Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Welzijn en werkplezier in 'open' koeienstal

Vof De Vries bouwde in 2013 een vrijloopstal voor 150 melkkoeien. De koeien liggen nu een klein jaar op stro. Boerderij ging opnieuw kijken.

Foto

 • Arja (51) en Marinus (57) de Vries hebben in Stolwijk (Z.-H.) in vof met zoon Floren (27) een veebedrijf met 123 melkkoeien, 61 stuks jongvee en 58 hectare land. Daarvan heeft de vof 32 hectare in eigendom. De vof liet twee jaar geleden een vrijloopstal met capaciteit voor 150 melkkoeien bouwen.

  Arja (51) en Marinus (57) de Vries hebben in Stolwijk (Z.-H.) in vof met zoon Floren (27) een veebedrijf met 123 melkkoeien, 61 stuks jongvee en 58 hectare land. Daarvan heeft de vof 32 hectare in eigendom. De vof liet twee jaar geleden een vrijloopstal met capaciteit voor 150 melkkoeien bouwen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een fraai overzicht van de vrijloopstal. Het open karakter is goed zichtbaar. De sloot op de voorgrond is kenmerkend voor het gebied rond Stolwijk: veel water en veel veldkavels. Het is mooier, maar ook minder makkelijk boeren dan in kaarsrechte polders. Maar liefst 20 procent van het landschap bestaat uit water.

  Een fraai overzicht van de vrijloopstal. Het open karakter is goed zichtbaar. De sloot op de voorgrond is kenmerkend voor het gebied rond Stolwijk: veel water en veel veldkavels. Het is mooier, maar ook minder makkelijk boeren dan in kaarsrechte polders. Maar liefst 20 procent van het landschap bestaat uit water.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het dak bestaat uit negen puntdakjes met zeil. Ook hier was het uitgangspunt: veel lucht en licht. Het systeem bevalt De Vries erg goed. Ook met extremer weer zijn er geen problemen. Slechts één keer was dat anders: tijdens een winternacht met oostenwind kwam sneeuw binnen. Dat gaf kortstondig overlast. Maar de sneeuw was vlot verdwenen.

  Het dak bestaat uit negen puntdakjes met zeil. Ook hier was het uitgangspunt: veel lucht en licht. Het systeem bevalt De Vries erg goed. Ook met extremer weer zijn er geen problemen. Slechts één keer was dat anders: tijdens een winternacht met oostenwind kwam sneeuw binnen. Dat gaf kortstondig overlast. Maar de sneeuw was vlot verdwenen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een overzicht in het vrijloopgedeelte. Ook hier is het open stalkarakter niet te missen. De Vries groeide in de afgelopen twee jaar met zijn veestapel van 100 tot 123 dieren. De koeien hebben nu gemiddeld 17 m² ruimte per dier. Bij volledige stalbezetting zou dit 11,3 m² worden. Maar uitbreiding is nu niet aan de orde. Het accent ligt op optimalisering.

  Een overzicht in het vrijloopgedeelte. Ook hier is het open stalkarakter niet te missen. De Vries groeide in de afgelopen twee jaar met zijn veestapel van 100 tot 123 dieren. De koeien hebben nu gemiddeld 17 m² ruimte per dier. Bij volledige stalbezetting zou dit 11,3 m² worden. Maar uitbreiding is nu niet aan de orde. Het accent ligt op optimalisering.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De koeien liggen nu een klein jaar op stro (verplicht door melkverwerker Nemelco), maar in het begin was dit gft-compost. Dit compost beviel de Vries wel, al kostte de finetuning tijd. De koeien bleven over het algemeen goed schoon. Al waren de uiers wel wat viezer tijdens het melken. Qua diergezondheid is de veehouder er sinds 2013 zeker op vooruit gegaan. Dikke hakken en stinkpoot zijn verleden tijd; een voetenbad is niet meer nodig. En er zijn ook minder uierontstekingen.

