Boerenblog

13 reacties

Werknemers in Kazachstan

Op het bedrijf is het tijd voor klauwbekappen. Daarvoor moeten we meer mensen hebben volgens de twee bedrijfsveeartsen. Nee, hup, zelf aan de slag!

De twee veeartsen krijgen nu ook meer zin in hun werk, al moet ik ze dus elke dag nummers geven en zeggen wat te doen. Dat is niet erg, zolang ze het dan maar doen. Toen ik hier startte, hadden bijna alle 300 koeien slechte tot zeer slechte poten. Dus moesten ze maar eens beginnen met bekappen. Nee, dat gaat niet, daar moeten we meer mensen voor hebben, was hun antwoord. Nee, nee, beste mensen, we doen dat zelf, antwoordde ik. Ik wil dat jullie er vijf per dag doen. Dat is te doen toch, zonder dat jullie rugpijn krijgen? Ja, dat was te doen. Welnu, een maand telt dertig dagen, toch? Dat betekent dat jullie na een maand dus 150 koeien hebben bekapt. Klopt dat? Ja, dat klopt, antwoordden de veeartsen. Dus heren doktoren, dat betekent dat de helft van de koeien al gedaan is na maand, zonder moe te worden.
Nu dik twee maanden na de start hebben we alle koeien gehad. Enkele waren en bleven zo slecht op de poten, dat ze al te vermagerd waren. Om ze verdere ellende te besparen heb ik die nu bijna allemaal verkocht voor weinig. Maar evengoed nog steeds voor een prijs waar jullie in Nederland normale magere koeien voor weg doen. Vee is hier heel duur evenals vlees en melk. De melk brengt nog steeds dik 45 cent per kilo op. Ik hoor jullie al denken: dan komen wij ook daarheen. Ja kom maar op, ha ha!

Kwieke oude baas
Er werkt hier een oude man die nog zeer kwiek is. Hij ziet toe op het laden en mengen van ruwvoer. Hij begrijpt me. Hij snapt wat ik doe en waarom ik de hele tijd naar de mest kijk en naar het herkauwen van de koeien en naar hun gedrag. Hadden ze hem maar de baas gemaakt van dit bedrijf, dan was het nooit zo erg misgegaan.
Afgelopen maand heb ik de verhouding voer-krachtvoer veranderd. Alleen daarmee al bespaar ik €12.000 per maand, terwijl de melkproductie stijgt. Koeien die 5 liter per dag gaven, kregen in enkele gevallen nog 6 kilo krachtvoer van 70 cent via de voercomputer. Elke week ging er zo'n 10 ton krachtvoer doorheen. Nu heb ik aan 10 ton per drie weken genoeg. Daarnaast krijgen de koeien ook nog steeds rond 4 kilo graan en 2 kilo maismeel. Dat gebeurde overigens ook voordat ik op dit bedrijf werkzaam was.

Laatste reacties

 • boerke brabant

  hebben ze je van boerderij.nl nog geen fototoestel cadeau gedaan ? De verhalen zijn prachtig, foto's ook.
  succes bert

 • ed12345

  Boerke Brabant haalt me de woorden uit de mond Bert
  Groetjes ed

 • ed12345

  Bert als ik er effe over nadenk TWEE veeartsen voor welgeteld 300 koeien het is nogal wat .Kan eentje dat niet af???

 • safflower

  Ed. en nog 2 assistente. en nog klagen he. maar wel moet ik ze hele tijd uit warm hokje van hun halen en 2 uur middag pauze.Hebben wel nog eens 300 vaarzen en 200 pinkjes.
  Foto apparaat? veel foto kan Robert niet plaatsen of bedoelen jullie dat foto slecht is. tja was koud en camera beslagen denk ik. groeten

 • flyinghollander

  @ED vakantie en vrije dagen vermoed ik. En misschien voorbereiding om mogelijke groei in de toekomst.

 • safflower

  ook dat ja Jeroen en het zijn 2 assistent studenten dus op zulk een manier er de beste van uitzoeken en later aan nemen.

 • Demeter Griend

  Wat een horrorplace, hoe kan je daar leven.

 • Demeter Griend

  Wat een horrorplace, hoe kan je daar leven.

 • safflower

  Ha Ha Demeter jij krijgt me morgens om 6 al goed aan het lachen. Ik vind er niks horror aan ik vind het zo als het moet zijn als je wat anders wil in je leven dan elke dag het zelfde doen.Hebben zondag pas echt een horror mee gemaakt zo erg zelfs dat ik er niks over ga vermelden.want wat dan de reacties zouden zijn weet ik niet maar denk dat er niemand woorden voor zou hebben.
  Groeten koud hier min 24 niks aan en blijft zo een tijdje lijkt.

 • ALBA

  Bert heeft het goed met zichzelf getroffen!

 • Demeter Griend

  Ze redden zich daar vanzelf wel met de zgn wijze mannen.
  Een oud KGB-er laat zich gemakkelijk voor een andere klus inhuren.

 • lactaria

  Sommige mensen houden van avontuur.....

 • lactaria

  Hoeveel Bert van Lier's komen uit Limburg? Green Acres?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.