Commentaar

6 reacties

'Regie hoort bij de overheid'

A-ware, DOC en Henri Willig zijn afgehaakt bij het melkreductieplan, Deltamilk overweegt dit. FrieslandCampina en LTO zijn echter nog steeds voor het plan en zij vormen een meerderheid binnen ZuivelNL.

De vraag is alleen of deze twee partijen hun wil doordrukken. Want voor doorzetten van macht betaal je eens het gelag.

LTO wil dat de regeling gaat aansluiten op de invoering van fosfaatrechten, dus de grondgebonden veehouders ontziet. Zuivelaars willen een uitzondering voor na 2 juli 2015 gestarte bedrijven, wat de vraag oproept wat het wezenlijke verschil is tussen nieuw starten met 100 koeien, of uitbreiden met 100 koeien. Volgens de afhakende zuivelaars wordt de regeling hierdoor zo complex, dat ze niet meer is uit te leggen, uit te voeren en te controleren. Ook is onduidelijk of er wel een Algemeen Verbindend Verklaring volgt en of de regeling daarmee de derogatie 2017 wel redt.

'Je kunt niet verwachten van belangenbehartigers en zuivelaars dat ze keuzes maken die altijd een aanzienlijk deel van de veehouders tot stoppen dwingen'

De sector is niet in staat iets te regelen in het fosfaatdossier. De verschillen in opvattingen tussen grondgebonden en intensief, Noord en Zuid, klein en groot zijn zo groot, dat deze niet weg te polderen zijn. Je kunt ook niet verwachten van belangenbehartigers en zuivelaars dat ze keuzes maken die altijd een aanzienlijk deel van de veehouders - en daarmee de melkaanvoer - tot stoppen dwingen. Daarmee is de wetgever, het parlement, aan zet. Daar hoort de regie ook: bij de overheid, niet in de achterkamertjes van de zuivel.

Laatste reacties

 • daan1908

  Wat wil je , vrije markt of Poetin - achtige toestanden .

 • Marco22

  Helemaal mee eens. Melkfabrieken hebben maar 1 taak dat is melk verwaarden. Alle andere bemoeienissen op het boeren erf moet stoppen.
  Mestbeleid is een taak van de overheid. De overheid maakt zich er makkelijk mee af. "De sector is nu aan zet" zei Van Dam. Nee v Dam jij bent aan zet. Als je de boel in de soep laat lopen, ruim je het ook maar op.
  Het is redicuul dat Lto en Rfc denken de kar te moeten trekken. Dat zegt te meer hoe groots ze over zichzelf denken. Jaja verantwoordelijkheid nemen, dat boeren daardoor moeten stoppen???

 • agratax(1)

  Wie op dit moment Regie verwacht van de overheid m.a.w. de politiek is erg optimistisch. Na de verkiezingen kunnen we vervelende besluiten verwachten uit Den Haag en dan ook nog maar voor zeer korte tijd want de Gemeente Raadsverkiezingen staan dan weer voor de deur. Ervaring heeft geleerd, dat met 3 verkiezingen in 4 jaar er weinig tijd is om echt door te pakken in Den Haag. Iedere partij werkt constant aan uitbreiding van zijn achterban.

 • alco1

  Als er fosfaatrechten komen is dat het begin van een enorme strijd voor "knel gevallen".
  Reductieplan is hetzelfde verhaal.
  Dus nooit door de zuivel te regelen.

 • frl

  Overheid moet het oplossen, bij het verkrijgen van huidige derogatie stond in bepaling dat bevoegde Nederlandse autoriteiten erop toe moesten zien, dat een PASSEND deel van OVERSCHOTSMEST uit de melkvee sector verwerkt wordt.
  Ja en als het niet meer past dan moet je het aanpassen, dus verwerking VVO s terug schroeven.

 • Zuperboer

  Uit veel reakties blijkt hoe onmachtig we in dit land zijn geworden. Er is geen politieke steun voor landbouw, alleen als we het hebben over duurzaam, CO2 en aanverwante zaken dan is de grachtengordelpoliticus getriggerd. We gaan voor stemmen, maar niet voor de stem van echte mensen. Politici zitter er om aan hun portfolio te werken en om op tijd naar Brussel te promoveren. Op papier is door Brussel de veehouderij besmeurd en kapotgerekend op basis van aannames en willekeur. De hetze tegen de landbouw is nog nooit op feiten gebaseerd geweest. Getuige het zure regen-dossier in de jaren '80. Tot de eerstvolgende grote landoorlog zullen we in Europa blijven spugen op voedselproducenten gewoonweg omdat men niet beter weet. Honger zal de schellen van de ogen doen vallen, ik hoop het niet mee te maken. Europa wees eens trots op de prestaties van het landvolk, waardeer ze en respecteer ze, er zijn nog maar weinigen over die 24/7 hun leven in dienst willen stellen van de voedselproduktie en die bovendien all time topprestaties leveren, maar dat mag niet zo gezegd worden, want gangbare landbouw is not done!#DWDD#RTLLate Night

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.