  De koeien liggen nu een klein jaar op stro (verplicht door melkverwerker Nemelco), maar in het begin was dit gft-compost. Dit compost beviel de Vries wel, al kostte de finetuning tijd. De koeien bleven over het algemeen goed schoon. Al waren de uiers wel wat viezer tijdens het melken. Qua diergezondheid is de veehouder er sinds 2013 zeker op vooruit gegaan. Dikke hakken en stinkpoot zijn verleden tijd; een voetenbad is niet meer nodig. En er zijn ook minder uierontstekingen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De Vries wilde in eerste instantie riet en geen stro. Dat was goedkoper en hij kon het direct uit de omgeving halen. Maar hij kon het niet in grote hoeveelheden krijgen en het was vaak niet beschikbaar als hij het juist nodig had. Maar over het stro heeft hij zeker geen klachten. De koeien zakken er minder in weg dan bij compost en ze blijven schoner. Daarbij wordt er nu geen extra fosfaat aangevoerd en is de bodem makkelijker te bewerken.

  De Vries wilde in eerste instantie riet en geen stro. Dat was goedkoper en hij kon het direct uit de omgeving halen. Maar hij kon het niet in grote hoeveelheden krijgen en het was vaak niet beschikbaar als hij het juist nodig had. Maar over het stro heeft hij zeker geen klachten. De koeien zakken er minder in weg dan bij compost en ze blijven schoner. Daarbij wordt er nu geen extra fosfaat aangevoerd en is de bodem makkelijker te bewerken.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het dak bestaat uit negen kappen met zeven diffuse en twee melkwitte zeilen. Dat kleurverschil is hier goed te zien. "In de zomer heb je van de warmte weinig last", zegt De Vries. Er is altijd wel wind. En in de winter is het in de stal ook goed vol te houden. Alleen met langdurige oostenwind kan het koud zijn."

  Het dak bestaat uit negen kappen met zeven diffuse en twee melkwitte zeilen. Dat kleurverschil is hier goed te zien. "In de zomer heb je van de warmte weinig last", zegt De Vries. Er is altijd wel wind. En in de winter is het in de stal ook goed vol te houden. Alleen met langdurige oostenwind kan het koud zijn."

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De ventilatiegordijnen kunnen ruim 4 meter open. Het open karakter van deze stal bevalt De Vries enorm goed. De sloot loopt er pal langs. Het water is in deze streek nooit ver weg.

  De ventilatiegordijnen kunnen ruim 4 meter open. Het open karakter van deze stal bevalt De Vries enorm goed. De sloot loopt er pal langs. Het water is in deze streek nooit ver weg.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De voorkant van de vrijloopstal is ook open. Hier staan ook de jongste dieren in eenlingboxen.

  De voorkant van de vrijloopstal is ook open. Hier staan ook de jongste dieren in eenlingboxen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Tussen het voerhek en het vrijloopgedeelte lopen de koeien op een dichte, emissiearme vloer. Die heeft een berekende ammoniakuitstoot van 7,7 kilo per dier (beweiden). Als de dieren vreten, staan ze op een 5 centimeter hoge voerstoep. Een gouden greep, stelt De Vries.

  Tussen het voerhek en het vrijloopgedeelte lopen de koeien op een dichte, emissiearme vloer. Die heeft een berekende ammoniakuitstoot van 7,7 kilo per dier (beweiden). Als de dieren vreten, staan ze op een 5 centimeter hoge voerstoep. Een gouden greep, stelt De Vries.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De Vries deed wel een aanpassing. Hij monteerde in augustus à €2.000 een druppelslangsysteem boven de dichte, emissiearme vloer. De vloer bleef namelijk te droog. In de praktijk smeerde de mest uit en werd de vloer te glad voor de koeien. Met de druppelslang is dat niet langer het geval.

