Redactieblog

35 reacties

Het wij-gevoel van maatschap Van Weperen

Hanna waardeert de openheid waarmee maatschap Van Weperen afscheid neemt van FrieslandCampina.

In het blad Veeteelt motiveren vader Klaas en zoon Jan van Weperen uit Oosterwolde uitvoerig waarom ze op 1 maart 2019 aan A-ware gaan leveren.

“Het is nogal wat dat zo’n bedrijf afscheid neemt van de coöperatie. De familie Van Weperen kende van oudsher bestuurders, die de coöperatie dienden. Dat is voorbij. Omdat het ‘wij-gevoel’ er niet meer is”, zeg Hanna hoofdschuddend.

A-ware in de lift door lage melkprijs FrieslandCampina

Teleurstellend. Dit doet FrieslandCampina geen goed. Dat de keus richting A-ware is gegaan verbaast me. Die heeft nog niet zoveel gepresteerd en zit op het ogenblik vooral in de lift omdat FrieslandCampina een tegenvallende melkprijs heeft.

“Ik zit nog met hun wij-gevoel”, zegt Hanna. “Het zit hen dwars dat het weidende melkveebedrijf wordt verheerlijkt, terwijl de rest, zij dus, mag meehobbelen. Ze vinden de afstand tot ‘Amersfoort’ te groot en hebben een hekel aan de gelikte boodschappen op de ledenvergaderingen. Ze voelen zich er niet thuis. Dat goede gevoel hebben ze wel bij A-ware.”

Hadden ze dat wij-gevoel ook toen ze als groot bedrijf een forse kwantumtoeslag kregen?

Tja, ik zet vraagtekens bij hun ‘wij-gevoel’. Hadden ze dat ook toen ze als groot bedrijf in het verleden een forse kwantumtoeslag kregen? De kleinere boeren waren daar boos over. Ik heb toen de Van Weperens nooit gehoord over het ’wij-gevoel’. Maar ik kan het gemist hebben.

Hoogste toeslag voor de weidende boer

Het kan natuurlijk ook zijn dat ze het ‘wij-gevoel’ missen omdat nu een andere groep boeren bij FrieslandCampina een hogere melkprijs krijgt. De omgekeerde wereld in hun ogen. Niet de grootste krijgt de hoogste toeslag, maar de weidende boer, die voldoet aan de maatschappelijke wensen. Het zou dan meer een gevoel van ‘ikke, ikke en de rest kan……’ zijn.

Hoe dan ook, het mooie, grote melkveebedrijf van Van Weperen vertrekt bij FrieslandCampina. Duidelijk is dat ze zich er niet thuis voelen. Dat moet FrieslandCampina zich aantrekken.

Want het kan echt niet om de melkprijs gaan. Die is bij onze coöperatie altijd nog hoger dan bij A-ware. Vooral als je de bijdrage uit het resultaat meerekent.

Lees ook: Garantieprijs FrieslandCampina 75 cent omlaag

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Iedereen maakt zijn eigen keuzes. De meesten/allen die weggaan nu bij Campina hebben het geld keihard nodig om fosfaat rechten te kopen. De honderden duizenden euro's die in Campina zitten zetten zij liever om in rechten om te stal vol te houden. Naar buiten toe worden de opgebouwde frustraties als reden opgegeven. Campina verwijderd je naam uit de computer en de melktruck rijdt je bedrijf voorbij en mist jouw en je melk geen seconde.

 • egbert

  De bijdrage uit resultaat hoef je de eerste paar jaar niets meer van verwachten.
  Is ook al langer zo dat als de prijzen op de zuivelmarkt van heel hoog naar laag gaan fcdf een goede winst had door lange contracten andersom was het minder.

 • themmen

  Goed verhaal vergaderboer jarenlang verwend met kwantum toeslag en goede melkprijs veranderd het beleid van fabriek en samenleving gaan ze direkt lopen

 • Firma Vellenga

  Het Wij gevoel is misschien alleen onder de Friesen uit te leggen... Wij herkennen het verhaal van, van Weperen helemaal. Voor ons staat het wij gevoel hoger dan alles wat jullie er bij halen. Met het wij gevoel sta je weer met zijn alles ergens voor, heb je er weer zin in en vat je een eventuele tegenvaller sportief op om met elkaar te gaan kijken hoe dit in de toekomst te voorkomen. Ik hoop ook van harte dat er niet te veel "holanders" met andere standpunten die kant uit gaan... Dan gaan we dezelfde kant uit als Friesland Campina

 • farmerbn

  Nog steeds denk ik dat Nederlandse zuivelfabrieken over 10 jaar een tekort aan boerenmelk hebben. Het is dus erg dom van FC om (grote) boeren die over 10 jaar nog steeds veel melk produceren weg te laten gaan. Als ze bij FC niet opletten hebben ze over die 10 jaar, alleen nog kleine boeren die op termijn er mee ophouden. En het lijkt net of ze dat echt willen en er op aansturen.

