RundveeOpinie

Kwaliteit van leven wint van geld en winst

Terwijl de ECB geld drukt en in bedrijfsleven en voetbal idiote topsalarissen worden betaald, willen veel jonge mensen een leuk leven en niet alleen maar geld verdienen.

De Europese Centrale Bank drukt sinds kort op grote schaal geld bij. Ze hoopt zo de EU-economie een duw richting groei te geven. Andere instrumenten, zoals het verlagen van de rente, hebben immers niet gewerkt, dus nu op deze manier. Feit blijft dat overal veel te veel schulden zijn gemaakt door overheden, bedrijven en particulieren. Probleem is niet het betalen van de rente, maar het verkleinen van die schuldenberg.

Winst centraal, ten koste van ecologie en sociale welvaart

Als ik een bankbiljet in handen heb, vraag ik me steeds vaker af wat de waarde nog is van dit geld. Je kunt er brood mee kopen, maar verder is het papier met getalletjes erop. Een Shell-topman die even het idiote bedrag van 25 miljoen over 2014 meekrijgt, voetballers die toevallig redelijk tegen een bal aan kunnen trappen krijgen zo hier en daar € 400.000… per week, ja.

Wereldwijd bezit 1 procent van de bevolking de helft van alle rijkdommen en leeft een derde van de dezelfde bevolking in armoede. Het systeem is ontspoord en geld is niet meer verbonden met echte waarde. Financiële winsten staan centraal, ten koste van bijvoorbeeld ecologie en sociale welvaart.

Leuk leven met meer duurzaamheid en minder werken

Aan de andere kant zie ik een zeer snel groeiende groep, veelal jonge mensen die heel anders in het leven staan. Zij jagen geen geld na, maar willen een leuk leven. Met vooral goed en regionaal geproduceerd voedsel. Ze bezitten geen auto, want fiets en openbaar vervoer kunnen ook prima. Als het met drie dagen werk is te verdienen, waarom dan vijf dagen per week werken? Het is niet voor niks dat er veel belangstelling is voor je eigen kleding maken en zelf groenten verbouwen. In dit kader past ook de ellende waarin winkels als Blokker en Vroom & Dreesmann zich bevinden. Misschien hebben we veel van deze spullen ook helemaal niet nodig.

Coöperatie past bij trend naar kwaliteit in plaats van puur winst

Als ik naar onze veelal coöperatief georganiseerde melkveehouderijsector kijk, zie ik een mooie toekomst. In een coöperatie als FrieslandCampina werken 13.000 veehouders samen om melk tot waarde te brengen. Er is voldoende schaal om te innoveren en waarde toe te voegen aan het eindproduct. En je weet als ondernemer dat je afzet is gewaarborgd.

Duurzame kwaliteitsmelk

Door duurzame energieproductie op de boerderijen draait het bedrijf voor een flink deel op duurzame energie. Omdat de eigen coöperatie het eindproduct verkoopt, is er een stimulans om kwaliteitsmelk te leveren. We profiteren er immers zelf van en dragen zelf de verantwoordelijkheid. Veel van het voer voor onze koeien telen we zelf; ook hier wordt kwaliteit beloond. We beheersen de hele keten en hebben zorg voor onze dieren en de natuur. Onze bijzondere producten brengen voldoende op om goed van te leven. Zo werken en leven sluit goed aan bij de eerder genoemde groep jonge mensen. Het geeft mij het gevoel dat ik op de goede weg ben.

Beheer
WP Admin