Commentaar

2940 x bekeken 11 reactieslaatste update:29 jul 2015

Grutto gebaat bij koe in de wei

Het NOS Journaal vertoonde zondagavond geënsceneerde beelden van een koe die een nest met kievitseieren vertrapt.

Het bericht meldde dat na opheffing van de quotering de veestapel groeit en dat deze extra koeien (100.000 stuks) in de wei weidevogels verdringen. Het is op zijn zachtst gezegd een creatieve invulling van de werkelijkheid.

Terug naar de feiten: ja, de veestapel groeit, maar nog steeds is deze meer dan 800.000 stuks lager dan in 1985. En het is ook juist dat het aantal weidevogels dramatisch terugloopt. De oorzaak kan nooit het aantal melkkoeien zijn. Voor een belangrijk deel wél de wijze waarop de dieren worden gehouden. Schaalvergroting en intensivering leidt tot monocultuur. Deze 'groene woestijn'-vorming wordt door het mestbeleid onbedoeld verder aangejaagd. Veehouders maaien met grote, brede machines het gras. Ook de verplichte zodenbemesters zijn rampzalig voor de vogelpopulatie.

Ganzen varen wel bij deze ontwikkeling. Juist weidevogels willen meer diversiteit. Daar komt bij dat een gladgemaaid land geen bescherming biedt tegen die andere bedreigers: vos, reiger en buizerd. In het jachtbeleid zijn dit beschermde soorten.

Welbeschouwd zijn de weidevogels misschien nog wel het beste af met de koeien in de wei. Weidegang staat voor ander graslandbeheer, en meer variatie.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Bovendien concentreren weidevogels zich veelal op een aantal aantrekkelijke percelen. Daar kan met gemak in een mozaïek omheen gemaaid en geweid worden. Dit is ook wat de weidevogel bedrijven doen. 

  Predator moet aangepakt worden. 
  Volgende stap is koeien binnen houden? Wat een wereld mensen. 

 • @meelmuisje

  Koeien moeten buiten, koeien moeten binnen??? En de boer, hij ploeterde voort...

 • Jaap39

  Alle koeien het (wei)land uit? Is dat de oplossing?

 • alco1

  Jacht op predatoren is de enigste oplossing.

 • MKRouveen

  Weideboeren zijn vaker op het land en krijgen veelal een beter beeld van waar grutto's en wulpen nesten hebben. Bij het jaarlijkse draadmaken rijden wij in alle percelen een rondje langs de draad en nemen daarbij tijd om even 'vogels te spotten'. Tegen de tijd dat we gaan maaien weten we dan waar nesten zitten.

  Los daarvan eens met #1 en #4. Bij ons zijn het vooral die ***kraaien die de eieren opvreten. Een kraai schieten maakt mijn hele dag goed; vossen hebben we weinig last van want daar zit een buurman boven op.

 • veldzicht

  Het aantal boeren loopt harder terug dan het aantal weidevogels,iedere 15 jaar halveert het.wanneer komt er een actiegroep behoudt de boer in het land?

 • koestal

  In Friesland zijn een paar weken terug in een paar dagen tijd nog allemaal nesten vernield door roofdieren ,waarschijnlijk vossen of dassen

 • koestal

  Wat is de maatschappij grillig ,het ene moment moeten de koeien in de wei ,het andere moment is het weer beter op stal

 • Jaap39

  #6 als het besef ooit nog weer terugkomt dat de boer de beste beheerder van weidevogels en stoffeerder van het hele buitengebied altijd is geweest dan zal er een actiegroep komen. 

  Alleen jammer dat dat besef er door toedoen van pressiegroepen er bij het grootste deel van de Nederlandse bevolking er nooit meer zal zijn. 

  Met de boeren verdwijnen daarom evenredig de weidevogels.

 • Jaap39

   

 • koestal

  Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben nu wel zoveel grond in gebruik ,daar kunnen wel 100.000 grutto,s en kieviten broeden ,alleen ze moeten dat land anders inrichten en gebruiken ,veel mesten en niet te lang wachten met maaien,anders wordt het zo,n ruige bende en   de predators afschieten,ook niet steeds wijzen naar de boeren dat die het niet goed doen. Wie z,n eigen tuintje wiedt,enz.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.