 • xw

  farmer bn, je blijkt slecht op de hoogte van alle ins en outs aangaande vertrekkers bij rfc. Het is allemaal wat anders dan het lijkt.
  Verder heb ik geen zin om onnodig energie te verspillen om er verder op in te gaan.

 • Bennie Stevelink

  Kijk Vellenga, nu kom je met een motivatie op de proppen waar ik al langer een vermoeden van had, maar niet kon geloven dat het er was, en dus maar niet uitsprak: Fries chauvinisme!
  Voor jou betekent “wij gevoel” blijkbaar dat je met Friezen onder elkaar bent. Je wilt er niet te veel Hollanders bij hebben? Dat kan ik als Twentenaar begrijpen, wij zijn het wangedrag van de Hollanders tijdens de Tachtigjarige Oorlog ook nog niet vergeten. Daarna 150 jaar onderdrukking, tot de Franse tijd, toen Katholieken voor het eerst na de Tachtigjarige Oorlog gelijke rechten kregen. Dat was reden dat veel Twentenaren voor de Fransen waren. Sommigen hebben bij de Slag bij Waterloo zelfs meegevochten aan de kant van de Fransen.
  Jouw aversie tegen Hollanders kan ik als Twentenaar dan ook volledig volgen.

  Jullie dachten in Friesland dat jullie de enigsten waren met een andere taal dan het Franksich-Germaanse Nederlands? Sinds kort is het Nedersaksisch, de taal die in Oost Nederland gesproken wordt, officieel, op Europees niveau erkent als een taal. Jullie zijn dus niet meer de enigsten.
  Jij denkt dat jullie in Friesland als enigste Piet zwart weten te houden door snelwegen te blokkeren? Ik kan jou vertellen dat in Twente Piet ook nog geheel zwart is en dat we daarnaast ook nog een zwarte dierenarts hebben. Wat dat betreft staan wij 1-0 voor op Friesland.

 • ricooo12

  u herrinnert zich nog de foto van rfc route 2020 die berg met sneeuw, ijs en gletsjers we glijden momenteel er vanaf zowel de zuivelonderneming als de cooperatie. de nieuwe geldverslindende topzuivel is straks het huismerk van jumbo of a h . leden melkveehouders krijgen nog meer focus planet eisen. leden die vertrekken nemen ook eigenvermogen mee uit cooperatie onderneming. voor de blijvende leden een verlies. 2018 en 2019 worden jaren van verliezen en verliezers bij rfc. Maar der is een heel volk wat geniet dat is de consument die goedkoop voor weinig euro s van de zuivelprodukten drinkt en eet . en wij melkveehouders hebben het nakijken.

 • farmerbn

  @xw, ik weet heel goed wat er speelt en waarom leden vertrekken bij FC. Je zou denken dat ze bij FC zuiniger op hun leden zouden zijn. Naast dat leden de kas leegtrekken bij vertrek, heb je over 10 jaar hun melk ook niet meer.

 • Blije Boer

  Niet zo somber @Farmerbn! FCDF is een machtig mooi bedrijf. Het enige is dat ze zorgvuldiger met hun investeringscenten om moeten gaan. En kansen zoeken in de plaats afkijken bij de kleine collega's. Creativiteit en ondernemerschap.
  A-ware profiteert op het moment er van. Nu redelijk betalen en dan met staffel de prijs laten zakken. Bij FCDF had van Weperen nog iets in te brengen. Bij A-ware niet. Over 10 jaar willen ze graag terug.

 • AA1

  geen weide premie geen kwantumtoeslag dan is ineens het wijgevoel weg ……….dat is raar...……………………………………..

 • gerben5

  Het wij gevoel gaat straks wel groeien als jullie Friezen Anker de quote 500 in helpen. Ik zet een kratje op een paar plekken boven vreugdenhil

 • jfvanbruchem1

  HET JAAR 2018 SLAG BIJ WATERLOO

 • Firma Vellenga

  Bennie, ik wist dat je hiermee zou komen je bent zo voorspelbaar.Als je nu eens zou lezen wat iemand schrijft kun je misschien eens anders reageren.Ook in een andere discussie heb ik je uitgelokt waar je openlijk in trapte. Je hebt veel kennis dat ontken ik niet maar hou het allemaal wel wat leuk. Soms ga je mij wat te ver op de man/vrouw af. Misschien kun je dat beter richting politiek doen. Daar hebben we meer aan dan elkaar hier zitten af te katten.

