwput, afgesloten voor de koeien. De oude 2x4-visgraatmelkstal is hier net weggehaald. Die 2x4 was oorspronkelijk van 1982 en werd te arbeidsintensief. De melktijd was op het laatst 2,5 tot 3 uur per keer. Dus moest er iets anders komen. De keuze viel op een tweedehands DeLaval-melkrobot waar Olthof toevallig op gewezen werd. Het voordeel van de robot: Olthof heeft zo meer arbeidsgemak en kan in de oude ruimte blijven melken. Dat laatste was een belangrijke voorwaarde.</p>

  Dit is dat gat. Letterlijk een bouwput, afgesloten voor de koeien. De oude 2x4-visgraatmelkstal is hier net weggehaald. Die 2x4 was oorspronkelijk van 1982 en werd te arbeidsintensief. De melktijd was op het laatst 2,5 tot 3 uur per keer. Dus moest er iets anders komen. De keuze viel op een tweedehands DeLaval-melkrobot waar Olthof toevallig op gewezen werd. Het voordeel van de robot: Olthof heeft zo meer arbeidsgemak en kan in de oude ruimte blijven melken. Dat laatste was een belangrijke voorwaarde.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De tweedehands melkrobot kost inclusief hekwerk/separatie €45.000. Inclusief krachtvoercomputer, twee voersilo's, melktank en koelmachine (€20.000) en nieuw softwareprogramma, installatie en inmelken (€20.000) zijn de totale kosten €85.000. Het alternatief - een nieuwe 2x8 zij-aan-zijmelkstal - was €25.000 duurder geweest. De robot die er straks inkomt, is vijf jaar oud en heeft alleen het laatste jaar niet meer gedraaid.</p>

  De tweedehands melkrobot kost inclusief hekwerk/separatie €45.000. Inclusief krachtvoercomputer, twee voersilo's, melktank en koelmachine (€20.000) en nieuw softwareprogramma, installatie en inmelken (€20.000) zijn de totale kosten €85.000. Het alternatief - een nieuwe 2x8 zij-aan-zijmelkstal - was €25.000 duurder geweest. De robot die er straks inkomt, is vijf jaar oud en heeft alleen het laatste jaar niet meer gedraaid.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Een overzicht vanuit de kuil waar straks de melkrobot komt te staan. Boven de robot wordt nog een zolder gemaakt. Daar is plek voor de machinekamer. Met de huidige 68 koeien wordt de maximale capaciteit van de melkrobot bijna direct volledig benut. Al staan er natuurlijk altijd een paar dieren droog.</p>

  Een overzicht vanuit de kuil waar straks de melkrobot komt te staan. Boven de robot wordt nog een zolder gemaakt. Daar is plek voor de machinekamer. Met de huidige 68 koeien wordt de maximale capaciteit van de melkrobot bijna direct volledig benut. Al staan er natuurlijk altijd een paar dieren droog.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Een voordeel van een melkrobot is dat de melkstal kleiner wordt. De lengte gaat van 7,90 naar 3,80 meter. De breedte blijft met 4,20 meter wel hetzelfde. Het voordeel van een kortere melkstal is dat Olthof een extra verticale mestgang met roosters voor de melkstal kan aanleggen. Dat betekent dat de wachtruimte groter wordt. De ruimte achter de muur op de achtergrond is de technische ruimte. Hier gaat de veehouder straks ook warmteterugwinning toepassen.</p>

  Een voordeel van een melkrobot is dat de melkstal kleiner wordt. De lengte gaat van 7,90 naar 3,80 meter. De breedte blijft met 4,20 meter wel hetzelfde. Het voordeel van een kortere melkstal is dat Olthof een extra verticale mestgang met roosters voor de melkstal kan aanleggen. Dat betekent dat de wachtruimte groter wordt. De ruimte achter de muur op de achtergrond is de technische ruimte. Hier gaat de veehouder straks ook warmteterugwinning toepassen.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>En dit is de oude 2x4-visgraatmelkstal. Volledig in puin. De aannemer haalt hier net de brokstukken op.</p>

