Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Finse bio-koeien pieken op lokaal geteeld eiwit

De melkveehouders Jukka en Sinikka Tuominen halen relatief eenvoudig veel melk uit hun koeien met zelf geteeld krachtvoer. Ze zien de dierenarts weinig.

Halverwege de ochtend zitten de Finse melkveehouders Jukka en Sinikka Tuominen in hun loods, die tevens is ingericht om groepen te ontvangen. Ze krijgen de volgende dag namelijk dertig IJslandse gasten. De tafels zijn gedekt en de kachel brandt. Dat laatste is fijn. Het is half oktober namelijk niet warmer dan een graad of vijf in dit Scandinavische land.


 • Sinikka (58) en Jukka (58) Tuominen hebben in Lieto (Fin) een biologisch melkveebedrijf en telen zelf de veevoergrondstoffen

  Sinikka (58) en Jukka (58) Tuominen hebben in Lieto (Fin) een biologisch melkveebedrijf en telen zelf de veevoergrondstoffen

 • Jukka (58) en Sinikka (58) Tuominen melken in het Finse Lieto 65 koeien. Bij het bedrijf hoort 170 hectare grond, waarvan 10 hectare bos. Gezamenlijk met andere bio-boeren bewerken ze nog 120 hectare grond voor de productie van veevoergrondstoffen. De belangrijkste gewassen zijn tarwe, gerst, haver, erwten, luzerne en veldbonen.

  Jukka (58) en Sinikka (58) Tuominen melken in het Finse Lieto 65 koeien. Bij het bedrijf hoort 170 hectare grond, waarvan 10 hectare bos. Gezamenlijk met andere bio-boeren bewerken ze nog 120 hectare grond voor de productie van veevoergrondstoffen. De belangrijkste gewassen zijn tarwe, gerst, haver, erwten, luzerne en veldbonen.

Mengeling van rood- en zwartbonte dieren

Voor de veehouders is het een rustige ochtend. Ze hebben genoeg tijd voor koffie en een praatje. De koeien hebben voer en het melken doet de vijf jaar oude Delaval-robot. In de stal is sprake van een mengeling van rood- en zwartbonte dieren. Van de 62 koeien zijn er 28 van het Holstein-ras en 34 zijn Ayrshire-koeien. Op het punt van productie doen op dit bedrijf de beide rassen nauwelijks voor elkaar onder. De gehalten van Ayrshires zijn echter hoger. De soms dieprode Ayrshire-koeien hebben een stevig beenwerk en mooie, compacte uiers. De Holsteins zijn groter en mede daardoor ranker. Als de familie Tuominen kon kiezen, hadden ze meer Ayrshire-koeien op stal. De natuur bepaalde echter anders. Juist de Holsteins kregen afgelopen jaar relatief veel vaarskalveren, zodat deze populatie op peil bleef.

De koeien hebben onbeperkt silage. Dit is een mix van drie grassoorten, klaver, luzerne en erwten. Het ruwvoer wordt aangevuld met krachtvoer en mineralen.
De koeien hebben onbeperkt silage. Dit is een mix van drie grassoorten, klaver, luzerne en erwten. Het ruwvoer wordt aangevuld met krachtvoer en mineralen.

Relatief jonge veestapel

De veestapel is relatief jong. De koeien op dit bedrijf hebben gemiddeld 2,9 keer gekalfd. Er lopen dertig koeien rond die meer dan driemaal hebben gekalfd. Circa 40% van de koeien wordt met een vleesstier geïnsemineerd. Dan valt de keuze dikwijls op een blonde d‘Aquitaine-stier. Deze kalven makkelijk af, vertelt Sinikka Tuominen. Zij insemineert de koeien ook. Volgens de jongste cijfers is de tussenkalftijd 403 dagen. De vaarzen krijgen op 29 maanden hun eerste kalf. Dat is laat en daarom een aandachtspunt voor het bedrijf, erkent Sinikka ongevraagd.

De koeien kunnen jaarrond naar buiten. Ze hebben weidegang of maken gebruik van een verharde uitloop.
De koeien kunnen jaarrond naar buiten. Ze hebben weidegang of maken gebruik van een verharde uitloop.

Over op biologisch

Vijf jaar geleden maakte het bedrijf op veel fronten een radicale omslag. Er is overgeschakeld van gangbare naar biologische productie. Tegelijk is er een nieuwe ligboxenstal gebouwd en geïnvesteerd in een robot, met het Feed First-systeem. Dit is een selectiepoort die koeien langs de voercomputer leidt, waarna degene met melkpermissie verder mogen door de melkrobot. Tenslotte is de melkveestapel verdubbeld tot het huidige aantal dieren.

Neem een kijkje op het bedrijf van Jukka en Sinikka Tuominen in de onderstaande video

Redenen voor keuze

De keuze voor biologisch heeft meer redenen. De grond was al vier jaar biologisch. Bovendien werd kunstmest een stuk duurder. De Finse kunstmestfabriek werd geprivatiseerd en kwam in handen van Yara, legt Jukka Sinikka uit. “Na de stijging van de kunstmestprijs hebben we de knoop doorgehakt en zijn overgeschakeld op biologisch.”

Eiwit telen is een must

Vanaf begin mei tot eind september hebben de koeien weidegang. Ze kunnen jaarrond naar buiten, op een verharde uitloop naast de stal. Met extreem slecht weer blijven de koeien binnen.

De biologisch gehouden koeien produceren een flinke plas melk. De Holsteins zitten op een jaarproductie van 10.837 kilo melk, de Ayrshires op 10.781 kilo. De koeien hebben onbeperkt kuilvoer. De silage is een mix van drie grassen, klaver, luzerne en groene erwten. De nieuwmelkte koeien krijgen daarnaast 5,5 kilo granenmix (tarwe en gerst) 5 kilo erwten en mineralen. De veehouders verbouwen graan, erwten en veldbonen om te voorzien in aanvullend eiwit. Eiwit telen is een must; de Finse melkveehouderij ziet volledig af van het gebruik van soja.

