Redactieblog

6 reacties

Fosfaatregelgeving zorgt voor flinke kater

Het Engelse gezegde 'the better the party, the better the hangover' is nu best wel evident voor melkend Nederland.

Tijdens het quotumtijdperk hebben we de ruimte tot de opbrengstprijs uitgegeven aan extra melk. Zo bleef er niets over, hoefde je ook geen belasting te betalen en was je toch bezig met de nodige bedrijfsontwikkeling. Het bejubelde einde van het quotumtijdperk heeft eigenlijk geen verandering  in het principe gebracht dat de kostprijs de opbrengst volgt.

Beloond en gedupeerd

Afgelopen jaar nam een aantal boeren superheffing voor lief. Dat kon met de hoge melkprijs en ondertussen waren de koeien er maar. Deze groep wordt beloond met fosfaatreferentie; ze hebben gewerkt met inachtneming van de mogelijkheden. Collega-boeren hebben stallen gebouwd, zijn nog niet vol of hebben grond gekocht waar veel latente capaciteit nu extra investeringen vergen voor gezonde exploitatie. En dat geld is er nu even niet, vanwege de lage melkprijs. Natuurlijk, er zijn ook boeren die stabiele bedrijfsvoering hebben gekend en boeren die, voorsorterend voor bedrijfsopvolging, aanvragen hadden lopen die veel langer duurden dan nodig en die zich nu ook zwaar gedupeerd voelen.

Ministerie, zuivel en LTO blijken onbetrouwbaar

Nagenoeg elke situatie is uniek en daarom zijn er bij introductie van fosfaatrechten altijd gedupeerden. En nog maar een keer, produceren in mondiale context verdraagt zich niet met quotering, wel met regionale milieuregels (gek genoeg kunnen Canada en Noorwegen het zich nog steeds veroorloven melkquotering overeind te houden). Wanneer instituten als ons ministerie, zuivel en LTO in koor prediken dat grondgebondenheid de maatstaf zou worden voor melkveehouderij, dan illustreren ze nu onbetrouwbaar te zijn.

Voor velen een stevige kater. Wanneer je  erin blijft hangen, wordt het alleen maar erger.

Fosfaatregels niet het laatste milieudossier

Opnieuw de paden verkennen en inspelen op het nieuwe beleid loont beter dan blijven hangen in het zoeken naar je gelijk. Niets doen is geen optie voor een ondernemer; zij die daar langere' tijd voor opteerden, zijn geen boer meer. Ga er maar vanuit dat de fosfaatregelgeving niet het laatste milieudossier is; er volgen er nog velen.

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Hoezo is het gek dat Canada en Noorwegen de quotering nog steeds overeind kunnen houden? Dat kan de EU ook. Dat heet keuzes maken. Verder mag van mij het gejank over de lagere melkprijs wel een keer ophouden. Dat weten we nu wel. Dat probleem lost zich vanzelf op. En zoals altijd zijn er winnaars en verliezers. Einde van het knuffeltijdperk wat mij betreft.

 • hietkamp

  Voordeel is dat superheffing weg is, maar ik snap niet waar iedereen zicht druk om maakt. Denk dat overheid zich zelf in de problemen heeft gebracht met die mest verwerking en die fosfaat wordt nu buiten landbouw afgezet dan telt toch ook niet mee of is dat te simpel.  Maar goed gewoon per Hectare en overschot die ook per hectare.  Dus dan krijgje deel dat je zelf mag uitrijden en deel wat je af moet voeren. wil je meer melken dat kan door landkopen of goed mestafzet contracten, dus soort van gerandeerde afvoerkanaal..   Ik dacht dat zoiets al in de varkenhouderrij was, dus waarom gaat de staatsecetaris daar niet naar kijkt. Want fosfaatrechten systeem voor melkveehouderij denk dat alleen een extra ballast is en niets uithaalt..   Ik zou zeggen goed onderzoek laten uitvoeren en beter dan die van asbest hoeveelheid vaststellen waar de schating te klein is gehouden.

 • daan1908


  Precies  # 2  wat  je  niet   op  je  grond  verantwoord  kwijt  kunt  laten  verwerken , dat  is  eerlijk  en  iedereen  snapt  het .

  Er  moet  nml  snel  duidelijkheid  komen , dit  snapt  iedereen  maar  ja  nu  de  politiek  nog .

 • hornblower

  hier in nederland gaat zowat alles verkeerd de laatste 10 tallen jaren. laten we maar een deelstaat van duitsland worden. dat progresieve geleuter hiero. dat polderen, pfffff  , nederland bgint me wat te vervelen.

 • farmer4life1

  elk dier inc mens heeft fosfaat nodig en scheid dit ook weer uit. Op mensen zit geen belemmering.

  - Varkens/kippen hebben dierrechten. 
  -,Melkveehouders hebben fosfaat rechten + amvb + mestverwerking. 

  Geiten/kalveren/schapen/paarden hebben helemaal niets. Alsof die geen fosfaat scheiden met hun dieren. 
  Een universeel fosfaatrecht geeft meer vrijheid voor iedereen + dat er niet meer dieren bijkomen. Uiteindelijk beperk je daarmee de fosfaat uitscheiding via voer. Bedenk een regel voor een extra toeslag voor geïmporteerd voer o.a enkelvoeders, brok en bijproducten en dan is de kringloop ingezet..... 


 • Weerkundige

  5 jaar geleden was denmarken de melkveehouderij in problemen over gefinanceerd door hoge grond prijsen en qoutum
  toen zij men dat in nederland niet kon gebeuren on bank keek naar rendablie tyd
  maar door nieuwe half lege stallen met kosten voor fosvaat recht kan hier toch ook menig boer standen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.