Rundveehouderij

Foto & video 11203 x bekeken 10 reacties

Welzijn en gemak in lichte stal

Een Italiaanse stal voor 200 melkkoeien, met onder meer met dichte vloeren en 40 stands buitenmelker. Die liet maatschap Van Haeren bouwen.

Foto

 • Ludo (43) en Agnes (44) Van Haeren zitten in het Gelderse Wehl in maatschap. Ze hebben een veebedrijf met 100 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 900.000 kilo quotum en 84 hectare land (in gebruik). Vorig jaar begonnen ze met de bouw van een Italiaanse stal voor 200 melkkoeien. Hier poseren ze in de oude stal. De plek waar straks het jongvee gehuisvest wordt.

  Ludo (43) en Agnes (44) Van Haeren zitten in het Gelderse Wehl in maatschap. Ze hebben een veebedrijf met 100 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 900.000 kilo quotum en 84 hectare land (in gebruik). Vorig jaar begonnen ze met de bouw van een Italiaanse stal voor 200 melkkoeien. Hier poseren ze in de oude stal. De plek waar straks het jongvee gehuisvest wordt.

  Foto: Henk Riswick
 • Een overzicht van de Italiaanse stal waaraan door bouwbedrijf Hogendoorn in Werkhoven (U.) hard gewerkt is. De bouw begon eind oktober 2014 en is inmiddels praktisch afgegrond. Sterker: kort na deze reportage gingen de 100 koeien er al in. In vergelijking met een traditionele stal lagen de bouwkosten zo'n 10 procent lager. Er was namelijk minder staalconstructie nodig, stelt van Haeren. De nokhoogte was ook fors - 4 meter verschil - lager. Daarnaast vindt de veehouder dat deze stal beter in het landschap past.

  Een overzicht van de Italiaanse stal waaraan door bouwbedrijf Hogendoorn in Werkhoven (U.) hard gewerkt is. De bouw begon eind oktober 2014 en is inmiddels praktisch afgegrond. Sterker: kort na deze reportage gingen de 100 koeien er al in. In vergelijking met een traditionele stal lagen de bouwkosten zo'n 10 procent lager. Er was namelijk minder staalconstructie nodig, stelt van Haeren. De nokhoogte was ook fors - 4 meter verschil - lager. Daarnaast vindt de veehouder dat deze stal beter in het landschap past.

  Foto: Henk Riswick
 • Een overzicht in de stal, met op de achtergrond de melkstal. De stal - die aan de regeling Integraal Duurzame Stallen (IDS) voldoet - heeft capaciteit voor 200 melkkoeien. De kosten per koeplaats waren €4.500 per koeplaats. Relatief weinig aangezien de stal ook een grote buitenmelker en emissiearme vloer telt. De reden is dat van Haeren veel in eigen beheer deed. Een voorbeeld daarvan is het grondwerk.

  Een overzicht in de stal, met op de achtergrond de melkstal. De stal - die aan de regeling Integraal Duurzame Stallen (IDS) voldoet - heeft capaciteit voor 200 melkkoeien. De kosten per koeplaats waren €4.500 per koeplaats. Relatief weinig aangezien de stal ook een grote buitenmelker en emissiearme vloer telt. De reden is dat van Haeren veel in eigen beheer deed. Een voorbeeld daarvan is het grondwerk.

  Foto: Henk Riswick
 • Tijdens de reportage werd er nog volop gewerkt in de stal. De koeien waren hier bijna letterlijk aanstaande.

  Tijdens de reportage werd er nog volop gewerkt in de stal. De koeien waren hier bijna letterlijk aanstaande.

  Foto: Henk Riswick
 • Het grote voordeel van een Italiaanse stal duidelijk in beeld: veel lucht en vooral licht. In het geïsoleerde dak zitten twee open nokken, een van 2,20 en een van 1,60 meter hoog. Ook als de automatische ventilatiegordijnen aan de zijkanten dicht zijn, oog de stal erg licht.

  Het grote voordeel van een Italiaanse stal duidelijk in beeld: veel lucht en vooral licht. In het geïsoleerde dak zitten twee open nokken, een van 2,20 en een van 1,60 meter hoog. Ook als de automatische ventilatiegordijnen aan de zijkanten dicht zijn, oog de stal erg licht.

  Foto: Henk Riswick
 • In de stal liggen twee types dichte vloeren. In de mestgangen ligt deze (verplichte) emissiearme rubberen vloer. De sleuven in deze vloer zijn 4 centimeter breed en 3 millimeter diep. De vloer heeft een afschot van 2 centimeter waardoor de urine snel wegloopt. De vloer is stroef, maar biedt door het rubber ook veel comfort. Vanuit die laatste gedachte is de vloer ook ontwikkeld.