Een staloverzicht vanuit de zichtruimte. In de stal is genoeg ruimte en de selectiepoort draagt bij een rust in de stal.
Een staloverzicht vanuit de zichtruimte. In de stal is genoeg ruimte en de selectiepoort draagt bij een rust in de stal.

Soepele productie

De koeien lijken het productieniveau goed aan te kunnen. De dierenarts komt in principe zesmaal per jaar op het bedrijf. Dit zijn geplande bezoeken voor vruchtbaarheidsonderzoek en het onthoornen van jonge dieren. Als een extra bezoek nodig is, komt de dierenarts bij een koe die moeilijk kalft of na kalven niet meer op de been komt. De Ayrshires staan overigens bekend als en ras dat weinig geboortehulp vraagt.

De Ayrshire-koeien zijn mooi donkerrood en fraai getekend. De dieren zijn robuust en kalven makkelijk af, is de ervaring van de melkveehouders.
De Ayrshire-koeien zijn mooi donkerrood en fraai getekend. De dieren zijn robuust en kalven makkelijk af, is de ervaring van de melkveehouders.

2015 zwaar jaar

De melk wordt verwerkt door de coöperatieve Finse zuivelaar Valio. Via de regionale coöperatie Länsi-Maito levert de familie Tuominen aan moederbedrijf Valio. De Finse melkveehouderij had het in 2015 zwaar, vertelt Jukka Tuominen. De quotering verviel en een half jaar daarvoor sloot buurland Rusland de grens voor EU-landbouwproducten. Dat laatste was een aderlating voor de Finse melkveehouderij. Nogal wat melkveehouders gaven er toen de brui aan. Het land is sindsdien 100% zelfvoorzienend voor zuivel, in plaats van exporteur.

De Finnen zijn overgemechaniseerd. Reden voor zoveel traptrekkers is dat het bedrijf jaarlijks duizenden bezoekers ontvangt.
De Finnen zijn overgemechaniseerd. Reden voor zoveel traptrekkers is dat het bedrijf jaarlijks duizenden bezoekers ontvangt.

Concurrende prijzen

Inmiddels heeft de Finse zuivelmarkt zich hervonden en betalen verwerkers concurrerende prijzen. Gangbare melk met 4,3% vet en 3,3% eiwit doet half oktober 34,5 cent per kilo. De opbrengstprijs voor biologische melk ligt 13 cent hoger. De familie Tuominen beurt in oktober een halve euro per liter, inclusief toeslag voor gehalten. De Holsteins zitten op 4,2% vet en 3,46% eiwit. In de melk van de Ayrshires zit 4,4% vet en 3,53% eiwit. Gehalten waar weinig op af te dingen valt. Zowel de Holsteins als de Ayrshires zijn zuivere rasdieren, in de stal lopen geen kruislingdieren.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Prachtig al die goede cijfers over prijzen en liters per koe en percentages. Helaas zegt dit niets over de opbrengst per geinvesteerde Euro. Want volgens mij gaat het in ondernemersland over Winst percentages van de investeringen. Het zou leuk zijn als dit soort verslagen eens dieper op de cijfertjes in zou gaan, zodat we dit beter met onze Nederlandse praktijk kunnen vergelijken om tot inzicht of vergelijken wel MAG.

 • farmerbn

  Dat kun je wel willen maar ik zou een weekblad mijn cijfers niet geven. Dit is een mooi artikel met super mensen maar het doel van de redactie is toch om ons te sturen naar het beloofde landbouwsysteem. Biologisch, lokale rassen die bijna nooit ziek zijn, geen export door veel minder boeren en bijklussen met het opvangen van groepen. Het hele linkse gedachtengoed op één erf.

 • EL

  Prachtig als je zo een inkomen kunt verdienen!

 • Boertje19670

  Mooi

 • Bertus Buizer

  Interessante reportage van biologisch melkveehouderij bedrijf in Finland. In meerdere opzichten een voorbeeldbedrijf: biologische, meerdere rundveerassen, hoge jaarproducties per koe, geheel eigen voervoorziening (kringloopbedrijf, geen geïmporteerde soja) en veehouders in hart en nieren. En ook heel opvallend: geen woord over beleid van de eigen overheid. Deze ondernemers maakten zelf hun eigen keuzes !!
  Lees ook: <>

 • kleine boer

  Bertus en leven ze van de koeien of de neventak?

 • Bertus Buizer

  @kleine boer, Hier is echt reden om positief te denken. Deze biologische melkveehouders hebben een boycot van Rusland overleefd met desastreus lage melkprijzen. En ik vraag mij af, kon jij - toen je zelf nog melkveehouder was - met je gangbare koeien tippen aan de jaarproductie van de biologische koeien op dit Finse melkveebedrijf?

 • Alco

  170 ha grond en nog eens 120 ha samen met andere boeren om luzerne e.d. te telen.
  Kunnen we vergelijken?

 • kleine boer

  Bertus hoezo was ik melkveehouder en ben ik dat niet nog steeds? En een jaarproductie zegt weinig als je de kosten niet weet. Met 5000 kg per koe mis wel meer te verdienen als met 10000 onder de streep dat telt ....

 • Gat

  Ben benieuwd naar het ureum gehalte bertus. Ze voeren eigenlijk alleen maar eiwit ook via ruwvoer.

 • Attie

  Wel sneu Bertus, dat de Ned bio melkveehouders minder verdienen dan gangbaar, ondanks de 10cent extra.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.