Boerenblog

9 reacties

Melkmaatbekertje voor de wereldleiders

Onze zuivelindustrie gaat de Chinese melkproductie en -kwaliteit op een hoger niveau brengen. Wij zijn goed in voedselveiligheid. Toch?

Voorafgaand aan de NSS-conferentie in Den Haag tekende de Chinese president Xi Jinping een zuivelovereenkomst met Nederlandse bedrijven. De slotverklaring van het congres was al tevoren opgemaakt, dus om de inhoud ging het de wereldleiders niet meer, slechts om de gezelligheid. En om de handel natuurlijk. Schaterlachend serveerde onze Frans Timmermans de sterk uitgedunde Russische delegatie broodjes (krim)tartaar en mocht Sharon Dijksma de Chinezen een Nederlandse specialiteit aanbieden: filet americain half om half. We leven nu in het Chinese Jaar van het Paard.

O zo trots is mevrouw Dijksma op onze melkveesector. Nederland behoort tot de absolute wereldtop als het gaat om export van agrarische kennis, zegt ze. Ons land gaat zich inspannen om al die Chinezen, wel 1,3 miljard op moment van schrijven, van kwalitatief goede melkproducten te voorzien. Dat is hard nodig ook. De Chinezen doen niets liever dan melamine in hun melk stoppen om het eiwitgehalte hoger te laten lijken. Slecht voor hun baby's maar prima voor onze export.

Dominee vervangen door duurzaamheidsmoralist
Wij doen zoiets tenslotte echt niet, knoeien met voedsel. Onze voedselveiligheid is prima in orde, toch? Wij halen geen ongecontroleerde kipfilet uit Oekraïne of Roemenië om dat te verwerken met Nederlandse. Wij mengen geen vervuilde glycerine in babyproducten (Haïti). Wij doen alleen af en toe een paard tussen koeien, half om half, en geen Chinees vindt dat erg. Maar we zullen ze helpen op het gebied van voedselzekerheid, dierziektebestrijding en jawel dat ook, dierenwelzijn.

Het staat er echt in het persbericht: de Chinezen helpen met dierenwelzijn. Er zijn 1,3 miljard Chinezen en geen één die zich ook maar in de verste verte interesseert voor dierenwelzijn. Je hoort als het ware die Chinese denktank aan het werk: hoe krijgen we die Hollanders zo gek dat ze ons de technologie leveren? 1 - betaal goed en 2 - zeg dat je dierenwelzijn belangrijk vindt. Waarvan acte. De dominee-koopman bestaat niet meer. De koopman nog wel, maar de dominee is vervangen door de moralist van de duurzaamheidslobby. Kantoor in Amsterdam, gelukkig geen verboden gebied voor Volkert, hij kan zo weer aan de slag.

Trouwens, waarom moesten die congresgangers zo nodig biologisch eten? Typisch Hollands gehink op twee gedachten: o zo trots op de zuivelsector (gangbaar) maar wel bio serveren. Heeft de biosector iets toegevoegd aan de zuivelsector? Behalve het verhogen van de bacterie-count?

Eetmaatje en melkmaatbekertje meegegeven
Alle gasten kregen ten slotte nog een goodiebag uitgereikt voor hun thuisreis. Met daarin het Eetmaatje en een melkmaatbekertje met streepjes. In de strijd tegen verspilling van voedsel is het Eetmaatje vorige maand hier geïntroduceerd; het is een handig maatbekertje om precies af te meten hoeveel rijst of pasta je nodig hebt op een dag en tegelijkertijd om te voorkomen dat onverwachts bezoek gezellig mee blijft eten. Erg handig voor die wereldleiders uit landen waar een op de drie onderdanen honger heeft, om thuis te gebruiken.

Op mijn verzoek heeft de staatssecretaris ook een melkbekertje in de zak gedaan. Een bekertje met maatstreepjes. Een half bekertje voor volwassenen en een driekwart bekertje voor een kind per dag. Meer melk drinken is verspilling en daar zijn wij zo op tegen.

