Redactieblog

Ze heet Nelly, niet 1845

In Artis krijgen dieren geen naam meer; te persoonlijk. Boeren geven dieren juist om die reden wél namen.

Het zorgde voor nogal wat ophef, de uitspraak van de directeur van Artis. Zijn dierentuindieren krijgen in het vervolg geen naam meer. Het werd veel te persoonlijk en dat was niet de bedoeling. Het ging immers niet om dat ene nijlpaard, maar om de soort. Weg dus met de naam, terug naar de anonimiteit.

Koefamilies

Boeren redeneren juist precies andersom. Een onderzoek van Boerderij wees onlangs uit dat de meeste boeren hun koeien bewust een naam geven. Zo zijn koefamilies makkelijker te herkennen. Nelly 2 is familie van Nelly 3. Dat onthoudt makkelijker dan wanneer je werkt met louter nummers. 1436 is de kleindochter van 1294, ga er maar aan staan.

Anonimiteit

Bovendien neigen nummers naar anonimiteit en iets dat anoniem is, wordt al snel een ding. Dat ambieert niet iedereen. Een veehouder zei: "Ik heb een veehouderij, geen fabriek". Anonimiteit heeft iets unheimisch. Vandaar dat zelfs ­robots een naam krijgen. Kijk maar eens op wiki.robotmc.org.

Naamloze biggen

Ook zeugen kregen vroeger een naam. Een oom van me had er een die ­Gertrude heette, geloof ik. Maar de biggen bleven naamloos. Tegenwoordig hebben varkens geen namen meer, al weet ik een professionele varkenshoudster die op Twitter regelmatig meldde hoe het met Dotje ging.

Koeiennamen onthouden

Gaan namen nog wel samen met een toenemende bedrijfsomvang? Kennelijk wel, want ook bedrijven met meer dan 150 koeien blijken hun dieren nog namen te geven. Waar ligt de grens? Dat is lastig te zeggen, maar 150 koeiennamen onthouden is in elk geval een eitje. Geheugentrainer Wout Plevier heeft een vriend die meedeed aan het WK Geheugentechnieken. De vriend kan maar liefst 2.000 namen onthouden. Daarmee werd hij zevende. Ene Dominic O’Brien won al acht keer. Hij kan 7.500 Triviant-vragen onthouden. Plus alle antwoorden. Onvoorstelbaar.

10.000 koeien

Op het bedrijf van Carmen Zwemmer in Michigan melken ze 10.000 koeien. Deze zomer interviewde ik haar voor de rubriek ‘Opvolger’. Krijgen op dit bedrijf de dieren nog namen? Niet allemaal, zo mailt ze, want ze fokken zelf geen kalfjes op. Niettemin krijgen sommige koeien, meestal de favorieten, een naam. Zelf houdt ze ‘for fun’ wel eens wat kalfjes aan. Ook die krijgen een naam. In Boerderij stond ze op de foto met haar lievelingskoe Tinkerbell.

Vasthouden aan namen?

Het lijkt erop dat dieren waar je een band mee voelt, vaak een naam krijgen. Zal dat zo blijven tegen de achtergrond van oprukkende schaalvergroting? Heel diep van binnen denk ik eigenlijk van niet. Of dat heel erg is, betwijfel ik. Het is weliswaar bewezen dat een naam meer liters oplevert dan een nummer. Toch zal dat in de toekomst geen doorslaggevende ­reden zijn om vast te blijven houden aan namen. De nummers zullen uiteindelijk winnen. Is dat erg? Niet echt. Is dat jammer? Ja. Want ­Nelly klinkt toch leuker dan 1845.

Of registreer je om te kunnen reageren.