  In de stal liggen twee types dichte vloeren. In de mestgangen ligt deze (verplichte) emissiearme rubberen vloer. De sleuven in deze vloer zijn 4 centimeter breed en 3 millimeter diep. De vloer heeft een afschot van 2 centimeter waardoor de urine snel wegloopt. De vloer is stroef, maar biedt door het rubber ook veel comfort. Vanuit die laatste gedachte is de vloer ook ontwikkeld.

  Foto: Henk Riswick
 • Mestschuiven halen de mest weg. Die komt hier in deze mestafstort terecht. Van Haeren kan in totaal 3.500 kuub mest onder de stal opslaan.

  Mestschuiven halen de mest weg. Die komt hier in deze mestafstort terecht. Van Haeren kan in totaal 3.500 kuub mest onder de stal opslaan.

  Foto: Henk Riswick
 • Dit is de tweede dichte vloer. Die is van gietasfalt en ligt in de wachtruimte, de doorsteken en in de separatieruimtes. Dit zijn de plekken waar de koeien elkaar vooral tegenkomen; de zwakke plekken in de stal. Stroefheid en grip zijn juist hier van belang, stelt Van Haeren.

  Dit is de tweede dichte vloer. Die is van gietasfalt en ligt in de wachtruimte, de doorsteken en in de separatieruimtes. Dit zijn de plekken waar de koeien elkaar vooral tegenkomen; de zwakke plekken in de stal. Stroefheid en grip zijn juist hier van belang, stelt Van Haeren.

  Foto: Henk Riswick
 • Hier is dat goed te zien. De doorsteek is van gietasfalt en ligt iets hoger dan de emissiearme rubbervloer op de voorgrond. Let ook de koeborstel, één van de vele in de stal.

  Hier is dat goed te zien. De doorsteek is van gietasfalt en ligt iets hoger dan de emissiearme rubbervloer op de voorgrond. Let ook de koeborstel, één van de vele in de stal.

  Foto: Henk Riswick
 • Dit is een andere plek waar beide vloeren elkaar tegenkomen. Horizontaal loopt een gietasfalt strook, net achter de wachtruimte. Met daarachter de vier rubberen vloeren (verticaal). De mestschuiven kruisen hier ook zoals is te zien.

  Dit is een andere plek waar beide vloeren elkaar tegenkomen. Horizontaal loopt een gietasfalt strook, net achter de wachtruimte. Met daarachter de vier rubberen vloeren (verticaal). De mestschuiven kruisen hier ook zoals is te zien.

  Foto: Henk Riswick
 • Van Haeren melkt zijn koeien in een buitenmelker. Dit is de wachtruimte met capaciteit voor 200 koeien. De wachtruimte is 15 meter lang en heeft een hellingsgraad van 6,5 procent. De vloer is van gietasfalt. De koeien hebben voldoende grip.

  Van Haeren melkt zijn koeien in een buitenmelker. Dit is de wachtruimte met capaciteit voor 200 koeien. De wachtruimte is 15 meter lang en heeft een hellingsgraad van 6,5 procent. De vloer is van gietasfalt. De koeien hebben voldoende grip.

  Foto: Henk Riswick
 • Met dit automatische opdrijfhek worden de koeien naar de melkstal gedreven.

  Met dit automatische opdrijfhek worden de koeien naar de melkstal gedreven.

  Foto: Henk Riswick
 • De ingang van de buitenmelker. Van Haeren kan hier straks 200 koeien in anderhalf uur melken.

  De ingang van de buitenmelker. Van Haeren kan hier straks 200 koeien in anderhalf uur melken.

  Foto: Henk Riswick
 • In de oude stal werkte van Haeren met twee melkrobots. Maar de route naar de robots bleek lastig; het kostte veel tijd. Bovendien viel het aantal storingen hem tegen. Echt rust had hij nooit. In de nieuwe stal koos hij daarom voor deze 40 stands carrousel. Qua arbeid ook een goede keuze, stelt de veehouder. "Een alternatief als een swingover was goedkoper geweest, maar qua arbeid verdien ik met deze stal jaarlijks €10.000 terug. Dat moet op de langere termijn meer rendement geven."

  In de oude stal werkte van Haeren met twee melkrobots. Maar de route naar de robots bleek lastig; het kostte veel tijd. Bovendien viel het aantal storingen hem tegen. Echt rust had hij nooit. In de nieuwe stal koos hij daarom voor deze 40 stands carrousel. Qua arbeid ook een goede keuze, stelt de veehouder. "Een alternatief als een swingover was goedkoper geweest, maar qua arbeid verdien ik met deze stal jaarlijks €10.000 terug. Dat moet op de langere termijn meer rendement geven."