 • Bennie Stevelink

  Vellenga, wat heb je geschreven waar ik overheen gelezen zou hebben?

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn13:45, het laatste deel van jouw laatste zin luidt: “heb je over 10 jaar hun melk ook niet meer”.
  Hieruit blijkt dat jij NIET begrijpt hoe het zit. En dat terwijl het hier al meerdere jaren, tot vervelens toe is uitgelegd. @xw wil het jou niet meer uitleggen en gelijk heeft hij.
  Laat ik jou toch nog één keer op weg helpen: ooit van DMF gehoord?

 • Alco

  Laat ik jou nog één keer op weg helpen Bennie.
  Als boeren weg gingen om DMF zou er niets aan de hand zijn.
  Dat boeren niet daarom weg gaan geeft een tendens aan, waar je niet trots op kan zijn.
  Je kunt daarom wel zeggen dat het vertrek van veel boeren, door de DMF niet direct gevolgen zal hebben.
  Maar spreken over de vlag uitsteken is een verkeerde keuze.

 • farmerbn

  Zeker bennie heb ik van DMF gehoord. Maar laat ik het anders stellen. Hoeveel melkveehouders zijn er volgens jou nog over in 2030? Kunnen die samen met elkaar dezelfde hoeveelheid melk bij elkaar melken als dat er nu gemolken wordt? Wat zal dan de gemiddelde bedrijfsproductie zijn en hoeveel land hebben ze dan gemiddeld? Hoe komen die blijvers aan het geld om dat te verwezelijken? Daarnaast , hoeveel blijvers willen die honderden koeien dagelijks melken? Niet iedereen wil er 300 of meer hebben. Nee, in 2030 heeft FC spijt dat ze leden weggejaagd hebben.

 • Firma Vellenga

  Bennie, de vraag was wat is het wij gevoel. Ik heb het proberen te omschrijven wat het voor ons is. Ik heb het idee dat er bij RFC veel leden waren/zijn met andere standpunten dan die wij voor ogen hebben maar waar wel naar geluisterd is bij RFC. Hadden ze 5 jaar eerder gekomen met hun zogenaamde Top zuivel lijn dan voelde wij ons er beter thuis. Maar alles moest maar groter, meer, air. De toon van RFC was niet meer de onze. Bij de andere zuivelverwerker heb ik tot nu toe nog het idee dat we weer gewaardeerd worden. Het wij gevoel. En ja, daar zijn bepaalde mensen beter in dan anderen. En ja, ik ben een demonstrant van het eerste uur in Dokkum voor de zwarte piet. Dit is hetzelfde wij gevoel. Dit heeft niets met discriminatie te maken maar met keuzes maken

 • kleine boer

  Firma vellenga je spreekt denk ik namens vele hier heb het al vaker gezegd als we groter waren was ik ook vertrokken maar heb het lef niet daardoor. Als het gevoel er niet goed bij is gaat het niet meer om het geld om te vertrekken...

 • Henk.visscher

  elkaar niet de zwarte piet toeschuiven collega,s

 • xw

  nou farmer bn 13.45, ik denk toch dat je niet volledig bent geinformeerd hoor.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, Cono kan met 300 miljoen een top melkprijs realiseren, Vreugdenhil heeft aan 1,2 miljard genoeg en A-ware laat bewust 25% van de benodigde melk open staan.
  Voor RFC zou het een ramp zijn als ze van de 10 miljard liter een deel kwijt raken? En dat deel wat ze tot nu toe kwijt raken gaat ook nog geheel ten koste van de verplichting binnen DMF.
  Het maakt niet uit hoeveel melk ze verwerken, het gaat erom dat ze de melk díe ze verwerken zo hoog mogelijk verwaarden.

 • Firma Vellenga

  Laten we nu alsjeblieft met zijn allen de kont er voor gooien. Wie je ook bent. Intensief, bioboer, grupstal, zwart of wit ik ben wel zat van al die discussies met elkaar beschuldigen als collega of als melkverwerker. We willen allemaal ons leven uit zitten op een fijne manier. Laten we toch eens in oplossingen gaan denken. We hebben een mooi product maar Nederland veranderd in denkwijze. Daar kunnen we tegen in gaan maar wat heb je er aan. Speel er op in en pas je aan. Als je je er niet in kunt vinden dan moet je ook een andere keuze maken. Je kunt het niet aandurven, misschien gaat alles verkeerd dan verkoop je maar de hele boel maar dan kun je wel trots zijn op jezelf. Ik lees nu heel veel boeren die het bijltje er maar bij neer leggen en alleen nog maar kunnen klagen, er van alles bij halen tot de zwarte pieten discussie toe. En ja daar ben ik ook schuldig aan maar ik sta er wel met mijn ideen en ik ben er trots op. Laten we trots zijn op elkaar en ons product en op Bennie....