Laatste reacties

 • joannes

  Nederlanders blijven handelaren en geloofsuitdragers blijkbaar. In eigen gelederen en over de grens. Of de Chinezen het waarderen is niet zo relevant, de plicht is immers gedaan. Die Chinezen zijn op handelsreis door de EU en hebben in alle landen voorgekookte verdragen getekend. De boodschap daaruit is dat we te veel productiecapaciteit hebben en broodnodig de export naar China stimuleren. Een hachelijke situatie wanneer je je realiseert dat de de overheidschulden in sanering zijn en de werkeloosheid nog steeds oploopt in een tijd dat de EU Oosterbuur, Rusland, haar samenlevings condities in de inmiddels steeds belangrijkere onderlinge handel aan het testen is.

 • alco1

  Wat moet je dan doen? Nog extra stimuleren ducht me.

 • farmerbn

  Ik zou gezegd hebben dat ze een heel bekertje melk per dag moeten drinken. Vroeger werden ons er drie opgedragen (joris driepinter) en daarom zijn we zo groot geworden. Dat willen die chinezen toch ook?

 • joannes

  @alco1, wanneer je voor overcapaciteit kiest kan je van de koude kermis thuiskomen wanneer je handelspartner zijn regels presenteert! Dat bewijst Rusland met zijn gedrag. Met opheven vingertje je handel verkopen is één, maar eenmaal in het systeem heb weinig meer in te brengen of je vervalt in armoede. Dat mevrouw Dijkstra zich dit realiseert bij zo´n gelegenheid is te prijzen maar ze zou binnenshuis óók dit realisme moeten tonen. Ik denk even aan de Nertsen fokkerij als concreet voorbeeld.

 • alco1

  @joannes. Daar hebben we het verhaal weer van onze economie.
  Nederland importeert ontzettend veel, daar moet wat tegen overstaan, anders zijn we binnen de kortste keren nog financieel gezien nog labieler als Griekenland.

 • b.brink1

  Johannes, wij hebben geen overcapaciteit. Wij hebben een goede capaciteit en goede producten om de medemens te helpen. Zo zijn onze Oosterburen zeer goed in het produceren van auto's en die ze zelf ook allemaal niet nodig hebben. Elk land heeft zijn specialiteit en bij ons is dat simpel de land- en tuinbouw en veeteelt. Wees trots !

 • joannes

  @b.brink1, zolang de export zich beperkt tot kennis is er geen vuiltje aan de lucht maar wanneer je melkbekertjes mee geeft in de hoop dat ze óók producten met melk als grondstof gaan afnemen wordt je te afhankelijk van een sector die volgens de gemeenschap al te véél ¨vuiltjes¨ in de Nederlandse samenleving brengt. Waarom groter wanneer je nu al de samenleving irriteert. De reden is, zoals we allemaal weten, groeien om de kostprijs te verlagen om de volatiele schrale marge te verbeteren. Een schrale marge waar we in ieder geval de verhypotekeerde investeringen mee aflossen en verantwoorden. Het is en wordt als dominant onkruid in het land, het blijft groeien tot je de schoffel er in zet. Wanneer je niet ziet dat je daar een onderdeel van bent en geen maat houdt wordt de weerstand in de samenleving alleen maar groter. Dit is niet met een autofabriek te vergelijken, daar protesteert niemand en zeker niet in de DE waar de omgeving kan werken bij en in de Nationale trots.

 • boerke brabant

  @joannes, misschien moeten we hier ook trotser worden op het prachtige verantwoorde voedselprodukt dat we hier in ons landje produceren !

 • joannes

  @boerke brabant, trots heeft alleen nut wanneer je omgeving dat herkent. Juist daar zit het probleem: IN Nederland zijn er steeds meer burgers, nb met Politiek vertegenwoordiging, die die trots niet voelen. Ze voelen zich zich te kort gedaan in het verdelen van de gemeenschaps rechten en bemoeien zich met de bedrijfsvoering om als een soort spreekbuis voor dieren te acteren. Met ingebeelde welzijnscriteria wellenswaar! Nu dan wordt het tijd na te denken of je nog wel gewenst bent. Een trotse houding in zo´n situatie wordt al gauw als arrogant uitgelegd en daarmee wordt je compleet uitgesloten.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.