Redactieblog

10 reacties

'Nog meer regels voor de boer'

“We krijgen nog meer regels op de boerderij”, zegt Hanna met een sombere blik. “We vragen er gewoon om. Boeren zijn net zo onbetrouwbaar als de overheid. Die houdt zich ook niet aan gemaakte afspraken.”

Dit vraagt om een uitleg. Dat de overheid onbetrouwbaar is, daarover zijn we het wel eens. Maar ik denk dat het beeld van de boer altijd nog vertrouwen uitstraalt. Dat vind ik onze kracht.

"Was onze kracht", verbetert Hanna."We maken er gewoon een potje van. We maken een afspraak met de overheid over een fosfaatplafond, maar doen niets als we er samen met een rotgang tegenaan vliegen. Vorig jaar gingen we er al overheen met een veel groter mestoverschot dan verwacht. Nota bene in het jaar waarin de superheffing per april verdween. Dit jaar gaan we nog verder in de fout. Dat garandeer ik je."

"Niet sterk", geef ik toe.

"Dan het convenant over de weidegang. We zouden boven de 80% blijven, maar zitten er al onder. Niet voor niets stapt de milieubeweging uit het overleg. Ik ben het vaak niet met hen eens, maar in dit geval begrijp ik hun wel. Er valt gewoon geen goede afspraak met boeren te maken. Dan kun je ook maar het beste niet meer medeverantwoordelijk zijn", somt Hanna op.

'Boeren zijn machteloos in het maken van afspraken, dat krijgen boeren terug in de vorm van nog meer overheidsregels'

Voordat ze doorgaat geef ik haar gelijk. Dat heeft ze ook. We zijn machteloos in het maken van afspraken. Dat komt op ons eigen bord terug, in de vorm van nog meer overheidsregels voor de boer. Met fosfaat zie ik het al gebeuren. Een extra korting op de fosfaatrechten staat er aan te komen. Nog meer koeien inleveren. Staatssecretaris Van Dam, die nog mag blijven tot volgend jaar, krijgt alle kans om voor de boer onmogelijke beslissingen te nemen. Al was het alleen maar om PvdA-kiezers te paaien voor 2017.

“We moeten nooit meer zeuren over een teveel aan regels”, sluit Hanna af. ”We houden ons niet aan gemaakte afspraken en dan moet de overheid wel regelgeving toepassen. Hoe vervelend en onredelijk voor sommige boeren ook. Vooral degene die part noch deel hebben aan de problemen. We roepen het gewoon over onszelf af."

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  het is niet alleen boertje pesten.
  zelfs nu groei is dat onverantwoord of strategisch.
  vroeger werd alles recht gelobby't
  hoop op daadkracht bij handhaving.
  duidelijkheid is een eerste vereiste voor ondernemersplan
  met het gezicht de andere kant op zijn veel inspanningen teniet gedaan.
  alle Nederlanders zijn potentiële consumenten
  met de mond werd wel beleden maatschappelijk ondernemen
  neemt daarom het aantal dieren toe omdat de overheid mineralenstromen aankaart
  vragen en vragen die heb ik

 • alco1

  Vergaderboer. Wat ga je hier af als een gieter.

 • Zuperboer

  Kletspraat, daar betaal ik geen 465 Euro per jaar voor. Stemmingmakerij zonder enige diepgang.

 • deB.


  Als we ons aan de afspraken houden, worden de regels weer veranderd, zodat het weer moeilijker wordt.

  Wat een kansloos geleuter is dit, en daar wordt iemand voor betaald.
  Ook ik ga overwegen om op te zeggen, want de term vakblad wordt steeds meer aangetast, door oeverloos gezever!!

 • v w

  aan de afspraken houden?? geloof niet dat wij deze afspraken hebben gemaakt laat staan of ze überhaupt gevraagd hebben wat wij er van vinden. De regels zijn gewoon door onze strot gedouwd en lto knikt altijd maar mee in, en zeggen dan na afloop dat dit het beste resultaat is wat ze er uit hebben gehaald.

 • v w

  Uiteindelijk brengen al deze regeltjes allemaal mooi weer advies werk en dergelijk op voor onze belangenbehartigers!

 • agro1

  er zullen binnen zeeeer afzienbare tijd zoveel PRODUCENTEN minder zijn agv economische-, danwel demografische oorzaken, dat de belangenbehartigers ook in groten getale overtallig (geen taalfout, combi van overbodig en boventallig) zullen worden, zonder merkbare negatieve gevolgen voor de PRODUCTIE niks bijzonders, gewoon de welvaartsontwikkeling. en dat is mooi, mooi, mooi man.

 • Jan-Zonderland

  Ben het helemaal eens met een aantal reageerders hier: TENENKROMMEND verhaal. Pure stemmingmakerij ban die fictieve Hanna, dus door vergaderboer. Hij vindt dat boeren zichzelf maar allerlei regels en beperkingen op moeten leggen die allemaal verl geld kosten en niks extra opbrengen. Doen ze dat niet dan is de overheid er snel bij om dergelijke zaken op te leggen die vaak op aannames en emotie gebaseerd zijn. Fosfaatplafond ??? Jullie boeren zakken binnenkort door de fosfaatbodem heen. Koeien in de wei ??? Zet er dan eens een fatsoenlijke vergoeding tegenover (5 ct/ltr) en je zult meer koeien in het land zien dan ooit tevoren. Heeft niks met dierenwelzijn te maken maar destemeer met emotie maar wie wil bepalen moet betalen. De hele glyfosaatdiscussie ??? Puur op emotie gebaseerd waarbij de wetenschapcompleet terzijde geschoven wordt. Schande!

 • Wesseling76

  Wat een onzin verhaal. De overheid heeft bepaalt hoeveel vee ik mag houden op me milieuvergunning. De pas kruist daar nog door en dan zou de boer het zelf gedaan hebben. Er word niet te veel bemest. wat over is gaat de grens over. dus geen zware belasting voor milieu. Fosfaatplafon is niet meer van deze tijd. Mestverwerking moet meer dan goed genoeg zijn.

 • koestal

  er is in Den Haag een regeltjes fabriek,het heet ministerie van Economische zaken en Landbouw

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.