  Foto: Henk Riswick
 • Ook in de melkstal is voldoende licht. Daarvan getuigt deze lichtstraat.

  Ook in de melkstal is voldoende licht. Daarvan getuigt deze lichtstraat.

  Foto: Henk Riswick
 • Omdat de koeien de melkstal letterlijk 'uitdraaien', legde van Haeren deze rubberen coating op de gietasfalt vloer. Anders zou de overgang te groot zijn.

  Omdat de koeien de melkstal letterlijk 'uitdraaien', legde van Haeren deze rubberen coating op de gietasfalt vloer. Anders zou de overgang te groot zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • Als de koeien de buitenmelker uitlopen, komen ze in deze driewegselectiepoort terecht. Die stuurt ze terug de stal in (links), naar een strohok van 100 vierkante meter (rechtsonder) of naar een separatieruimte met negen boxen (linksonder).

  Als de koeien de buitenmelker uitlopen, komen ze in deze driewegselectiepoort terecht. Die stuurt ze terug de stal in (links), naar een strohok van 100 vierkante meter (rechtsonder) of naar een separatieruimte met negen boxen (linksonder).

  Foto: Henk Riswick
 • Om ruimte te besparen, is de melktank buiten geplaatst.

  Om ruimte te besparen, is de melktank buiten geplaatst.

  Foto: Henk Riswick
 • In de nok van de stal - precies boven de wachtruimte - hangt een grote ventilator. Die is ook voorzien van een vernevelingsinstallatie.

  In de nok van de stal - precies boven de wachtruimte - hangt een grote ventilator. Die is ook voorzien van een vernevelingsinstallatie.

  Foto: Henk Riswick
 • Achter de Cowhouse- ligboxen wordt nog een sproei-installatie aangelegd. Die sproeiers moeten voorkomen dat de vloer te glad wordt.

  Achter de Cowhouse- ligboxen wordt nog een sproei-installatie aangelegd. Die sproeiers moeten voorkomen dat de vloer te glad wordt.

  Foto: Henk Riswick
 • Van Haeren investeerde ook in een voerstoep. Zo kunnen de koeien rustig vreten als de mestschuif zijn ronde maakt.

  Van Haeren investeerde ook in een voerstoep. Zo kunnen de koeien rustig vreten als de mestschuif zijn ronde maakt.

  Foto: Henk Riswick
 • De voergang is gecoat.

  De voergang is gecoat.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • boerke brabant

  mooie stal. Vraagje over die koeborstels in de doorsteek, stropt dat het koeverkeer niet te erg ?

 • Van westen

  Mooie stal veel plezier ermee gewenst.
  even een vraagje hoe breed is julie opdrijfhek.

 • pieter p

  @boerke brabant, vooral omdat daar de mest handmatig weggeschoven moet worden, en draaien met de 'kont' boven de waterbad
  Maar het is wel een mooie stal

 • tinus888

  Mooie stal,waarom is er niet overal voor rubber gekozen?

 • bb40

  Mooie stal: had hem zelf net zo gebouwd!

 • varitron270

  rubber is niet zo koevriendeijk als men denkt klauwen slijten niet genoeg scheelt een keer per klauw bekappen en koeien lopen beter
  heb zelf alle rubber matten verwijderd gaat nu veel beter

 • bertus de beer

  Is in die 4500 euro alle kosten inclusief boxen matten melkstal melktank schrappers etcetera? Kost hier in Canada minstens dubbel if not triple!!

 • Zuperboer

  @bertus de beer: komt door de melkprijs bij jullie die is ook minstens dubbel if not triple! Bekend economisch gegeven kostprijs (in deze van stalbouw) volgt de opbrengstprijs. De aannemerij past zich welwillend aan aan dit gegeven. Ik denk dat je aan de andere kant van de border(USA) goedkoper kan bouwen dan bij jullie? Of is het toch anders?

 • bertus de beer

  @zuperboer: Prijs is hier rond de 52 euro cent. Quota 4 euro de liter. Land hartstikke duur. Lonen vreselijk hoog Ja je schiet er niet veel mee op met die hogere melkprijs. De duurdere bouwkosten hier zitten vooral in de melkstal en andere equipment kosten.

  in amerika is zeker alles stukken goedkoper maar daar woon ikliever niet:).

 • melkkoeienboer

  Mooie stal, wanneer is er open dag?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.