  De Vries deed wel een aanpassing. Hij monteerde in augustus à €2.000 een druppelslangsysteem boven de dichte, emissiearme vloer. De vloer bleef namelijk te droog. In de praktijk smeerde de mest uit en werd de vloer te glad voor de koeien. Met de druppelslang is dat niet langer het geval.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Opvallend: de mestschuiven in de stal worden niet voortgetrokken door een ketting, maar door een speciaal soort touw. Het is diervriendelijker, stelt De Vries. "Bovendien werkt het perfect, het is nog nooit kapotgegaan."

  Opvallend: de mestschuiven in de stal worden niet voortgetrokken door een ketting, maar door een speciaal soort touw. Het is diervriendelijker, stelt De Vries. "Bovendien werkt het perfect, het is nog nooit kapotgegaan."

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De koeien worden aan de linkerkant van de voergang gemolken. Bij deze stal betekende dit dat een ophaalbrug noodzakelijk was.

  De koeien worden aan de linkerkant van de voergang gemolken. Bij deze stal betekende dit dat een ophaalbrug noodzakelijk was.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Ook hier bracht De Vries een aanpassing aan: hij liet de roosters onder de brug extra opruwen. Het werd namelijk te glad door het intensieve koeverkeer.

  Ook hier bracht De Vries een aanpassing aan: hij liet de roosters onder de brug extra opruwen. Het werd namelijk te glad door het intensieve koeverkeer.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De Vries melkt in deze 2x12 zij-aan-zijmelkstal. Intensief qua arbeid, stelt hij. Maar het melken gaat snel. Met 120 melkkoeien doet de veehouder er ongeveer een uur en een kwartier over. Let ook weer op de lichtinval. Bovendien kunnen de deuren van de melkstal (van waar de foto is genomen) volledig open.

  De Vries melkt in deze 2x12 zij-aan-zijmelkstal. Intensief qua arbeid, stelt hij. Maar het melken gaat snel. Met 120 melkkoeien doet de veehouder er ongeveer een uur en een kwartier over. Let ook weer op de lichtinval. Bovendien kunnen de deuren van de melkstal (van waar de foto is genomen) volledig open.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • In de terugloopgang - die uitkomt bij een selectiepoort - koos De Vries voor een Groene Vlag-vloer. De reden is dat de koeien hier relatief veel draaien. De veehouder paste het hekwerk rechts ook iets aan, zodat de toestroom naar de selectieruimte/klauwbekapbox beter gaat.

  In de terugloopgang - die uitkomt bij een selectiepoort - koos De Vries voor een Groene Vlag-vloer. De reden is dat de koeien hier relatief veel draaien. De veehouder paste het hekwerk rechts ook iets aan, zodat de toestroom naar de selectieruimte/klauwbekapbox beter gaat.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een voorbeeld van arbeidsgemak: de Juno-voeraanschuifrobot.

  Een voorbeeld van arbeidsgemak: de Juno-voeraanschuifrobot.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De Vries past weidegang toe. Hier wachten de koeien tot ze naar buiten mogen.

  De Vries past weidegang toe. Hier wachten de koeien tot ze naar buiten mogen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De ventilatiegordijnen aan de zijkanten van de stal zijn afgeschermd met stroomdraad. Later deed de Vries dat ook voor het zeil van de oproldeuren. In de praktijk probeerden de koeien er namelijk toch bij te komen.

  De ventilatiegordijnen aan de zijkanten van de stal zijn afgeschermd met stroomdraad. Later deed de Vries dat ook voor het zeil van de oproldeuren. In de praktijk probeerden de koeien er namelijk toch bij te komen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een overzicht in de jongveestal.

  Een overzicht in de jongveestal.

  Foto: Herbert Wiggerman

Laatste reacties

 • Vhouder

  hoe wordt het stro verdeelt ziet er prachtig uit

 • landboer

  Kost heel wat stro denk ik.

 • mtseshuis

  fantastisch mooi systeem, wel kostbaar. Moet de strobodem ook bewerkt worden, of is een nieuwe laag voldoende?
  Ben benieuwd hoe hij dat doet met de mest toediening in het seizoen, of wordt alles opgeslagen tot volgend voorjaar?

Of registreer je om te kunnen reageren.