 • Alco

  De RFC moet je niet zien als één fabriek.
  Het zijn in principe allemaal aparte fabrieken die overal staan en ook hun eigen bedrijfsvoering hebben.

 • Bennie Stevelink

  Vellenga, het valt mij op dat de reden die jij aanvoert voor het niet meer ervaren van een “wij-gevoel” bij RFC precies tegenovergesteld is aan die van Van Weperen.
  Jij miste onvoldoende erkenning en mogelijkheid voor onderscheidende zuivel zoals de toplijnzuivel. Daardoor voelde je je blijkbaar niet gewaardeerd en er buiten staan.
  Nu is weidegang het belangrijkste kenmerk van de toplijnzuivel.
  Diezelfde weidegang is nou juist voor Van Weperen reden dat hij geen “wij-gevoel” meer ervaart bij RFC. De weidetoeslag is voor Van Weperen reden dat hij zich niet meer gewaardeerd voelt en het gevoel heeft dat hij er buiten staat. Van Weperen heeft blijkbaar kwantumtoeslag nodig om een “wij-gevoel” te ervaren.

  Voor mij is het ondertussen klip en klaar dat wanneer wij succesvol willen zijn op de beter renderende markten wij moeten differentiëren. Meerdere melkstromen met verschillende kenmerken om in te spelen op specifieke groepen consumenten. Om logistieke reden kan niet iedereen overal meedoen aan een bepaalde melkstroom. In sommige regio’s wel in een andere niet. Dat moeten we accepteren en aan elkaar kunnen gunnen anders is het niet uitvoerbaar en verliezen wij de markt. Als leden alleen een “wij-gevoel” hebben als aan zijn specifieke situatie tegemoet wordt gekomen houden wij geen coöperatie over.

 • kleine boer

  Firma vellenga tuurlijk zijn we trots op ons product en trots dat er een opvolgster is waarschijnlijk. Ik woon tegen een woonwijk dus kort bij de consument en weet dus dat de waardering er echt nog wel is zijn maar een paar rad draaiers die het verzieken zoals bij de zwarte piet discussies en zo gaat het met de stoppers die ik ken ook klagen zeuren en niet snappen dat er nog zijn die met plezier melken enz enz ik wel nog steeds fluitend in de put. Heb het hier al zo vaak geschreven ieder boert zoals ie boert. Alleen sommige willen er perse bovenuit steken en daarvan mag je geen eigen mening hebben ... dat is op alle gebied tot de kleur vd koeien aan toe....

 • farmerbn

  Ik zeg niet dat een kleine zuivelfabriek geen mooie melkprijs kan realiseren , maar dat FC in de toekomst lege melkfabrieken krijgt en dat dat erg veel geld gaat kosten. En dat ze straks spijt krijgen dat ze grote leden weggepest hebben. Maar misschien ben ik de enige die denkt dat er in 2030 te weinig melk is. Dat er 7.000 melkveehouders overblijven die gemiddeld 2 miljoen kg willen en kunnen leveren.

 • 306lsa

  Misschien kun zou je het ook kunnen vergelijken met een voetbalclub een voelt zich bij club. ....
  De andere bij.....
  Je kunt speculeren waarom de andere bij club. ...
  zich thuis voelt maar je kunt nooit in iemand zijn Hoofd kijken En het gevoel wat je ergens bij hebt is volgens mij bij iedereen belangrijk en speculeren dat het dan .......reden is
  Ik heb ook de keuze gemaakt om naar A-ware te gaan waarom??? Omdat ik misschien ook graag als Groninger bij een best positieve en gezellige en ....
  Conclusie heeel veel gevoel factor
  Is het wetenschappelijk de beste??? Fabriek? ?
  Dat zal net als met een voetbalclub moeilijk zijn te voorspellen?
  zou leuk zijn als er een soort respect komt voor iemand zijn mening in plaats van speculaties over de misschien dingen