  En dit is de oude 2x4-visgraatmelkstal. Volledig in puin. De aannemer haalt hier net de brokstukken op.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De ombouw begon op 11 mei en moet volgens planning 6 juli klaar zijn. In de tussentijd melkt Olthof zijn koeien op een andere locatie. In een grote zeecontainer even buiten de stal. Melken wordt zo tijdelijk nog iets arbeidsintensiever. De koeien moeten opgehaald worden, ze worden ergens anders gemolken en ze krijgen hun krachtvoer tijdelijk niet in de melkstal, maar aan het voerhek.</p>

  De ombouw begon op 11 mei en moet volgens planning 6 juli klaar zijn. In de tussentijd melkt Olthof zijn koeien op een andere locatie. In een grote zeecontainer even buiten de stal. Melken wordt zo tijdelijk nog iets arbeidsintensiever. De koeien moeten opgehaald worden, ze worden ergens anders gemolken en ze krijgen hun krachtvoer tijdelijk niet in de melkstal, maar aan het voerhek.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Dit is die alternatieve melkstal. Het is een 8 meter lange zeecontainer van Melktechniek Oost. Rondom de container zijn geïmproviseerde looproutes, afgezet met schrikdraad.</p>

  Dit is die alternatieve melkstal. Het is een 8 meter lange zeecontainer van Melktechniek Oost. Rondom de container zijn geïmproviseerde looproutes, afgezet met schrikdraad.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>En dit is de zeecontainer gezien vanaf de voorkant. Het is een 1x10. Werkbaar, maar arbeidsintensief. Olthof moet alle koeien eerst ophalen, ze vervolgens melken en daarna weer richting stal dirigeren. De melktijd is nu 3 tot 3,5 uur per keer. Maar het is tijdelijk, straks wacht de robot.</p>

  En dit is de zeecontainer gezien vanaf de voorkant. Het is een 1x10. Werkbaar, maar arbeidsintensief. Olthof moet alle koeien eerst ophalen, ze vervolgens melken en daarna weer richting stal dirigeren. De melktijd is nu 3 tot 3,5 uur per keer. Maar het is tijdelijk, straks wacht de robot.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Olthof hangt de melkstellen onder de koeien. De dieren staan op een rubber mat. Zelf staat de veehouder in een uitgegraven kuil zodat hij er goed bij kan.</p>

  Olthof hangt de melkstellen onder de koeien. De dieren staan op een rubber mat. Zelf staat de veehouder in een uitgegraven kuil zodat hij er goed bij kan.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Na het melken lopen de koeien van de zeecontainer terug naar de stal.</p>

  Na het melken lopen de koeien van de zeecontainer terug naar de stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De koeien zijn nog niet gewend aan de nieuwe looproutes en het plotselinge gebrek aan kachtvoer in de 'melkcontainer'. Jannine en Herman lopen er meestal nog even tussen.</p>

  De koeien zijn nog niet gewend aan de nieuwe looproutes en het plotselinge gebrek aan kachtvoer in de 'melkcontainer'. Jannine en Herman lopen er meestal nog even tussen.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Olthof past weidegang toe op zijn bedrijf. Dat komt nu zeker goed uit. Ondanks dat de bouwput van de melkstal goed is afgesloten van de rest van de stal, kunnen de dieren ook gewoon buiten lopen.</p>

  Olthof past weidegang toe op zijn bedrijf. Dat komt nu zeker goed uit. Ondanks dat de bouwput van de melkstal goed is afgesloten van de rest van de stal, kunnen de dieren ook gewoon buiten lopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Los van de ombouw plaatste Olthof vorig jaar 78 zonnepanelen op het dak van de ligboxenstal. Bijna 40 procent van dit deel van het dak is van panelen voorzien. Het voorgerekende rendement is 19.800 kilowatt per jaar. De terugverdientijd is berekend op ten minste acht jaar.</p>

  Los van de ombouw plaatste Olthof vorig jaar 78 zonnepanelen op het dak van de ligboxenstal. Bijna 40 procent van dit deel van het dak is van panelen voorzien. Het voorgerekende rendement is 19.800 kilowatt per jaar. De terugverdientijd is berekend op ten minste acht jaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>De koeien zijn buiten, de stal is leeg. De dieren lopen hier op een traditionele roostervloer. De ligboxen zijn voorzien van rubberen matrassen met een laagje zaagsel.</p>

  De koeien zijn buiten, de stal is leeg. De dieren lopen hier op een traditionele roostervloer. De ligboxen zijn voorzien van rubberen matrassen met een laagje zaagsel.

