Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Presentatie met tegengestelde belangen op NRM

Dochtergroepen tonen trend naar flexibele koeien die zich handig in stallen of weide kunnen bewegen.

Door schaalvergroting en gebrek aan kennis wordt de fokkerij in de melkveesector steeds afstandelijker. Een overdaad aan prognoses en cijfers wordt door de fokkerijclubs gepresenteerd in advertenties en overzichten als bijdrage in de winst.

Maar het eindresultaat – in de vorm van een gezamenlijke dochtergroeppresentatie – wordt niet getoond. Een ‘openbaar examen’ waarbij veehouders worden geïnformeerd over de bijdrage die een stier kan leveren, wordt vermeden.

Dochters van Big Malki in de ring tijdens de NRM van dit jaar in Zwolle.
Dochters van Big Malki in de ring tijdens de NRM van dit jaar in Zwolle.

Minder nakomelingen van één stier is trend

Het blijkt een trend dat minder nakomelingen van één stier in de ring komen. Twee edities geleden waren er op de NRM nog 23 groepen, nu nog maar 10. KI en importeurs blijven weg, omdat het product (stieren) dat zij verkopen niet onderscheidend genoeg is om een reputatie op te bouwen.

Menig KI- of sperma-importeur kan de concurrentie niet meer aan en is afgegeleden van toonaangevende organisatie naar marginale speler

De kosten van een dochtergroep worden dan niet terugverdiend met extra omzet. De relatie met klanten wordt niet versterkt met een stand of ontvangstruimte. Het wegblijven op de nationale show lijkt wel een voorbode van het verdwijnen uit de Nederlandse markt.

Menig KI- of sperma-importeur blijkt de open concurrentie in Nederland niet meer aan te kunnen en is afgegleden van toonaangevende organisatie naar een marginale speler van veeverbetering.

Vrijdag 28 juni bleek ook dat veehouders minder interesse toonden. De tribunes waren voor het eerst niet geheel gevuld. Uit de import van prijzige dieren uit het buitenland blijkt dat veehouders het makkelijker vinden vaarzen aan te kopen dan dieren zelf te fokken.

De fokkerij heeft nog geen oplossing voor te kleine spenen die de moderne koe bezit of het tekort aan balans in het lijf

De korte termijn – aankoop – is belangrijker dan de middellange termijn. Risico’s bij aankoop worden van financiële aard en dierziekten worden pas later duidelijk.

Aan de andere kant worden melkveehouders erop gewezen dat koeien langer mee moeten gaan en efficiënter moeten produceren. Tekortkomingen in functioneren worden afgestraft met meer werk en minder verdiensten.

De dochtergroepen in Zwolle waren vooraf geselecteerd waardoor het niveau hoog was. Ondanks deze selectie waren kenmerken zichtbaar die niet in indexen of foto’s worden weergegeven.

Zo is bij bij de dochtergroepen te zien dat er een trend is naar flexibele koeien die zich handig in de ligboxenstallen of weide kunnen bewegen. Maar ook bleek dat de fokkerij nog geen oplossing heeft voor te kleine spenen die de moderne koe bezit of het tekort aan balans in het lijf.

Dit zijn details in bouw die direct invloed hebben op het moment van afvoer van een koe, maar die niet worden gevat in cijfers.

De dochters van Big Malki werden na de NRM het meest besproken

Na afloop van de presentaties werden de dochters van Big Malki het meest besproken. Maar ook de andere inzenders konden tevreden terugkijken op een geslaagde presentatie en met extra motivatie de boer op gaan om hun product te verkopen.

Tegelijkertijd hebben veehouders de mogelijkheid gehad om hun eigen waarneming en de indexen naast elkaar te leggen om zo een bewuste keuze te maken. Zo blijkt een combinatie van openheid en presentatie de vorm waar veehouders en fokkerijorganisaties mee vooruit kunnen.

Laatste reacties

 • euvelgoor

  er was ook nog een fosfaatreduktieplan en korting ,daardoor veel jongvee afgevoerd,daardoor ook nu veel import vaarzen

 • koestal

  De NMR is niet meer dan een gezellige ontmoeting van melkveehouders met een mooie koppel melkkoeien.

 • Gradje 1966

  Het is een grote opnaaierij met zo n koeien kan men de kost niet verdienen .
  Hoe een koe eruit ziet maakt niet uit als de kosten laag zijn en opbrengsten hoog dan heb je nog een boterham met sjouw koeien kan men niets verdienen

 • Robert P

  Dat de NRM niet meer voor je is als een gezellige ontmoeting met een mooie koppel koeien, dat bepaal jezelf. Er is toch echt wel wat te zien. Fokkerij is niet zo moeilijk, kost nauwelijks tijd als je maar kijkt en zelf bepaalt wat je wilt.
  De gezelligheid is op opsteker want dat wordt momenteel gemist.

  De showkoeien kwamen op de zaterdag. Deze dochtergroepen zijn samengesteld uit beesten die nooit op een show komen of zullen komen. Dieren die dagelijks de kost verdienen. 80% van de 100 tonners zijn kleine(re) koeien met goede benen, goede uiers en een bouw zonder extremen. Het maakt dus wel uit hoe een koe eruit ziet.

Of registreer je om te kunnen reageren.