RundveeOpinie

Grutto gebaat bij koe in de wei

Het NOS Journaal vertoonde zondagavond geënsceneerde beelden van een koe die een nest met kievitseieren vertrapt.

Het bericht meldde dat na opheffing van de quotering de veestapel groeit en dat deze extra koeien (100.000 stuks) in de wei weidevogels verdringen. Het is op zijn zachtst gezegd een creatieve invulling van de werkelijkheid.

Terug naar de feiten: ja, de veestapel groeit, maar nog steeds is deze meer dan 800.000 stuks lager dan in 1985. En het is ook juist dat het aantal weidevogels dramatisch terugloopt. De oorzaak kan nooit het aantal melkkoeien zijn. Voor een belangrijk deel wél de wijze waarop de dieren worden gehouden. Schaalvergroting en intensivering leidt tot monocultuur. Deze ‘groene woestijn’-vorming wordt door het mestbeleid onbedoeld verder aangejaagd. Veehouders maaien met grote, brede machines het gras. Ook de verplichte zodenbemesters zijn rampzalig voor de vogelpopulatie.

Ganzen varen wel bij deze ontwikkeling. Juist weidevogels willen meer diversiteit. Daar komt bij dat een gladgemaaid land geen bescherming biedt tegen die andere bedreigers: vos, reiger en buizerd. In het jachtbeleid zijn dit beschermde soorten.

Welbeschouwd zijn de weidevogels misschien nog wel het beste af met de koeien in de wei. Weidegang staat voor ander graslandbeheer, en meer variatie.

Beheer
WP Admin