 • haj146

  Ik denk ook dat rfc er vroeg of laat achter komt dat ze teveel leden weggejaagd hebben. Precies wat Firmavellenga zegt kan ik onderstrepen als ex twentenaar. Het wij gevoel is weg, eigenlijk al sinds de fusie. Noord en zuid moet niet fuseren! Frieslandfoods was een sterk bedrijf met goeie bestuurders, die hadden Campina niet nodig. Maar das allemaal geweest. Voor nu moeten ze dit zich allemaal flink aantrekken en melk verwerken! Wij zijn ook niet vertrokken met het oog op de DOC boeren jaren terug. Ook zij hebben het helaas niet beter gekregen. Laten we hopen dat A ware boeren dit niet hoeven te concluderen over 5 jaar. Maar dat een top onderneming als de Van weperens de boot hebben verlaten heeft ons geen goed gedaan. Met name Jan Sr heeft altijd wel visie! En dat heeft hun gewoon geen windeieren geled volgens mij. Ik snap goed dat er veel zijn die het gevoel missen bij rfc zo doen wij.. Ik heb m'n woordje gedaan op de laatste vergadering en ga er ook niet weer heen. Wordt toch niks mee gedaan en je ergert je alleen maar. Kan beter een avond gaan biljarten want das wel gezellig.
  Laten we hopen dat over 5 jaar iedereen dik tevreden is over het melken. Zowel rfc A ware doc of wie ook.

 • Sivert&Anita

  Bovenstaande kan ik mij wel in herkennen. Ik ben naar de laatste vergadering ook niet meer geweest, ze houden je toch maar voor de gek. Afgelopen voorjaar beweerde Frans Keurentjes dat op tijd aangekocht fosfaat mee zou tellen voor de melkreferentie en na 2 maanden ging dat al niet meer door. Nu melken we redelijk boven de melkreferentie zonder dat we daarna nog fosfaat hadden gekocht. En dan beweren ze ook nog zonder met de ogen te knipperen dat ze het vertrek van leden betreuren. Ik schat zo in dat op 1 maart de vlag in top gaat in Amersfoort en iedereen taart krijgt om te vieren dat ze van een groot aantal leden verlost zijn. Je kunt helemaal niets met wat ze zeggen, als ze een maand later denken dat bepaalde toezeggingen anders moeten gaat er gewoon een streep doorheen. Tot dit jaar was Friesland Campina altijd mijn fabriek en bezocht ik trouw de vergaderingen, maar op deze manier is het wij-gevoel wel weg. We blijven wel leveren aan Friesland Campina, maar voor mij is het nu gewoon mijn afnemer en niet meer mijn fabriek. En wat Van Weperen aangaat, het is natuurlijk wel zo dat Friesland Campina niet-weiders eigenlijk wel als 2e rangs leveranciers bejegend, hier in de buurt zijn er ook meerdere grote bedrijven die niet weiden en opgestapt zijn.

 • xw

  Bennie, bij hun overstap naar Aware hebben ze allemaal "het nieuwe auto gevoel" [bij boeren zal dat "het nieuwe tractor gevoel zijn"].
  Zonder verder uitputtend te zijn, we zullen wel eens zien.
  Tot heden heb in ieder geval van uit RFC steeds vernomen, dat ze niet meer terug hoeven te komen. En op de een of andere manier geeft mij dat weer een goed gevoel [= iets anders dan een gevoel van thuis komen]

 • hansvanbergen

  @Haj46. Om een zuivelonderneming te beoordelen moet je meer doen dan alleen hub reclame blaadje lezen. 1 Hun melkprijs 2 EV 3 toestand onderneming. Google dat ff op van Friesland Foods en dan zie snel dat alle 3 sterk ondergemiddeld was. Daarnaast nog een lesje van Gerbrands. Bewaar nooit een archief. Oftewel kijk vooruit.

 • Attie

  Best begrijpelijk dat zon doorgroei bedrijf als Van Weperen, wat het zonder weidepremie en kwantumtoeslag moet doen bij FC, wat om zich heen gaat kijken. Gelijk afrekenen, en een andere verwerker opzoeken ligt dan voor de hand!

 • melkveeakkerbouwer

  A-ware is een onderneming die grondstoffen nodig heeft. Een ondernemer wil zn grondstoffen zo voordelig mogelijk inkopen om een zo hoog mogelijke winst te behalen. Gelukkig deelt FC de winst met de leveranciers. Als ze bij A-ware voldoende melk hebben gaan ze aan de uitbetaling draaien. Helemaal als ze weten dat er voor de leveranciers geen alternatief is. Ik ben het ook niet eens met het beleid van FC. Maar weet wel dat ze gemiddeld een goede melkprijs kunnen realisteren. Het ONS gevoel ben ik niet zo van. Het is gewoon een afnemer van onze producten.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.