Commentaar

8 reacties

Mais kan meer brengen

Minder bemesten, toch meer opbrengst. Gezien de resultaten van proefvelden is er nog veel te verdienen.

Mais blijft verbazen. Het gewas is al decennia, na gras, met dik 200.000 hectare de belangrijkste teelt in Nederland. In de jaren zeventig, tachtig en begin jaren negentig was het geliefd wegens de tolerantie voor mest. De hoge opbrengst, voederwaarde en oogstzekerheid waren toen mooi meegenomen. Nu is het gewas de stabiele basis in veel rantsoenen.

'Was het nog maar 125 kilo'

De teelt moet het vergeleken met 20 jaar geleden doen met minder dan een kwart van de organische mest. 350 kilo fosfaat per hectare, daar begon de systematiek van aanwendnormen immers mee in 1987. Er werd geschermd met een eindnorm van circa 125 kilo. “Zijn ze nou helemaal gek in Den Haag, dat kan toch helemaal niet”, was de openlijke vraag destijd. Tja, het kan verkeren. Was het nog maar 125 kilo. Nu zitten we een derde lager, en de mais brult bij mooi weer nog steeds de grond uit. Een meter in een groeizame week was deze zomer ook niks aparts.

Rover van organische stof

Onder die almaar lagere mestnormen werd langzamerhand duidelijk dat mais in de praktijk een rover van organische stof is. Landbouwkundig gezien is er dus helemaal niks mis met de verplichting van teelt van een vanggewas. Door in het voorjaar een goed uitgevoerd (en daar schort het nogal eens aan) vanggewas onder te werken, krijgt de bodem de nodige organische stof toegevoegd. Maar of dat voldoende is, is maar de vraag. Langzamerhand komt de vraag op of niet hoger gemaaid moet worden om meer maisstro toe te voegen aan de bodem. In de diverse buitenlanden is dat al langer praktijk.

Meer akkerbouwmatige aanpak

De teelt zelf professionaliseert maar langzaam. Voor veel melkveehouders is het even de grond klaarleggen, de loonwerker verzorgt de rest. Een meer akkerbouwmatige aanpak met gerichte bespuitingen ligt meer voor de hand. Daar zijn nog wel slagen te maken. Op proefvelden gaat de opbrengst richting 21 ton droge stof, de praktijk blijft steken op driekwart daarvan. Die ruimte benutten levert veel geld op.

Laatste reacties

 • Bert Roeleveld

  Op proefvelden benutten ze de slootkanten niet zoals op de foto te zien is, als wij in de praktijk eerst de kanten en kopakkers er af maaien meten we ook een hogere opbrengst.
  Mijn motto is altijd elk hoekje en kantje zoveel mogelijk benutten want over die grond moet ik ook rente betalen

 • farmerbn

  Allemaal leuk en aardig maar wel halen en niet brengen is niet duurzaam. Er moet een wet komen die het leeghalen van de bodem verbied.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, als die wet er komt dan komt die er alleen met behulp van de KLW.

 • alco1

  KLW met in achtneming van de Pal waardes.
  We zullen weer het voorbeeld vernoemen.
  Iedereen kan de weg naar Rome vinden.
  KLW is nog met een grote omweg, maar daar zijn mensen als @Mozes al blij mee.
  Anderen pleiten voor de rechtstreekse weg en willen zich niet met een kluitje in het riet laten sturen.
  En kom nou niet met het gezegde dat KLW grote voordelen biedt. Dat is waar, maar dat is in vergelijking met de route over Oslo

 • ed12345

  Het rekensommetje is toch simpel het aantal tonnen dat je aan maisstro er af haalt kun je niet gemakkelijk terug brengen met een groenbemester

 • Zandboertje

  Als er boven de grond veel groeit en is het onder de grond ook houssana. Ofwel veel meer wortel en organisch materiaal in de bodem.

 • ed12345

  Zandboertje meestal is het met de groenbemester net als met spinazie in de pan het lijkt heel wat maar er blijft weinig van over ,Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat een groenbemester geen zin zou hebben de structuur knapt er meestal goed van op maar organische stof op peil houden daar geloof ik toch efkes niet in daarvoor voer je teveel tonnen af

 • Zandboertje

  Ik heb het nit over de groenbmester nadien, maar over de mais zelf. Alleen een goed beworteld gewas kan een hoge opbrengst geven, en de wortelmassa van de mais zelf if dan flink ontwikkeld en de diepte in gegaan. Daarmee is de achtergebleven hoeveelheid os mogenlijk wel dubbel dan ie vaneen gewone mais. En bovendien, een goed geteeld gewas mais zal door dezelfde teler ook een goede groenbemester krijgen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.