  Foto: Ronald Hissink
 • <p>Een overzicht in de jongveestal die nu plaats biedt aan 41 stuks jongvee.</p>
<p> </p>
<p>Binnnenkort volgt deel twee van de ombouw bij vof Olthof. Dan wordt de kelder van de melkstal gestort en worden de muren geplaatst.</p>

  Een overzicht in de jongveestal die nu plaats biedt aan 41 stuks jongvee.

   

  Binnnenkort volgt deel twee van de ombouw bij vof Olthof. Dan wordt de kelder van de melkstal gestort en worden de muren geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Het is net of met deze zeecontainer het wiel opnieuw is uitgevonden, er is niks geen innovatiefs aan vroeger melkten wij de koeien eerst aan een weide wagen waar de beesten een riem met een kettinkje om de horens hadden en zo vast gezet werden en later in een doorloop wagen.  Vind de melktijd verschrikkelijk lang had de container liever in de wei gezet en gewoon dag en nacht buiten scheelde een hoop werk.

 • geen boer

  mooi om te zien dat iemand met beperkte middelen zich ook redt. Hoeven ook niet allemaal miljoenenstallen met miljoenenfinancieringen te zijn in de reportages, dat begint onderhand zelfs een beetje te vervelen. Die melktijd vind ik ook lang: 3 uur voor 6 rondjes van 10?

 • m.en.mh.miedema

  Helemaal eens met reactie 2. Reportages over het aanpassen en verbouwen van oudere gebouwen met een beperkt budget zijn waardevoller voor de doorsnee boer dan die van de 'miljoenen''stallen. Veel van dat soort reportages gaan trouwens over bedrijven die elders met veel geld zijn uitgekocht (zit er hier een in de buurt met ,volgens de verhalen, een budget van 22 miljoen.) Mooi om te zien en die mensen hebben ook groot gelijk om er dan wat moois van te maken, maar als gewoon praktiserend veehouder schiet je daar niet zo veel mee op. Het zou de redaktie van Boerderij sieren als ze bij dat soort bedrijven net zo helder over de financien spreken als in deze reportage, wordt het verhaal veel duidelijker van. 

 • pieter p

  Als ik uitgekocht werd voor een goed bedrag ging ik het niet meer investeren in koeien.

 • Fermer

  Veel van dit overdadig gekregen geld verdwijnt ook gewoon weer in de grondmarkt, en is dus eigenlijk een twee-traps verzekering voor de banken dat de grondprijs nog enige tijd in de benen zal kunnen blijven.
  Overigens ben ook ik het geheel met geen boer eens, dit zullen de boeren zijn die een langere prijsdip zonder al te veel kleerscheuren zullen doorstaan, sober, goed onderhoud, goede verhouding land-vee, en tevreden met wat ze hebben.

 • landboer


  Hij gaat straks wel met een robot melken hoor ,jullie doen net of tie dit al jaren doet!

 • Khalid en zijn maten

  2,5 uur voor 68 koeien? Veel taaimelkse dieren of een héél hoge productie per dier? In midden jaren 80 toen ik nog op de MAS zat was een 2x4 of 2x5 voor 70 koeien vrij normaal en werd er vlot gemolken. Of word er hier net als bij veel boeren koffie gedronken ,krant gelezen en bijgepraat?

 • boerke brabant

  denk dat die tijdens het melken ook meteen de jongvee stal bij veegt.

 • porky01

  Zijn vrouw is er ook bij tijdens het melken, ben je meten afgeleid!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wij mannen hebben het niet zo makkelijk!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.